Σειρά εισπρακτικών μέτρων στα οποία περιλαμβάνεται η διατήρηση της έκτακτης εισφοράς σε υψηλά εισοδήματα και του ΕΝΦΙΑ και φέτος, καθώς και επιβολή τέλους διαμονής σε πολυτελή ξενοδοχεία,  μελετά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η απόδοση επιπλέον 6 δισ. ευρώ στο δημόσιο ταμείο για την διετία 2015-2016, προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες εσόδων του υπουργείου Οικονομικών διαμορφώνουν διάφορα σενάρια για την κατάρτιση των πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων, με τέτοιο τρόπο ώστε να μην πληγούν τα χαμηλά εισοδήματα. Βέβαια, την πρόσθετη αυτή οικονομική επιβάρυνση θα την απορροφήσουν –κατά βάση- οι μεσαίες εισοδηματικές κλίμακες.

Τα μέτρα που μελετώνται

Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών είναι:

• Επιβολή εφάπαξ «φόρου πλούτου» στους 500 φορολογούμενους που δηλώνουν το υψηλότερο εισόδημα και τη μεγαλύτερη ακίνητη περιουσία
• Θέσπιση ρύθμισης για την νομιμοποίηση καταθέσεων που δεν έχουν φορολογηθεί
• Αύξηση της έκτακτης εισφοράς σε όσους έχουν ετήσιο εισόδημα μεγαλύτερο από 30.000 με 50.000 ευρώ
• Κατάργηση της έκπτωσης 30% στην έκτακτη εισφορά που ισχύει από την αρχή του χρόνου και θεσπίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση
• Επιβολή τέλους διαμονής σε ξενοδοχεία άνω των τριών αστέρων
• Διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και για τη φετινή χρονιά
• Μελετάται το ενδεχόμενο αύξησης του φόρου πολυτελούς διαβίωσης στους κατόχους αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού, στους ιδιοκτήτες πισινών και να επεκταθεί σε όσους κατέχουν σκάφη αναψυχής.


Εκτιμούν επιπλέον έσοδα

Από τα παραπάνω μέτρα το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι μπορεί τα δημόσια έσοδα να αυξηθούν για φέτος κατά 9,6 δισ. ευρώ και προβλέπει αύξηση των εσόδων στο τέλος του 2016 κατά 10,9 δισ. ευρώ.

Τα σενάρια για τον ΦΠΑ

Ο ΦΠΑ και το ενδεχόμενο μείωσης του συντελεστή του συζητείται από την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και το Brussels Group.

Το πρώτο σενάριο που έχει μελετηθεί προβλέπει ενιαίο ΦΠΑ με ποσοστό 15% ή 16%, κάτι που όμως περιορίζει σημαντικά τα έσοδα από αυτό τον φόρο.

Το δεύτερο σενάριο που έχει αναλυθεί είναι αυτό του ενιαίου συντελεστή 18% ή 19%. Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά πιέζει για την θέσπιση ενός ιδιαίτερα χαμηλού συντελεστή στο 6,5% για τα φάρμακα και τα είδη πρώτης ανάγκης όπως το γάλα και το ψωμί, στα πρότυπα του βρετανικού φορολογικού μοντέλου.