25.6.15

Ποιος νοιάζεται αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει και φύγει από το ευρώ;

Τελευταία γίνεται όλο και περισσότερο ξεκάθαρο ότι μερικοί από τους πιο «πολεμοχαρείς» πιστωτές της χώρας είναι πρόθυμοι να εγκαταλείψουν τους Έλληνες στη μοίρα τους εάν αυτό κριθεί αναγκαίο, σύμφωνα με τον Iain Begg, συνεργάτη του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου και καθηγητή του London School of Economics.
Σε ένα άρθρο του στο CNN με τίτλο «Ποιος νοιάζεται αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει και φύγει από το ευρώ;», ο Begg τονίζει ότι «Για τους ίδιους τους Έλληνες, αυτό το σενάριο θα ήταν σχεδόν σίγουρα καταστροφικό» και προσθέτει ότι «Μία αναγκαστική, εσπευσμένη αποχώρηση, θα ήταν αποσταθεροποιητική και για τη πολιτική ζωή της χώρας».
Κατά την άποψη του Begg, τα επιχειρήματα που έχουν προβληθεί κατά καιρούς υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ είναι ελάχιστα πειστικά. Μάλιστα, ο αρθρογράφος παραθέτει τρία από αυτά, για τα οποία όμως αναφέρει ότι έχουν χάσει την ισχύ τους.
Πρώτο επιχείρημα: Η παραδοχή ότι η συμμετοχή στην Ευρωζώνη είναι μη αναστρέψιμη θα ενθαρρύνει τις αγορές θα αναζητήσουν το επόμενο ευάλωτο θύμα για κερδοσκοπία
Δεύτερο επιχείρημα: Οι μικρές οικονομίες όπως η Ελλάδα έχουν συνήθως υψηλή αναλογία του εμπορίου τους προς το ΑΕΠ, επομένως ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης μπορεί να πληγούν από την μείωση των εξαγωγών.
Τρίτο επιχείρημα: Ο γεωπολιτικός κίνδυνος να στραφεί η Ελλάδα στη Ρωσία του Πούτιν, αν απομακρυνθεί από την Ευρώπη.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου