26.6.15

«Ζωγραφίζοντας σε τόπους ιερούς. Άθως – Σινά»: έκθεση από την Αγιορειτική Εστία και τους Δήμους Καλαμάτας και Θεσσαλονίκης

Σε συνέχεια προβολής της Καλαμάτας στη Θεσσαλονίκη κατά την περίοδο 27 – 29 Μαρτίου 2015, ο Δήμος Καλαμάτας και ο Δήμος Θεσσαλονίκης διοργανώνουν στην Καλαμάτα αντίστοιχες εκδηλώσεις προβολής της Θεσσαλονίκης και της περιοχής της. Οι εκδηλώσεις θα διεξαχθούν κατά το διάστημα 2 – 4 Ιουλίου 2015 και την έναρξή τους θα σηματοδοτήσουν τα εγκαίνια της έκθεσης έργων του Βρετανού ζωγράφου – αρχιτέκτονα Doug Patterson, με τίτλο «Ζωγραφίζοντας σε τόπους ιερούς. ΄Αθως – Σινά», που διοργανώνουν οι δύο Δήμοι σε συνεργασία με την Αγιορειτική Εστία.
Η έκθεση, με έργα μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας, θα φιλοξενηθεί στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας και θα διαρκέσει από τις 2 έως τις 31 Ιουλίου 2015.
Τα εγκαίνιά της θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015 και ώρα 20.00, στο φουαγιέ του Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας.
Η ΛΑΜΠΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ DOUG PATTERSON
Photo Doug Patterson by Ian Mc Donald Medium
Ο Βρετανός αρχιτέκτονας και ζωγράφος Doug Patterson, μια πολυσύνθετη, Αναγεννησιακή προσωπικότητα με λαμπρό επιστημονικό και καλλιτεχνικό έργο, παρουσιάζει τη λαμπρή δουλειά του από το Άγιον Όρος και την Αγία Αικατερίνη Σινά, ακολουθώντας τα βήματα του Ρώσου περιηγητή των αρχών του 18ου αιώνα Βασίλι Μπάρσκι.
Αυτή η ιδέα να παρακολουθήσει τη διαδρομή τριών γνωστών περιηγητών, του Βασίλι Γκρηγκόροβιτς Μπάρσκι στο Άγιον Όρος και την Ορθόδοξη Ανατολή, του Σάμιουελ Ντέιβις στα Ιμαλάια και το Μπουτάν και του Χέρκουλες Μπραμπαζόν Μπραμπαζόν στις Ινδίες, και να αποτυπώσει με την ιδιαίτερη καλλιτεχνική γραφή του τα μνημεία, που και εκείνους εντυπωσίασαν και στην εποχή τους κατέγραψαν, αποτελεί το κεντρικό κίνητρο στο έργο του.
Η ζωγραφική του, ιδιαίτερη, φωτεινή, με τολμηρή γραμμή και λαμπρά χρώματα, υπηρετεί με τον πιο πετυχημένο τρόπο την ομορφιά, τον πλούτο, το μεγαλείο των κτισμάτων, αλλά και την ταπεινότητα, την εσωστρέφεια και την αφιέρωση των Μοναχών.
Η Έκθεση είχε πρωτοπαρουσιαστεί στους εκθεσιακούς χώρους της Αγιορειτικής Εστίας το 2011 και από τότε έχει εκτεθεί και σε άλλους χώρους, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ
AGIORITIKI ESTIA
Η Αγιορειτική Εστία είναι Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, που ιδρύθηκε το 2000 από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους και ουσιαστικά αποτελεί την λειτουργική συνέχεια της Εκθέσεως «Θησαυροί του Αγίου Όρους», που παρουσιάστηκε το 1997, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Θεσσαλονίκης ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.
Πρωτογενείς έρευνες, εκδόσεις, συνέδρια, εκθέσεις, και η συνεχώς αναπτυσσόμενη λειτουργία του Βιβλιοπωλείου της, η ίδρυση Βιβλιοθήκης με επίκεντρο την βιβλιογραφία για το Άγιο Όρος, η άριστη αξιοποίηση του διατηρητέου κτιρίου Νεδέλκου, στο κέντρο της Βυζαντινής Θεσσαλονίκης, όπου και τα ιστορικά μετόχια των Μονών του Αγίου Όρους, η οργάνωση και τήρηση αρχείων, η παροχή δυνατοτήτων σε νέους πτυχιούχους να πραγματοποιήσουν την πρακτική τους άσκηση, η ενίσχυση των βιβλιοθηκών στο ελλαδικό και τον διεθνή χώρο, αξιοποιώντας τις δικές της εκδόσεις, αλλά και το εκδοτικό απόθεμα το σχετικό με το Άγιο Όρος, είναι οι σταθεροί τομείς στους οποίους συνεχίζει να δραστηριοποιείται η Αγιορειτική Εστία.
Δελτίο Τύπου σχετικό με την έκθεση έργων του Doug Patterson μπορείτε να δείτε εδώ.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου