25.6.15

Η Δημοσιογράφος του Charlie Hebdo, Zineb El Rhazoui έρχεται στην Ελλάδα και στο TEDxKalamata!

Η ελευθερία το λόγου και της έκφρασης, η θρησκεία, το Charlie Hebdo και οι απειλές για τη ζωή της

Η Zineb El Rhazoui, με καταγωγή από τη Γαλλία και το Μαρόκο, ξεκίνησε να εργάζεται ως δημοσιογράφος του Charlie Hebdo, ειδική σε θέματα θρησκείας, κατά την ταραχώδη περίοδο της Αραβικής Άνοιξης. Έπειτα από την τρομοκρατική επίθεση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της εφημερίδας στις αρχές του χρόνου, αποτελεί μια από τις δυνατότερες φωνές παγκοσμίως στην υπεράσπιση της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης, του διαχωρισμού των θρησκειών από το κράτος, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και, φυσικά, κατά του φανατισμού του Ισλαμισμού και του Ισλαμικού Κράτους.

Επιβιώνοντας από καθαρή τύχη από την τρομοκρατική επίθεση του Ιανουαρίου, η ίδια και η οικογένειά της έχουν δεχθεί επανειλημμένα απειλές για τη ζωή τους, ενώ η ίδια θεωρεί πως ήταν από τους κύριους στόχους της επίθεσης. Η ζωή ως “κυνηγημένη” δεν είναι μια νέα πραγματικότητα για την ίδια, καθώς δύο από τις εφημερίδες όπου είχε εργαστεί ως αρθρογράφος έκλεισαν από το Μαροκινό καθεστώς του 2010, ενώ η ίδια είχε συλληφθεί τρεις φορές και τελικά οδηγήθηκε στην εξορία. Οι κατηγορίες που της απαγγέλθηκαν, περιελάμβαναν τη συμμετοχή της σε δραστηριοποιήσεις, όπως “πικ-νικ διαμαρτυρίας”, όπου έκατσε σε ένα πάρκο να φάει μεσημεριανό κατά τη διάρκεια της ιερής γιορτής του Ραμαζανιού.

Η Zineb θα βρίσκεται αυτό το Σάββατο, 27 Ιουνίου, στο Αρχαίο Θέατρο της Μεσσήνης, στο TEDxKalamata, για να μας μιλήσει για το πως αντιλαμβάνεται η ίδια την έννοια του “firstep” στις ταραχώδεις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα παγκοσμίως.

Η επίσκεψή της στην Ελλάδα έρχεται σε μια περίοδο κρίσιμη για τη χώρα, με τις διαπραγματεύσεις να αποτελούν το επίκεντρο της προσοχής και του ίδιου του Charlie Hebdo, το οποίο φιλοξένησε το θέμα αυτό στο τελευταίο του πρωτοσέλιδο!

Μη χάσετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε μια από τις σημαντικότερες εκπροσώπους της ελευθερίας της έκφρασης να μοιράζεται τις σκέψεις και τις εμπειρίες της με το κοινό από το βήμα του TEDxKalamata, αλλά και να μιλήσετε μαζί της στο networking party που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη ημέρα!


Στις 27 Ιουνίου, το TEDxKalamata θα φιλοξενήσει 12 σπουδαίους ομιλητές , στο Αρχαίο Θέατρο της Μεσσήνης, όπου θα συζητηθούν θέματα επίκαιρα όσο ποτέ: από το φεμινισμό (FEMEN) και την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης (Charlie Hebdo), στα ανθρώπινα δικαιώματα (Γιατροί Χωρίς Σύνορα), τη διαφορετικότητα (Andreja Pejic), την εξερεύνηση του διαστήματος (European Space Agency – Rosetta Mission – Philea) και τη δημιουργία του σύμπαντος (CERN).
 
Τα εισιτήρια διατίθενται ηλεκτρονικά μεσω του Viva.gr, των καταστημάτων Public και Παπασωτηρίου καθώς και μέσω του καινούργιου γραφείου του TEDxKalamata που βρίσκεται  στη Φαρών 136, Καλαμάτα.
 
Περισσότερες πληροφορίες:

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου