30.7.15

Πρόγραμμα προώθησης της κατανάλωσης φρούτων και γάλακτος στα σχολεία

Πρόγραμμα προώθησης της κατανάλωσης φρούτων και γάλακτος στα σχολείαΕυρωπαϊκά κονδύλια τα οποία θα φτάσουν τα 230 εκατ. ευρώ για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προτείνει η Κομισιόν στο πλαίσιο του νέου προγράμματος διανομής φρούτων, λαχανικών, μπανάνας και γάλακτος στα σχολεία.

Το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα προώθησης της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και γάλακτος στα σχολεία αφορά τη συγχώνευση των δύο υφιστάμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, αυτό της δωρεάν διανομής φρούτων, λαχανικών και μπανάνας με αυτό του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων στα σχολεία. Τα δύο προγράμματα διανομής υλοποιούνται στην Ε.E. το γάλα από το 1977 και τα οπωροκηπευτικά από το 2007.
Βελτιώσεις
Το προτεινόμενο νέο πρόγραμμα για τη διανομή φρούτων, λαχανικών, μπανάνας και γάλακτος στα σχολεία βελτιώνει τα υφιστάμενα σχήματα μέσω:
  •  της νέας ενιαίας προσέγγισης,
  •  του αυξημένου εκπαιδευτικού του χαρακτήρα,
  •  της ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας,
  •  της υιοθέτησης ενός νέου τρόπου κατανομής των πόρων και
  •  της εξ ολοκλήρου χρηματοδότησης του από την Ε.E.
Το ύψος της ενωσιακής ενίσχυσης για το νέο αυτό ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανέρχεται για τα οπωροκηπευτικά και τις μπανάνες στα 150 εκατ. και για το γάλα στα 80 εκατ. ευρώ ανά σχολικό έτος. Το πρόγραμμα διανομής φρούτων, λαχανικών και γάλακτος στα σχολεία υποστηρίζεται σθεναρά από όλους τους εμπλεκόμενους, διότι ενθαρρύνει την κατανάλωση οπωροκηπευτικών και γάλακτος από τα παιδιά, δύο βασικών και σημαντικών κατηγοριών προϊόντων που χαρακτηρίζονται από φθίνουσα κατανάλωση.
Συμβάλλει στην υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών διατροφής από την ευαίσθητη παιδική ηλικία, αντί για τις σύγχρονες καταναλωτικές τάσεις που ευνοούν την κατανάλωση τροφίμων υψηλής επεξεργασίας, που βάλλουν κατά του διατροφικού μας πολιτισμού.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου