Κομβικής σημασίας για μία σειρά από θέματα, θεωρείται η συνάντηση που θα έχουν στις δώδεκα το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, μετά από αίτημα του γραφείου της τελευταίας.
Πρόκειται εκ των πραγμάτων για κρίσιμη συνάντηση, λίγο μετά την έντονη διαφωνία της προέδρου της Βουλής επί της συμφωνίας που πέτυχε η κυβέρνηση με τους εταίρους, αλλά και επί της διαδικασίας με την οποία ψηφίστηκαν τα προαπαιτούμενα αυτής μέτρα στη Βουλή.
Δεν είναι λίγοι, άλλωστε, όσοι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμούν ότι πρόκειται για μία συνάντηση που θα κρίνει πολλά σε σχέση με την πορεία της κυβέρνησης και του κόμματος, τη ‘δύσκολη’ - όπως την χαρακτηρίζουν - συνύπαρξη κυβέρνησης και προέδρου της Βουλής, κυρίως δε της κοινοβουλευτικής διαδικασίας που θα προκρίνεται κάθε φορά στο εξής.
Στο επίκεντρο της συζήτησης, άλλωστε, αναμένεται να βρεθεί μεταξύ άλλων και η επιστολή που απέστειλε χθες, αφενός στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αφετέρου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, καλώντας τους μεταξύ άλλων να ενημερώσουν τους ομολόγους τους για την ‘εξόφθαλμη αντισυνταγματική διαδικασία’ με την οποία έχουν εισαχθεί τα νομοσχέδια με τα προαπαιτούμενα μέτρα.
Μιλώντας για τις συνθήκες υπό τις οποίες εισήχθη το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή, σημείωνε ότι δεν εγγυώνται την τήρηση του Συντάγματος και τη θωράκιση της δημοκρατικής λειτουργίας, ενώ παράλληλα έκανε λόγο για «βίαιη επίθεση στη Δημοκρατία», η οποία δεν μπορεί να συντελείται στο πλαίσιο της ΕΕ και πάντως όχι εν σιωπή.
Και αν κύκλοι της κυβέρνησης διεμήνυαν χθες ότι με την ψηφοφορία που ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες, τελειώνει η διαδικασία του κατεπείγοντος για την παρούσα κυβέρνηση, δεσμευόμενοι ότι τα όποια νομοθετήματα στο εξής - ακόμα και η ίδια η συμφωνία, όταν υπογραφεί - θα ακολουθούν την κανονική κοινοβουλευτική διαδικασία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διεμήνυσε από την πλευρά του στην κ.Κωνσταντοπούλου ότι δεν διαθέτει εκ του Συντάγματος καμία αρμοδιότητα που να του επιτρέπει να ανταποκριθεί στο αίτημά της.
Κάνει, άλλωστε, λόγο για «προσωπικές απόψεις» της προέδρου της Βουλής και όχι για απόφαση του Σώματος, ενώ και απόφαση του Σώματος να ήταν και πάλι ο ίδιος δεν θα είχε τη δυνατότητα διαβίβασής της στους ομολόγους του, όπως λέει.
«Στο πλαίσιο των κατά το Σύνταγμα καθηκόντων μου σας επισημαίνω ότι δεν έχω την θεσμική και πολιτική δυνατότητα ν' ανταποκριθώ στο αίτημά σας περί ενημέρωσης Ομολόγων μου για το περιεχόμενο της με αρ. πρωτ. 2739/22.7.2015 επιστολής σας», σημειώνει στην απαντητική του επιστολή, τονίζοντας ότι η πρόεδρος της Βουλής έχει αντίθετα τη δυνατότητα απ’ ευθείας επικοινωνίας μαζί τους.



real.gr