23.7.15

Πατσαρίνος κατά Τατούλη για τον χωροταξικό σχεδιασμό

Σε δήλωσή του ο επικεφαλής της παράταξης "Πελοπόννησος Πρώτα" Νίκος Πατσαρίνος, για το περιφερειακό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης, που συζητήθηκε τη Δευτέρα, στο Περιφερειακό Συμβούλιο, σημειώνει:

«Η Περιφέρεια Πελοποννήσου χθες στο Περιφερειακό Συμβούλιο, μέσω του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, μας έδωσε το στίγμα της για το περιφερειακό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης, όπου προέταξε από το ρόλο του περιφερειάρχη το ρόλο του σαν υποψήφιος πρόεδρος της Ν.Δ.
Και αυτό γιατί, ένα εργαλείο, όπως είναι το συγκεκριμένο πλαίσιο, το αξιοποίησε για να δημιουργήσει κλίμα αντιπαράθεσης τόσο με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, όσο και με την υπάρχουσα κυβέρνηση, φθάνοντας στο σημείο να μιλάει για μονομερείς πρωτοβουλίες.
Ενώ μέχρι χθες ταυτιζόταν με κυβερνητικές επιλογές, τώρα θυμήθηκε την αυτοτέλεια και τον αυτοδιοικητικό ρόλο της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Αγνοεί σκόπιμα και υποτιμάει τόσο τον κεντρικό χωροταξικό σχεδιασμό, όσο και τις όποιες κυβερνητικές επιλογές για τα συγκεκριμένα θέματα. Αγνοεί ότι η συγκεκριμένη πρόταση και οι κατευθύνσεις του χωροταξικού πλαισίου έρχονται από τις προηγούμενες διοικήσεις του υπουργείου.
Απέδειξε ότι έχει ανοιχτή γραμμή με συγκεκριμένα συμφέροντα, που σκοπό έχουν να βάλουν χέρι στο φυσικό πλούτο της Περιφέρειας (απορρίμματα, ΕΟΖ για ναυτιλία και άλλα).
Δεν έχει κάνει σχεδόν τίποτα για την προστασία της βιοποικιλότητας και με μελέτες και με έργα. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πόσο έκθετη είναι η Περιφέρειά μας στις πυρκαγιές, τις πλημμύρες και την ανεξέλεγκτη διαχείριση απορριμμάτων.
Η δική μας πρόταση για το χωροταξικό σχεδιασμό κινείται σε άλλη κατεύθυνση. Χρειάζεται συντονισμός με όλους τους φορείς της Περιφέρειας και με το υπουργείο. Τώρα θυμήθηκε τη διαβούλευση που έπρεπε να έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό, με συγκεκριμένες προτάσεις που έπρεπε να έχει καταθέσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Απαιτείται η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου, σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, στοχεύοντας και στην έξοδό μας από τη μεγάλη οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα. Αυτή η προσέγγιση λείπει εντελώς από το σχέδιο που έχουμε στα χέρια μας.
Απαιτείται ο περιορισμός στην εκτός σχεδίου δόμηση και η δημιουργία χώρων και υποδομών υποδοχής.
Πρέπει να εφαρμοστούν οι χρήσεις γης και για τους 3 τομείς παραγωγής (πρωτογενή, δευτερογενή, τριτογενή), προκειμένου να βοηθήσουμε την ανάπτυξη που έχει ανάγκη η περιοχή. Να γίνουν μελέτες φέρουσας ικανότητας και να προωθηθεί ο εναλλακτικός τουρισμός σε όλη την Περιφέρεια, σε αντίθεση με τη δημιουργία μεγάλων τουριστικών μονάδων (ΠΟΤΑ κλπ.).
Να περιορίσουμε την εκπομπή του διοξειδίου του άνθρακα με στροφή της ενέργειας στις ανανεώσιμες πηγές, σε συγκεκριμένες και ελεγχόμενες περιοχές και να ελαχιστοποιήσουμε τη χρήση του λιγνίτη.
Ο χωροταξικός σχεδιασμός δεν μπορεί να είναι χύμα και "ναι" σε όλα, γιατί έτσι γίνεται πάντα, αυτό που οι ισχυροί και τα συμφέροντα επιδιώκουν».
Τέλος, ο Ν. Πατσαρίνος παρατηρεί ότι «όσον αφορά την αναφορά του κ. Τατούλη ότι αυτή η κυβέρνηση προέβλεψε στο νομοσχέδιο για την ιθαγένεια τη δημιουργία ΕΟΖ υπό προϋποθέσεις, ας μην κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα. Ή ψεύδεται ή δεν είναι καλά ενημερωμένος».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου