24.6.16

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - Νίκη του Bremain με 52% έδειξε το exit poll


Νίκη του Bremain με 52% έδειξε το exit poll - Παραδέχθηκαν την ήττα Φάρατζ και Τζόνσον

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας έκλεισαν οι κάλπες στη Βρετανία για το ιστορικό δημοψήφισμα. 
Εκτός από τις δημοσκοπήσεις της τελευταίας στιγμής και το exit poll της «YouGov» έδωσε νίκη του Bremain με 52% έναντι 48% του Brexit. 
Τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν το πρωί, ωστόσο, οι δηλώσεις των επικεφαλής της εκστρατείας κατά της παραμονής, οι οποίοι παραδέχθηκαν την ήττα τους, δείχνει ότι η Βρετανία επέλεξε την ΕΕ.
Σε κάθε περίπτωση, και με το αποτέλεσμα να μην είναι τέτοιο που να δείχνει μεγάλη δυναμική υπέρ της παραμονής, η Βρετανία αλλάζει αφού εμφανίζεται διχασμένη ενώ και η Ευρώπη θα πρέπει να πάρει το μήνυμα που στέλνουν οι ψηφοφόροι. Η συμμετοχή άγγιξε το 80%/
Αμέσως μετά το κλείσιμο των καλπών, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντ. Κάμερον έδωσε στη δημοσιότητα δήλωσή του με την οποία ευχαριστεί όσους ψήφισαν υπέρ της παραμονής, αλλά και όσους δούλεψαν για την συγκεκριμένη καμπάνια. Είναι πολύ νωρίς ακόμα και γι αυτό προφανώς αποφεύγει να μιλήσει για το ίδιο το αποτέλεσμα.
Με το άκουσμα των αποτελεσμάτων από το focus group της «YouGov» που δίνει μπροστά με 52% την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ, η αξία της βρετανικής στερλίνας άρχισε να ανεβαίνει ακόμη περισσότερο, με τις αγορες να προεξοφλούν το «Bremain».

Η λίρα βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε υψηλό εξαμήνου και διαπραγματεύεται στα 1,50$.

Νίκη του Bremain με 52% έδειξε το exit poll - Παραδέχθηκαν την ήττα Φάρατζ και Τζόνσον00:10 Παραδοχή Φάρατζ: Το BREMAIN κερδίζει
Αμέσως μετά το κλείσιμο των καλπών στην Βρετανία, ο Νάιτζελ Φάρατζ παραδέχθηκε την ήττα του. Ο Φάρατζ από την οικία του μίλησε σε δημοσιογράφους και τόνισε ότι το Bremain είναι μπροστά σε σχέση με το Brexit.

00:05 Η δημοσκόπηση της YouGov, αντί για «exit poll»
Το βρετανικό ινστιτούτο δημοσκοπήσεων «YouGov» έδωσε στη δημοσιότητα μια έρευνα για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, λίγη ώρα αφότου έκλεισαν οι κάλπες, το βράδυ της Πέμπτης, η οποία και μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι «Sky News».
Νίκη του Bremain με 52% έδειξε το exit poll - Παραδέχθηκαν την ήττα Φάρατζ και ΤζόνσονΣύμφωνα με την έρευνα, το στρατόπεδο του «Bremain» συγκεντρώνει 52%, ενώ το στρατόπεδο του «Brexit» συγκεντρώνει 48%.
Έρευνες ακαδημαϊκών δείχνουν πως το 61,6% των νεανικών ψήφων έχουν κατευθυνθεί προς την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η έρευνα διεξήχθει από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο από τα πανεπιστήρια της Οξφόρδης και του Μάντσεστερ. Σε αυτή εξετάστηκε δείγμα 7.444 ανθρώπων κάτω των 40 ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες η Σκωτία συμμετέχει μαζικά στο δημοψήφισμα σε αντίστοιχα ποσοστά με το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο. 


Όπως και το 2014 και σε αντίθεση με τις βουλευτικές εκλογές, τα βρετανικά τηλεοπτικά δίκτυα δεν πραγματοποίησαν τα κλασικά έξιτ πολ, επειδή το περιθώριο λάθους, για ένα ερώτημα που δεν έχει προηγούμενο, θεωρείται υπερβολικά μεγάλο.
00:04 Συμμετοχή του Γιβραλτάρ
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Press Association το πρώτο στοιχείο και το μόνο που έχει δοθεί ως τώρα αφορά τη συμμετοχή στο Γιβραλτάρ που είναι 83,65%.
00:00 Εκλεισαν οι κάλπες
23:49 Ο Μπόρις Τζόνσον παραδέχθηκε την ήττα του;
Σύμφωνα με τον ισχυρισμό πολίτη του Λονδίνου, ο υπέρμαχος της εκστρατείας του Brexit Μπόρις Τζόνσον, παραδέχθηκε την ήττα του. Οπως υποστήριξε ο Λούις Ιβου, συνάντησε τον Τζόνσον στο μετρό. Ο υπέρμαχος του Brexit τον ρώτησε αν ψήφισε να φύγει η Βρετανία από την ΕΕ. Οταν ο Λούις απάντησε αρνητικά, ο Τζόνσον παραδέχθηκε την ήττα του.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου