Την εποχή των δεινοσαύρων θα έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν οι χρήστες του Google, αφού από σήμερα είναι διαθέσιμη η υπηρεσία Google Arts & Culture (Τέχνες και Πολιτισμός). Η εταιρεία συνεργάστηκε με τουλάχιστον 50 ηγετικά ιδρύματα Φυσικής Ιστορίας και επιστήμονες, προκειμένου να καταφέρει να δώσει ξανά ζωή σε αυτόν τον χαμένο κόσμο, μέσω του διαδικτύου. Τα πλάσματα αυτά ανήκουν σε έναν κόσμο που εξαφανίστηκε εκατομμύρια χρόνια πριν, ωστόσο συνεχίζουν να ενθουσιάζουν τους απλούς ανθρώπους, αλλά και όσους προσπαθούν να κατανοήσουν την προέλευση της ζωής στον πλανήτη μας.
Περισσότερες από 150 διαδραστικές ιστορίες από ειδικούς, 30.000 νέες φωτογραφίες και βίντεο και τουλάχιστον 20 εικονικές περιηγήσεις περιμένουν όσους επισκεφτούν την υπηρεσία. Με μόλις λίγα κλικ, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να έρθουν «πρόσωπο με πρόσωπο» με ένα γιγαντιαίο δεινόσαυρο 180 εκατομμυρίων χρόνων, καθώς η εικονική πραγματικότητα φανερώνει τον θαλάσσιο δράκο, δίνοντάς του και πάλι ζωή. Ο λόγος για τον Rhomaleosaurus, ο οποίος ανακαλύφθηκε στο Ντόρσετ της Μεγάλης Βρετανίας και «κατοικεί» στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου.
Επιπλέον, η Google έκανε χρήση της εικονικής πραγματικότητας προκειμένου να «αναστήσει» τον Giraffatitan, ο οποίος ήταν δύο φορές πιο ψηλός από τις καμηλοπαρδάλεις, δηλαδή το κεφάλι του θα έφτανε στον τέταρτο όροφο μιας πολυκατοικίας. Το πανύψηλο αυτό πλάσμα βρίσκεται στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Βερολίνου.
Η Google στην προσπάθειά της να δημιουργήσει ένα αληθοφανές αποτέλεσμα, συνεργάστηκε με οικολόγους, παλαιοντολόγους και βιολόγους, προκειμένου να «τοποθετήσει» το εικονικό δέρμα και τα οστά στους διατηρημένους σκελετούς. Από το μέγεθος του ματιού μέχρι τη θέση του ρύγχους, την κάμψη του αυχένα, την υφή και τις πτυχές του δέρματος, όλα έχουν ανασυνταχθεί επιμελώς και επαληθευτεί με ελέγχους από ειδική ομάδα επιστημόνων.
Η νέα αυτή υπηρεσία εγκαινιάζεται σήμερα online στο g.co/naturalhistory και μέσω της εφαρμογής Google Arts&Culture για κινητά που ενσωματώνουν λειτουργικά συστήματα iOS και Android.