Μία
γλυκιά συνταγή για όσες κυρίες γιορτάζουν σήμερα (Αντωνίες) ή αύριο (Αθανασίες)
ή έχουν σύζυγο με αυτό το όνομα.
Βασικό στοιχείο το πορτοκάλι.
Η
Μεσσηνιακή Γή έχει κι από αυτά. Μπορεί δηλαδή να έχει η αυλή σας, το κτήμα κλπ.
Αν
όχι, ο μανάβης τη γειτονιάς θα σας εφοδιάσει με τα καλύτερα.
Τα
υλικά λοιπόν είναι για μέχρι 4 άτομα. Αν περιμένετε περισσότερους επισκέπτες
αυξάνετε ανάλογα τις δόσεις.
Για
2-4 άτομα χρειαζόμαστε:
1μιση ποτήρι
νερό
1 ποτήρι του λικέρ κονιάκ
5 πορτοκάλια
1μιση φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
Παίρνετε
τα πορτοκάλια, τα πλένετε και τα καθαρίζετε από την εξωτερική φλούδα. Στη
συνέχεια ανοίγετε σε φέτες τα πορτοκάλια και αφού αφαιρέσετε τα κουκούτσια (αν
έχουν) τα βάζετε σε ένα γυάλινο σκεύος.
Ρίχνουμε
τη ζάχαρη στην κατσαρόλα μαζί με 1 ποτήρι (του νερού) νερό και βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά.
Ξύνετε
λίγο το εξωτερικό μέρος από 5-6 κομμάτια
φλούδα και κόβετε τις φλούδες λεπτές. Τις ρίχνετε στην κατσαρόλα να βράσουν μαζί με το σιρόπι για
περίπου 20 λεπτά.
Μόλις
δέσει το σιρόπι και μαλακώσουν λίγο οι φλούδες κατεβάζετε τη κατσαρόλα από τη
φωτιά. Αφήνετε να κρυώσει και περιχύνετε τα πορτοκάλια που έχετε στο γυάλινο
σκεύος.
Ραντίζετε
με το κονιάκ και βάζετε την κομπόστα στο ψυγείο. Ύστερα από 2-3 ώρες είναι έτοιμη για σερβίρισμα.