8.3.17

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Ε.Σ.Α.μεΑ.: 8η Μάρτη  - Για τις πολλαπλές διακρίσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες με αναπηρία

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Ως αναπηρικό κίνημα καταδεικνύουμε την πολλαπλή διάκριση λόγω φύλου και αναπηρίας. Οι γυναίκες με αναπηρία βιώνουν μεγαλύτερη διακριτική μεταχείριση όχι μόνο σε σχέση με τις γυναίκες χωρίς αναπηρία, αλλά και σε σχέση με τους άντρες με αναπηρία. Η ύπαρξη προκαταλήψεων και στερεοτύπων στην κοινωνία και στο οικογενειακό περιβάλλον, στρεβλώνουν την εικόνα των γυναικών με αναπηρία και την αντίληψη των ίδιων των γυναικών με αναπηρία για τον εαυτό τους, ότι είναι πολίτες με ανθρώπινα δικαιώματα με αποτέλεσμα την κοινωνική τους απομόνωση και τον αποκλεισμό τους.

Μέσα στην προσφυγική και οικονομική κρίση είναι επιτακτική ανάγκη να ζητήσουμε από την Ελληνική Πολιτεία, την Ευρώπη και ολόκληρη την κοινωνία να σκύψει πάνω από τα προβλήματα και τις διακρίσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες πρόσφυγες με αναπηρία και οι γυναίκες πρόσφυγες με παιδιά με αναπηρία. Να απλώσουμε δίκτυ προστασίας κατά των διακρίσεων που υφίστανται και να ζητήσουμε την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

Οι γυναίκες με αναπηρία και οι μητέρες παιδιών με αναπηρία, ακόμη περισσότερο οι πρόσφυγες, υπόκεινται σε πολλαπλές διακρίσεις τόσο λόγω του φύλου τους, όσο και λόγω της αναπηρίας. Για την ΕΣΑμεΑ η  προώθηση της έμφυλης ισότητας των γυναικών με αναπηρία/χρόνια πάθηση και των μητέρων παιδιών με αναπηρία απαιτεί την εφαρμογή στρατηγικής «διπλής κατεύθυνσης», δηλαδή την οριζόντια ενσωμάτωση της διάστασης της αναπηρίας στο σύνολο των πολιτικών και πρακτικών και την ανάπτυξη στοχευμένων πρωτοβουλιών από την ελληνική Πολιτεία.

Η φετινή 8η Μάρτη αποτελεί μία ακόμη ευκαιρία για την ΕΕ να αναλάβει δράση κατά της βίας κατά των γυναικών: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ανακοινώσει το 2017 ως το Ευρωπαϊκό Έτος δράσης ενάντια στη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών.

Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών εξακολουθεί να είναι η πιο διαδεδομένη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο και επηρεάζει τις ζωές εκατομμυρίων γυναικών και κοριτσιών. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αναγνωρίσουμε πως ορισμένες γυναίκες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο βίας λόγω των κινήτρων που τροφοδοτούνται από το σεξισμό σε συνδυασμό με το ρατσισμό, την ξενοφοβία, την ομοφοβία, καθώς και τις διακρίσεις με βάση την ηλικία, την αναπηρία, την εθνικότητα ή τη θρησκεία. Οι μετανάστριες, οι γυναίκες πρόσφυγες χωρίς χαρτιά, οι γυναίκες αιτούντες άσυλο, οι γυναίκες και τα κορίτσια με αναπηρία, οι λεσβίες, οι τρανσέξουαλ, οι διεμφυλικές, οι γυναίκες Ρομά, οι νέες και οι ηλικιωμένες γυναίκες, οι άστεγες, οι μουσουλμάνες γυναίκες. Πολλές γυναίκες στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν τεμνόμενες μορφές διακρίσεων που τους εμποδίζουν από την πρόσβαση στη δικαιοσύνη και στις υπηρεσίες υποστήριξης, προστασίας και απόλαυσης των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους.

Η ΕΕ οφείλει άμεσα να επικυρώσει τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης), χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση. Αυτό αποτέλεσε επίσης μια από τις συστάσεις που η ΕΕ έλαβε από τα Ηνωμένα Έθνη το 2015, ως ένα σημαντικό βήμα για την εξασφάλιση της προστασίας των γυναικών και των κοριτσιών με αναπηρία, δεδομένου ότι βρίσκονται σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο βίας, κακοποίησης και αναγκαστικής στείρωσης.

Στοιχεία:

·         Τα κορίτσια και οι γυναίκες με αναπηρία είναι συχνά θύματα βίας, σεξουαλικής κακοποίησης και trafficking.
·         Τα κορίτσια και οι γυναίκες με αναπηρία βρίσκονται συχνά σε κοινωνική απομόνωση λόγω στάσεων, προκαταλήψεων και στερεοτύπων.
·         Για τις γυναίκες με αναπηρία, λόγω της περιορισμένης πρόσβασής τους στην αγορά εργασίας, ο κίνδυνος της φτώχειας είναι ιδιαίτερα αυξημένος. Σε περιόδους δε οικονομικής κρίσης, όπως της σημερινής, οι γυναίκες με αναπηρία και οι μητέρες παιδιών με αναπηρία είναι τα πρώτα θύματα της οικονομικής εξαθλίωσης.
·         Για τις γυναίκες με αναπηρία και τις μητέρες παιδιών με αναπηρία, λόγω της έλλειψης υπηρεσιών υποστήριξης της οικογένειας και της μη παροχής προσαρμοσμένης άδειας μητρότητας, η δυνατότητα να συνδυάσουν την οικογενειακή με την επαγγελματική ζωή είναι περιορισμένη.
·         Οι γυναίκες με αναπηρία είναι 2 έως 5 φορές πιο πιθανό να είναι θύματα βίας από τις γυναίκες χωρίς αναπηρία και υποβάλλονται σε στείρωση και τις αμβλώσεις ενάντια στη θέλησή τους.
·         Υπάρχουν 46 εκατομμύρια γυναίκες και τα κορίτσια με αναπηρία στην Ευρώπη, το 60% του συνολικού πληθυσμού των ατόμων με αναπηρία.
·         34% των γυναικών με ένα πρόβλημα υγείας ή αναπηρία έχουν υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία από έναν σύντροφο στη διάρκεια της ζωής τους.
·         Οι γυναίκες με αναπηρία είναι σχεδόν απούσες από τα κέντρα λήψης αποφάσεων.
·         Οι γυναίκες με αναπηρία είναι σχεδόν αόρατες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.



ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
Η 8η Μαρτίου ορίστηκε το 1977 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της Γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη. Καθιερώθηκε σε ανάμνηση της μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας της 8ης Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, που ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η μέρα αυτή είναι επέτειος – σύμβολο των αγώνων, των θυσιών, αλλά και των κατακτήσεων όλων των γυναικών του κόσμου. Γίνεται αφετηρία νέων στόχων σε κυβερνητικό, πολιτικό, κοινωνικό και ατομικό επίπεδο για την ουσιαστική κατοχύρωση της Ισότητας των δύο φύλων σε όλες τις εκφράσεις της ζωής.
Το γυναικείο κίνημα καταγράφεται από πολιτικούς και ιστορικούς αναλυτές ως το πλέον πετυχημένο, ανατρεπτικό και προοδευτικό κίνημα του 20ου αιώνα. Η καταξίωση και η ανάδειξη του κοινωνικού ρόλου των γυναικών σημαίνει ισοτιμία, ισότητα, συμπληρωματικότητα, αλληλοσεβασμό, ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα και για τα δύο φύλα. Σημαίνει απελευθέρωση των δημιουργικών δυνατοτήτων των γυναικών για την ατομική τους ολοκλήρωση σε όφελος της κοινωνίας και των δημοκρατικών θεσμών. Τα στοιχεία από την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών και άλλους αρμόδιους φορείς, επιβεβαιώνουν ότι οι γυναίκες είναι τα πιο ευάλωτα θύματα σε εμπόλεμες περιοχές και οι πλέον τραγικές φιγούρες μέσα στη δίνη της μαζικής μετανάστευσης που προκαλεί ο συνεχιζόμενος πόλεμος και οι καταστροφές στη Συρία, αλλά και σε άλλες περιοχές του κόσμου. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, σε διεθνές επίπεδο μόνο το 50% των γυναικών έχει σήμερα πρόσβαση στην αγορά εργασίας, ενώ οι γυναίκες αμείβονται κατά μέσο όρο 24% λιγότερο από τους άνδρες. Σε 100 χώρες οι γυναίκες αντιμετωπίζουν περιορισμούς στην πρόσβαση αγοράς εργασίας λόγω φύλου, ενώ σε 18 χώρες οι άνδρες έχουν νόμιμο δικαίωμα να μην επιτρέπουν στις συζύγους τους να εργαστούν.
Εκτιμάται ότι θα χρειαστούν πολλά χρόνια μέχρι να υπάρξει οικονομική ισότητα ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες. Στην Ελλάδα  υπολογίζεται ότι η ισότητα θα έρθει σε 169 χρόνια αφού για κάθε ένα ευρώ που βγάζουν οι γυναίκες, οι άνδρες κερδίζουν 1,75 ευρώ.
Σήμερα στην Ελλάδα οι γυναίκες υφίστανται τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και των μέτρων που παίρνονται στο όνομά της. Σηκώνουν το βάρος του πολλαπλού τους ρόλου και δίνουν αγώνα για την κοινωνία της πραγματικής ισότητας και του σεβασμού των ανθρώπινων αξιών. Είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσουν τη δύναμή τους και να την εκφράσουν μέσα από τη συμμετοχή τους στην προώθηση των κοινωνικών δικαιωμάτων. Δεν πρέπει να μένουν παθητικοί θεατές  αλλά μέλη μιας κοινωνίας που ελέγχει, προτείνει και διεκδικεί. "Η πρόοδος των γυναικών αποτελεί πρόοδο για όλους" κι όπως αναφέρεται στη Διακήρυξη του Πεκίνου, "η ενδυνάμωση των γυναικών και η πλήρης συμμετοχή τους, επί ίσοις όροις,   σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, μεταξύ των οποίων η συμμετοχή τους στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και η πρόσβαση στην εξουσία, είναι θεμελιώδεις για την επίτευξη της ισότητας, της ανάπτυξης και της ειρήνης". 
Ας είναι λοιπόν η 8η Μαρτίου μια μέρα που η σκέψη μας θα πηγαίνει σε όλες τις γυναίκες του κόσμου που αγωνίστηκαν και αγωνίζονται για ισότητα στη ζωή, στην εργασία, στην οικογένεια, στην κοινωνία και η δράση μας ας στοχεύει στην κατοχύρωση των δικαιωμάτων των γυναικών στην αγορά εργασίας, την παιδεία, την υγεία, τη μητρότητα και τη διαχείριση του ελεύθερου χρόνου.
ΚΑΘΕ ΓΥΝΑΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΞΙΖΟΥΝ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΝΟΔΕ Ν.Δ. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
  
ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ ΒΙΒΗ
 

Προληπτικές εξετάσεις στη Μεσσηνία για τον καρκίνο του μαστού με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 
Η 8η Μαρτίου κάθε έτους είναι αφιερωμένη στην Γυναίκα.
Στον άνθρωπο  με τους πολλαπλούς ρόλους. Στη Γυναίκα-Μάνα, στη Γυναίκα-Σύζυγο, στη Γυναίκα-Κόρη, στη Γυναίκα –Αδελφή, στη Γυναίκα – εργαζόμενη .
Ο ρόλος της γυναίκας στη ζωή του ανθρώπου και στην ανάπτυξη των σύγχρονων κοινωνιών είναι κορυφαίος.
Η σημερινή μέρα αποτελεί μία μέρα με ξεχωριστή σημασία, μια ημέρα που οφείλουμε να εκδηλώνουμε την αγάπη μας προς τις γυναίκες με ειλικρίνεια, σεβασμό, τιμή και εκτίμηση.
Η συμβολή της γυναίκας στην ελληνική κοινωνία και την οικογένεια είναι σημαντική. Επιπλέον καθοριστική είναι η συνεισφορά της στο πνευματικό, πολιτιστικό και κοινωνικό επίπεδο, στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, στην ασφάλεια, στην ειρήνη.
Παρόλα αυτά η ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων συνεχίζει να υφίσταται σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η υγεία και η πολιτική εκπροσώπηση ενώ η μεγαλύτερη ανισότητα υπάρχει σε οικονομικό επίπεδο. Παραμένουν δε σε ανησυχητικό ποσοστό η ενδοοικογενειακή και σεξουαλική βία.
Η σημερινή μέρα αποτελεί μία ευκαιρία και για προβληματισμό.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου-ΠΕ Μεσσηνίας σε συνεργασία με το Δήμο Τριφυλίας, την Α’Προπαιδευτική Χειρουργική  Κλινική του ΓΝΑ «Ιπποκράτειο» και την συμβολή των εθελοντικών φορέων «Φλόγα» και «ΞαναρχίΖΩ», με αφορμή την  Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και θέλοντας να δείξει το σεβασμό και την ειλικρινή εκτίμηση για τις γυναίκες της Πελοποννήσου πραγματοποιεί στις 10-11 Μαρτίου στους Γαργαλιάνους διημερίδα με θέμα την «Πρόληψη του καρκίνου του μαστού». Μία εκδήλωση με ομιλίες και προληπτικές εξετάσεις.
Χρόνια Πολλά σε όλες τις γυναίκες με την ευχή να έχουν δύναμη για να στηρίζουν την οικογένεια, την κοινωνία και τη χώρα μας.
Άγγελος Χρονάς
Ειδ.Χειρουργός ΓΝΑ «Ιπποκράτειο»
Περιφερειακός Σύμβουλος- Αρμόδιος για θέματα υγείας στην ΠΕ Μεσσηνίας



Ημερα της γυναικας σημερα.
Ημερα προβληματισμού και αγωνιας για την σταδιακή υποβάθμιση της θεσης της γυναικας, ακομη και στην κοινωνικη πραγματικοτητα προηγμένων χωρων, απο πλευράς κοινωνικής μέριμνας, εργασιας, υποστήριξης  της μητρότητας και δικαιώματος  στις ίσες ευκαιριες στη ζωή .
Στην κοινωνια της  Ελλάδας της κρισης , δυστυχως τα πραγματα διολισθαίνουν  σε σχεση με τα εργασιακά δικαιώματα και τις ευκαιρίες, ενω οι στρατηγικές αποκλεισμού των γυναικών από τις πιο καλοπληρωμένες και ειδικευμένες εργασίες τείνουν να θυμίσουν πρακτικές του 19ου αιωνα.
Η κριση που πλήττει βαρβαρα την ελληνικη κοινωνια, καταβαράθρωσε κυριολεκτικα τις γυναίκες που κυριως μαστίζονται απο την ανεργια και βιώνουν τον εργασιακό  και κοινωνικο αποκλεισμό .
Η οικογενειακή κατασταση και η μητρότητα,  έφτασε να δημιουργει προσκόμματα στην επαγγελματική ανέλιξη των γυναικών.
Σκεπτικισμός και εγρήγορση λοιπον απαιτει η σημερινή πραγματικοτητα απο ολους μας, διοτι οσα τον 20ο αιωνα θεωρούσαμε αυτονόητα , στο διάβα προς τη δευτερη δεκαετία του 21ου αιωνα αμφισβητούνται και χανονται !

Αντωνια Μπουζα
Περιφερειακη Συμβουλος Πελοποννησου

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου