" Το Καπηλειό " Ζωντανή μουσική με τραγούδια της παρέας κάθε Σάββατο βράδυ και μεσημέρι Κυριακής
" Το Καπηλειό " με ένα ξεχωριστό εσωτερικό διάκοσμο, σε μία αίθουσα αρκετών τετραγωνικών μέτρων, κατάλληλη για να φιλοξενήσει κάθε είδους εκδήλωση που επιθυμείτε.

22.7.17

ΤΡΙΦΥΛΙΑ - «Ρημάζει ο τόπος κι ο κ. Κατσίβελας κάνει ότι δεν το βλέπει από το βέρτιγκο της εξουσίας»

ΓΡΑΠΤΗ ΔΗΛΩΣΗ Σωτήρη Γιαννόπουλου, τοπικού συμβούλου Δημοτικής Κοινότητας Κυπαρισσίας

«Ρημάζει ο τόπος κι ο κ. Κατσίβελας κάνει ότι δεν το βλέπει από το βέρτιγκο της εξουσίας»

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας τη Δευτέρα 17 Ιουλίου ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης “Η Τριφυλία ΑλλάΖΕΙ”, Ευστάθιος Ανδρινόπουλος, έθεσε στο Σώμα και το Δήμαρχο θέμα για τη δήλωσή μου με τίτλο “Η Κυπαρισσία έχει εγκαταλειφθεί. Να αλλάξει ρότα η Δημοτική Αρχή Κατσίβελα αλλιώς τα βράχια είναι κοντά”, λέγοντας ότι “θα ’ναι κι ένα πολύ καλό βοήθημα αν τη λάβει υπόψη της η Δημοτική Αρχή διότι θα ’χει να κερδίσει πολλά ο τόπος…”. 
Απαντώντας ο κ. Κατσίβελας με καλούσε να ακούσω τα μηχανήματα έργου που δουλεύουν στη Δημοτική Ενότητα Κυπαρισσίας. Τόνισα ότι δεν έγινε απολογισμός πεπραγμένων και αναφέρθηκα στη Δημοτική Κοινότητα Κυπαρισσίας που βιώνει την πλήρη εγκατάλειψη, όπως βεβαίως και η Δ.Ε. Κυπαρισσίας, εξαιτίας της αδιαφορίας που επιδεικνύει η Δημοτική Αρχή Κατσίβελα, θέτοντας συγκεκριμένα ερωτήματα! Δεν πιστεύω να επιδιώκει ή αποζητά εύσημα και παλαμάκια για θεσμικές και αυτονόητες υποχρεώσεις της Δημοτικής Αρχής.
Είπε ότι ανέφερα για “ολοκληρωμένη μελέτη για την Εθνική της Κυπαρισσίας” και με δόση ειρωνείας και προσβλητικά ρώτησε εάν την έχω δει και την έχω αγγίξει… Λοιπόν, επειδή ο κ. Κατσίβελας έκατσε στην καρέκλα του Δημάρχου Τριφυλίας πριν από τρία χρόνια, ελέω των πολιτικών και κομματικών συνθηκών που επικρατούσαν στη χώρα και την Τριφυλία το Μάιο του 2014, οφείλει να είναι πιο προσεκτικός και συνετός, όταν απευθύνεται ή αναφέρεται σε έναν άνθρωπο ο οποίος με την εμπιστοσύνη, το σεβασμό, την ελεύθερη βούληση και αβίαστη ψήφο των συμπατριωτών του υπηρετεί ανιδιοτελώς την Αυτοδιοίκηση επί 27 χρόνια και εκλέγεται επί 7 συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις δίχως κομματικούς, πολιτικούς ή κυβερνητικούς πάτρωνες! Ρώτησα “Τι έκαναν για το Πολιτιστικό Κέντρο στο κτίριο της ΕΤΕ, που υπάρχουν έτοιμες κτιριολογική μελέτη και προμελέτη, όπως υπάρχει και νεώτερη συνολική μελέτη και πρόταση
αξιοποίησης;”. 
Αμφισβητεί ότι υπάρχουν κτιριολογική μελέτη και προμελέτη του Γιώργου Διαμάντη και νεώτερη συνολική πρόταση αξιοποίησης και συγκεκριμένα Διπλωματική εργασία με θέμα “Σχέση νέου και παλιού: Νέο Δημαρχείο Κυπαρισσίας”, με πρόταση για δημιουργία νέου Δημαρχείου σε συνδιάλογο με την επανάχρηση του παλαιού νεοκλασικού κελύφους της πρώην Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος στην Κυπαρισσία, που έκαναν οι απόφοιτες Αρχιτεκτονικής του Ε.Μ.Π., Γεωργία Κανελλοπούλου και Ελεάνα Κρεμμυδά, με επιβλέποντες καθηγητές τον Κωνσταντίνο Καραδήμα και την Έλενα Κωνσταντινίδου; Αυτά δεν αποτελούν μια ισχυρή βάση, ώστε η Δημοτική Αρχή να προχωρούσε και να συνέχιζε; Ας ανατρέξει στα πρακτικά συνεδριάσεων του Δ.Σ. και της Επιτροπής Διαβούλευσης το 2015 να θυμηθεί τι έλεγε ο ίδιος και συνεργάτες του για το κτίριο της ΕΤΕ, τον Τεχνικό Σύμβουλο και τη Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ). Επειδή, όμως, κάτι ψέλλισε για χρηματοδοτήσεις, “χρηματοδοτικά πρωτόκολλα”, ΕΣΠΑ και LEADER, προφανώς από άγνοια (ή άλλως ψευδώς), έπρεπε να γνωρίζει ότι από την 1η Σεπτεμβρίου 2014 που ανέλαβε ήταν ανοιχτά Μέτρα του ΕΣΠΑ αλλά μπορούσε και από εθνικούς πόρους. Υπάρχουν έτοιμες μελέτες και σχέδια που μπορούσε να συμπληρώσει, επικαιροποιήσει και προωθήσει για ένταξη, αλλά δεν το έπραξε. Είπε, να του λέμε τι να κάνει, με ποιο τρόπο, από ποια πηγή χρηματοδότησης. Μάλλον, όντως πρέπει εμείς, στην Αντιπολίτευση, να του λέμε, να του υποδεικνύουμε και ουσιαστικά να υποκαθιστούμε την ανύπαρκτη Δημοτική Αρχή – όπως, με αυτά που λέει, ο ίδιος ομολογεί – όμως άλλος ο θεσμικός ρόλος της Αντιπολίτευσης κι άλλος της Δημοτικής Αρχής. Ο ίδιος, άλλωστε, λέει ότι εκείνος και η Παράταξή του έχουν την πλειοψηφία και εκείνοι διοικούν και αποφασίζουν. Εμείς κάνουμε προτάσεις, όπως έχω κάνει εγγράφως, αλλά δεν τις λαμβάνει υπόψη. Ο νομοθέτης έδωσε το δικαίωμα στο Δήμαρχο να επιλέγει ειδικούς συνεργάτες της αρεσκείας του, με προσωπική του επιλογή. Το ίδιο και γενικό γραμματέα. Το ίδιο και για ορισμό Αντιδημάρχων. Τέσσερις ειδικοί συνεργάτες, ένας γενικός γραμματέας, έξι Αντιδήμαρχοι στο Δήμο Τριφυλίας, κανένας δεν ξέρει ή δε μπορεί να ασχοληθεί με μελέτες, ευρωπαϊκά προγράμματα και χρηματοδοτήσεις, παρόλο που είναι στις αρμοδιότητές τους; Για γραμματειακή υποστήριξη και χρέη τηλεφωνητών απασχολούνται τόσοι άνθρωποι, πολύ καλά αμειβόμενοι για την εποχή; Πόσες φορές πήγε ο κ. Κατσίβελας σ’ ένα υπουργείο για θέμα – έργο της Κυπαρισσίας; 
Ποιες προτάσεις υπέβαλλε; 
Θα μπορούσε επίσης, να ρωτά τους Δημάρχους Πύλου – Νέστορος, Μεσσήνης και Καλαμάτας, πώς εκείνοι καταφέρνουν και συντάσσουν μελέτες και εντάσσουν έργα σε  Προγράμματα! 
Για το εάν ακούμε τα καλέμια, που είπε ότι ξαναχτυπάνε μετά από χρόνια στο Δήμο Τριφυλίας, μάλλον παρακούει τα τζιτζίκια του καλοκαιριού, αλλά εάν γι’ αυτόν χτυπάνε, ας τα πει στους συνεργάτες του και τους προηγούμενους Δημάρχους, που διοικούσαν τους Δήμους της Τριφυλίας, να τα ακούσουν! Μήπως εννοεί καλέμια τα πασαλείμματα με πίσσα και μικρά τεχνικά, κυρίως κοντά σε σπίτια κι επιχειρήσεις αυλικών και φίλων του; Μήπως εννοεί και την πίσσα και το φρεάτιο στο “Ιόνιον” που την Κυριακή πνίγηκε ο τόπος στο Σταθμό; Και για το αμίμητο ότι, “Το βέβαιον είναι ότι αυτός ο Δήμος ξαναπαίρνει μπροστά. Και δεν πήρε από μόνος του”, με την όπισθεν κανένας και τίποτα δεν πάει μπροστά!
Λοιπόν, σεμνότητα, ταπεινότητα, σύνεση, σοβαρότητα, πατήματα στη γη, επαφή με την πραγματικότητα. 
Σεβόμενος τη θεσμική μου ιδιότητα, θα ήθελα να μην επικοινωνώ με το Δήμαρχο Τριφυλίας μέσω δηλώσεων στα ΜΜΕ, αλλά να καταδέχεται να έρχεται στις συνεδριάσεις του Τοπικού Συμβουλίου Κυπαρισσίας, που στα τρία χρόνια, παρέστη μόνο όταν δεν ήμουν παρών σε μία συνεδρίαση, πιθανόν ειδοποιηθείς για την απουσία μου.
Και, επιτέλους, ας πάψει ο κ. Κατσίβελας να έχει στο μονότονο αφήγημά του αόρατους εχθρούς και φαντάσματα, παρελθόντος ή παρόντος και πάντα για όλα να φταίνε άλλοι. Οφείλει να ακούει και κανέναν κάτοικο της Κυπαρισσίας, επαγγελματία, εκπρόσωπο συλλογικού φορέα ή αυτοδιοικητικό, νυν και πρώην, που λέει αλήθειες για την πραγματική κατάσταση, επειδή οι αυλοκόλακες, κλακαδόροι, κλικαδόροι και σιτιζόμενοι από τη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας, πρώτοι θα τον εγκαταλείψουν, όπως έχουν ξανακάνει, εξαιτίας της εκδήλωσης της συσσωρευμένης λαϊκής δυσαρέσκειας και κατακραυγής.
Τέλος, δεν υπάρχει προσωπική “βεντέτα”, αλλά απογοήτευση, θλίψη, αγωνία και αγανάκτηση που ρημάζει ο τόπος κι ο κ. Κατσίβελας κάνει ότι δεν το βλέπει από το βέρτιγκο της εξουσίας.

Σωτήρης Γιαννόπουλος
Τοπικός Σύμβουλος Δ.Κ. Κυπαρισσίας

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου