Τα πιο ακριβά
εστιατόρια του κόσμου δεν είναι απαραιτήτως και τα πιο καλά ή τα πιο
γνωστά... και φυσικά δεν είναι κατάλληλα για όλα τα βαλάντια, αλλά μόνο
για αυτούς που μπορούν να ξοδέψουν το λιγότερο 600 ευρώ μόνο για φαγητό.
Πολλές φορές πέρα από την γευστική εμπειρία, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην αστρονομική άνοδο των τιμών τους.
Crissier στο Hοtel de Ville, Ελβετία
Δημιουργήθηκε από τον σεφ Benoit Violier, ο οποίος αυτοκτόνησε τον Ιανουάριο του 2016 (για οικονομικούς λόγους), αυτό το εστιατόριο εξακολουθεί να διατηρεί τρία Michelin μετά το θάνατο του σεφ του.
Στην κουζίνα βρίσκεται ο σεφ Franck Giovannini, ο οποίος μαθήτευσε στον Violier και εξακολουθεί να διατηρεί το στυλ του σε ένα μενού γευσιγνωσίας από 11 πιάτα, μεταξύ των οποίων και το καβούρι καρυκευμένο με πικάντικο βασιλικό ή μοβ αγκινάρες.
Ένα γεύμα για δύο με 11 πιάτα κοστίζει 670 ευρώ.
Saison, Σαν Φραντσίσκο στην Καλιφόρνια
Από τότε που άνοιξε έγινε ένα από τα πιο αναγνωρισμένα και ακριβά εστιατόρια στη δυτική ακτή, και τώρα συγκαταλέγεται στα πιο ακριβά στον κόσμο. Στην κουζίνα του βρίσκεται ο σεφ Joshua Skenes, ο οποίος ήξερε πώς να κερδίσει το θαυμασμό των Michelin: το εστιατόριο διαθέτει τρία αστέρια.
Η κουζίνα, «γαλλοποιημένη» αλλά καινοτόμος βασίζεται σε τοπικά προϊόντα που συλλέγουν από το δικό τους κήπο. Κόστος του μενού 8 με 10 πιάτα για δύο άτομα τα 680 ευρώ.
Le Meurice Alain Ducasse, Παρίσι, Γαλλία
Το Le Meurice Alain Ducasse διέθεται μέχρι πρόσφατα τρία αστέρια Michelin όμως έχασε το ένα. Με τον Alain Ducasse, στην κουζίνα του παραμένει ένα από τα πιο ακριβά εστιατόρια του κόσμου.
Το εστιατόριο έχει τον πλούσιο διάκοσμο ενός παλατιού, αντάξιο των Βερσαλλιών, και στο μενού του περιλαμβάνει σπεσιαλιτέ όπως αστακό, λαχανικά μαγειρεμένα σε κρούστα αλατιού ή ψητό κοτόπουλο με μανιτάρια Morel και άγριο σκόρδο.
Το μενού των πέντε πιάτων για δύο άτομα φτάνει τα 708 ευρώ.
L?Arp?ge, Παρίσι, Γαλλία
Το Oeuf ? la Coque είναι το πιο διάσημο πιάτο του εστιατορίου, μαγειρεμένοαπό τον Γάλλο σεφ Alain Passard. Διαθέτει τρία αστέρια Michelin και ο κόσμος προσέρχεται σ' αυτό σαν να είναι η Μέκκα της γαστρονομίας.
Το μενού του L'Arp?ge περιλαμβάνει κυρίως πιάτα με λαχανικά που παράγονται στον κήπο του εστιατορίου, που έχει έκταση πέντε στρεμμάτων στις όχθες του Σηκουάνα.
Το μενού των 12 πιάτων για 2 άτομα φτάνουν τα 725 ευρώ.
Alain Ducasse στο Plaza Athenee, Παρίσι, Γαλλία,
Ένα ακόμα εστιατόριο, που επιμελείται ο Alain Ducasse στο Παρίσι βρίσκεται στη λίστα με τα πιο ακριβά εστιατόρια.
Αυτό συνεχίζει να διατηρεί τα τρία αστέρια Michelin και το μενού των πέντε πιάτων για δύο άτομα κοστίζει 726 ευρώ.
Guy Savoy, Παρίσι, Γαλλία
Ένα ακόμα τριάστερο εστιατόριο στο Παρίσι αυτό του Γάλλου σεφ Guy Savoy βρίσκεται κοντά στη διάσημη Ιλ ντε λα Σιτέ.
Στο μενού γευσιγνωσίας του μην χάσετε την σούπα αγκινάρας με μαύρη τρούφα, ένα από τα πιο εμβληματικά πιάτα.
Βέβαια για 2 άτομα το μενού των 11 πιάτων κοστίζει 735 ευρώ.
Πολλές φορές πέρα από την γευστική εμπειρία, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην αστρονομική άνοδο των τιμών τους.
Crissier στο Hοtel de Ville, Ελβετία
Δημιουργήθηκε από τον σεφ Benoit Violier, ο οποίος αυτοκτόνησε τον Ιανουάριο του 2016 (για οικονομικούς λόγους), αυτό το εστιατόριο εξακολουθεί να διατηρεί τρία Michelin μετά το θάνατο του σεφ του.
Στην κουζίνα βρίσκεται ο σεφ Franck Giovannini, ο οποίος μαθήτευσε στον Violier και εξακολουθεί να διατηρεί το στυλ του σε ένα μενού γευσιγνωσίας από 11 πιάτα, μεταξύ των οποίων και το καβούρι καρυκευμένο με πικάντικο βασιλικό ή μοβ αγκινάρες.
Ένα γεύμα για δύο με 11 πιάτα κοστίζει 670 ευρώ.
Saison, Σαν Φραντσίσκο στην Καλιφόρνια
Από τότε που άνοιξε έγινε ένα από τα πιο αναγνωρισμένα και ακριβά εστιατόρια στη δυτική ακτή, και τώρα συγκαταλέγεται στα πιο ακριβά στον κόσμο. Στην κουζίνα του βρίσκεται ο σεφ Joshua Skenes, ο οποίος ήξερε πώς να κερδίσει το θαυμασμό των Michelin: το εστιατόριο διαθέτει τρία αστέρια.
Η κουζίνα, «γαλλοποιημένη» αλλά καινοτόμος βασίζεται σε τοπικά προϊόντα που συλλέγουν από το δικό τους κήπο. Κόστος του μενού 8 με 10 πιάτα για δύο άτομα τα 680 ευρώ.
Le Meurice Alain Ducasse, Παρίσι, Γαλλία
Το Le Meurice Alain Ducasse διέθεται μέχρι πρόσφατα τρία αστέρια Michelin όμως έχασε το ένα. Με τον Alain Ducasse, στην κουζίνα του παραμένει ένα από τα πιο ακριβά εστιατόρια του κόσμου.
Το εστιατόριο έχει τον πλούσιο διάκοσμο ενός παλατιού, αντάξιο των Βερσαλλιών, και στο μενού του περιλαμβάνει σπεσιαλιτέ όπως αστακό, λαχανικά μαγειρεμένα σε κρούστα αλατιού ή ψητό κοτόπουλο με μανιτάρια Morel και άγριο σκόρδο.
Το μενού των πέντε πιάτων για δύο άτομα φτάνει τα 708 ευρώ.
L?Arp?ge, Παρίσι, Γαλλία
Το Oeuf ? la Coque είναι το πιο διάσημο πιάτο του εστιατορίου, μαγειρεμένοαπό τον Γάλλο σεφ Alain Passard. Διαθέτει τρία αστέρια Michelin και ο κόσμος προσέρχεται σ' αυτό σαν να είναι η Μέκκα της γαστρονομίας.
Το μενού του L'Arp?ge περιλαμβάνει κυρίως πιάτα με λαχανικά που παράγονται στον κήπο του εστιατορίου, που έχει έκταση πέντε στρεμμάτων στις όχθες του Σηκουάνα.
Το μενού των 12 πιάτων για 2 άτομα φτάνουν τα 725 ευρώ.
Alain Ducasse στο Plaza Athenee, Παρίσι, Γαλλία,
Ένα ακόμα εστιατόριο, που επιμελείται ο Alain Ducasse στο Παρίσι βρίσκεται στη λίστα με τα πιο ακριβά εστιατόρια.
Αυτό συνεχίζει να διατηρεί τα τρία αστέρια Michelin και το μενού των πέντε πιάτων για δύο άτομα κοστίζει 726 ευρώ.
Guy Savoy, Παρίσι, Γαλλία
Ένα ακόμα τριάστερο εστιατόριο στο Παρίσι αυτό του Γάλλου σεφ Guy Savoy βρίσκεται κοντά στη διάσημη Ιλ ντε λα Σιτέ.
Στο μενού γευσιγνωσίας του μην χάσετε την σούπα αγκινάρας με μαύρη τρούφα, ένα από τα πιο εμβληματικά πιάτα.
Βέβαια για 2 άτομα το μενού των 11 πιάτων κοστίζει 735 ευρώ.