29.9.17

Τεστ - εξπρές εντοπίζει το έμφραγμα σε 20 λεπτά

Τεστ - εξπρές εντοπίζει το έμφραγμα σε 20 λεπτά
Ένα νέο τεστ αίματος, το οποίο επιβεβαιώνει ή αποκλείει το ενδεχόμενο εμφράγματος μέσα σε λιγότερα από 20 λεπτά, μπορεί να αντικαταστήσει το τωρινό τεστ τροπονίνης, σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες.
Οι ερευνητές του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό καρδιολογικό περιοδικό Circulation, σύμφωνα με το BBC, δοκίμασαν το νέο τεστ cMyC (Cardiac myosin-binding protein C) σε σχεδόν 2.000 ασθενείς που εισήχθησαν επειγόντως σε νοσοκομεία με υποψία εμφράγματος, επιβεβαιώνοντας την ανωτερότητά του συγκριτικά με το υπάρχον τεστ τροπονίνης.
Όπως είπαν, το νέο τεστ μέσα σε μια πενταετία μπορεί να χρησιμοποιείται ευρέως στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας, καθώς επίσης σε άλλες χώρες, εξοικονομώντας μεγάλα ποσά για περιττές ιατρικές δαπάνες, απελευθερώνοντας κλίνες νοσοκομείων και στέλνοντας πολλούς ανθρώπους στα σπίτια τους αντί να μένουν στο νοσοκομείο.
Περίπου τα δύο τρίτα των ανθρώπων που προσέρχονται σε τμήμα επειγόντων περιστατικών νοσοκομείου λόγω πόνου στο στήθος και φόβου εμφράγματος στην πραγματικότητα δεν έχουν πάθει έμφραγμα. Σήμερα οι περισσότεροι από αυτούς πρέπει προηγουμένως να κάνουν τεστ τροπονίνης μόλις φτάνουν στο νοσοκομείο και το οποίο πρέπει να επαναληφθεί μετά από τουλάχιστον τρεις ώρες.
Τα επίπεδα της πρωτεΐνης που ανιχνεύει το νέο τεστ αυξάνονται πολύ πιο γρήγορα και σε μεγαλύτερο βαθμό σε περίπτωση εμφράγματος απ’ ό,τι η πρωτεΐνη τροπονίνη. Έτσι, οι γιατροί μπορούν χάρη στο cMyC να αποκλείσουν πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη σιγουριά την πιθανότητα εμφράγματος και να στείλουν τον ασθενή ξανά στο σπίτι του.
Το τεστ, το οποίο προς το παρόν χρησιμοποιείται μόνο για ερευνητικούς σκοπούς, μπορεί να προσφέρει αξιόπιστα αποτελέσματα στους γιατρούς μέσα σε 15 έως 30 λεπτά, ανάλογα με τον ασθενή, ενώ δεν χρειάζεται επανάληψη, όπως η τροπονίνη. Όμως θα χρειαστεί να περάσει από περισσότερες δοκιμές προτού αντικαταστήσει το υπάρχον τεστ.

Το διαβάσαμε στο onmed

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου