14.12.17

Το 62.4% των νέων δεν θέλουν να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές της Κύπρου

Ακρως αποθαρρυντικό και απογοητευτικό κρίνεται από το Κυπριακό Ινστιτούτο Στατιστικολόγων (ΚΙΣ) το αποτέλεσμα έρευνας, που διεξήγαγε για τις προεδρικές εκλογές του Ιανουαρίου. 
Η έρευνα, που έγινε από τις 28 έως τις 30 Νοεμβρίου με αντικείμενο την πρόθεση των νέων να ψηφίσουν στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές έδειξε ότι το 62.4% των νέων, δεν θέλουν να ψηφίσουν.
Η έρευνα αφορούσε νέους ηλικίας 18-35 ετών και κάλυπτε ολόκληρη την επικράτεια με μέγεθος δείγματος 696 άτομα. Το δείγμα καθορίστηκε με τη μέθοδο της απλής τυχαίας στρωματοποιημένης δειγματοληψίας.
Η συλλογή των πληροφοριών έγινε μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων. Η εκτίμηση των αποτελεσμάτων της έρευνας έγινε με τη μέθοδο της σημειακής εκτίμησης. Όπως αναφέρεται, το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής μεταξύ των νέων προέρχεται από αστικές περιοχές και αγγίζει το 64.9%.
Η εξήγηση που δίνεται (μέσα από συμπληρωματικές ερωτήσεις) είναι ότι «οι νέοι δεν εμπιστεύονται τα κόμματα, οι πολιτικοί δεν λένε την αλήθεια, και κανείς δεν ενδιαφέρεται γι' αυτούς, στο να βρουν δουλειά».
Εξάλλου, προστίθεται πως με βάση τα ευρήματα της έρευνας, το 68% των νέων, που δεν θα ψηφίσουν, είναι κάτοχοι προπτυχιακού ή μεταπτυχιακού διπλώματος.
Στο ερώτημα, τί θα πρέπει τα κόμματα να κάνουν για να πείσουν ώστε οι νέοι να ψηφίσουν στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, οι απαντήσεις ήταν:
  • Να έχουν επικοινωνία μαζί με νέους με ποσοστό 12%,
  • Να έχουν νεαρό υποψήφιο πρόεδρο, με ποσοστό 18%,
  • Να ασχοληθούν με προβλήματα νεολαίας με ποσοστό 23%,
  • Να εφαρμόσουν την αξιοκρατία στη δημόσια υπηρεσία με ποσοστό 24%,
  • Να δώσουν βήμα στους νέους με ποσοστό 14% και
  • Να δώσουν προτεραιότητα στη λύση του Κυπριακού με ποσοστό 9%.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου