17.2.18

Με πόσα χρήματα μπορείτε να «αγοράσετε» την ευτυχία;

Τι έδειξε δημοσκόπηση σε 164 χώρες




Λένε ότι η ευτυχία δεν μπορεί να αποτιμηθεί σε χρήμα, αλλά μια νέα αμερικανική μελέτη έρχεται να υποστηρίξει το ακριβώς αντίθετο. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Purdue διαπίστωσαν ότι υπάρχει ένα χρηματικό ποσό που μπορεί να βελτιώσει την ψυχική μας διάθεση.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Nature Human Behaviour ερευνητές του Τμήματος Ψυχολογικών Επιστημών του αμερικανικού πανεπιστημίου, «το ιδανικό εισόδημα υπολογίζεται στα 95.000 δολάρια ως προς την αποτίμηση του βίου και μεταξύ 60.000 και 70.000 δολάρια για την συναισθηματική ευημερία. Τα ποσά αυτά αναφέρονται στις ατομικές ανάγκες, ενώ για τις οικογένειες εν συνόλω προφανώς είναι υψηλότερα».

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία από την δημοσκόπηση Gallup World Poll, στην οποία είχαν λάβει μέρος πάνω από 1,7 εκατομμύρια άτομα από 164 χώρες.

Και εξηγούν ότι με τον όρο αποτίμηση του βίου, οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση αναφέρονταν στην ικανοποίηση ως προς την επίτευξη στόχων ή συγκριτικά με τα επιτεύγματα άλλων ανθρώπων. Η συναισθηματική ευημερία αναφερόταν στα καθημερινά συναισθήματα, όπως η χαρά και η λύπη.

«Και φυσικά παρατηρήσαμε ουσιαστικές διαφορές μεταξύ των διαφόρων περιοχών του πλανήτη, με τον κορεσμό να συμβαίνει αργότερα στη ζωή στις πλούσιες περιοχές ως προς την ικανοποίηση από τη ζωή. Αυτό ίσως μπορεί να αποδοθεί στο γεγονός ότι η αποτίμηση επηρεάζεται περισσότερο από μεταβλητές που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν για να συγκρίνουν τον εαυτό τους με τους άλλους», αναφέρουν οι ερευνητές.

Μόλις οι άνθρωποι επιτυγχαναν το ιδανικό εισόδημα, τα περισσότερα χρήματα έτειναν να συνδέονται με λιγότερη ικανοποίηση από τη ζωή και με χαμηλότερο επίπεδο ευημερίας. Και αυτό διότι με τα περισσότερα χρήματα οι άνθρωποι επικεντρώνονταν στα υλικά αγαθά και έκαναν περισσότερες συγκρίσεις. 



in.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου