15.2.18

Έγκριση σύστασης Περιφερειακής Ενεργειακής Κοινότητας

ΔΗΛΩΣΗ
για την έγκριση σύστασης Περιφερειακής Ενεργειακής Κοινότητας


Πριν καλά – καλά ψηφιστεί από την κυβέρνηση ο νέος νόμος 4513/23-1-2018 για τις ενεργειακές κοινότητες, η Περιφέρεια Πελοποννήσου χωρίς να πάρει καμία πρωτοβουλία ανοιχτού και δημόσιου διαλόγου με όλου τους φορείς (ΟΤΑ Α΄ βαθμού κ.ά.) που, από το νόμο, τους δίνεται το δικαίωμα να πλαισιώσουν την νέα καινοτομία στον ενεργειακό τομέα, στην χθεσινή (14/2/2018) συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου επέμενε και αποφάσισε την έγκριση σύστασης Περιφερειακής Ενεργειακής Κοινότητας «Πελοπόννησος Ενεργειακή Κοινότητα Περιορισμένης Ευθύνης».
Είναι θετικό το γεγονός ότι με το νέο νόμο, όπως σ’ άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έτσι και στη χώρα μας, στα ζητήματα της ενέργειας μπορούν με συνεταιριστική μορφή να παρέμβουν – διαχειριστούν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης Β΄ και Α΄ βαθμού (Περιφέρειες και Δήμοι) και όχι μόνοι αυτοί. Σκοπός είναι η προώθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας στην τελική χρήση σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, η δημιουργία δράσεων κοινής ωφελείας τοπικού χαρακτήρα που σχετίζονται με την επάρκεια και τον ανεφοδιασμό πρώτων υλών, καυσίμων και νερού. Ζητήματα που απασχολούν σ’ αυτή την δύσκολη οικονομική κατάσταση όλη την κοινωνία της Πελοποννήσου, τους Δήμους και την Περιφέρεια και σύμφωνα με τη φιλοσοφία του νόμου απαιτούν συνέργεια.
Ο κ. Τατούλης δυστυχώς βιάστηκε και πρόχειρα ένα τόσο μεγάλο  θέμα το περιορίζει στη συμμετοχή της Περιφέρειας 40%, της δικής του αναπτυξιακής «Πελοπόννησος Α.Ε.» 25%, του Περιφερειακού Ταμείου που ηγείται 25% και μόνο του Δήμου Μεγαλόπολης 10%. Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Μεγαλόπολης ακόμα δεν έχει οριστικά αποφανθεί, ενώ συζητείται η συμμετοχή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ουσιαστικά ξεκινά αυτή την δράση με την κυρίαρχη επιβολή της Περιφέρειας κατά 90%! και χωρίς να διευκρινίσει τι θα κάνει ο κάθε εταίρος!
Όφειλε τουλάχιστον για την πρωτοβουλία του αυτή να ενημερώσει τους Δήμους και άλλους φορείς της Περιφέρειας που εμπλέκονται έτσι και αλλιώς με ζητήματα της ενέργειας (αιολικά πάρκα, υδάτινα φράγματα, φυσικό αέριο, βιοαέριο κ.ά.) και να περιμένει την γνώμη τους για συμμετοχή ή όχι. Πιστεύουμε ότι ένα τέτοιο σχέδιο δεν μπορεί να «περπατήσει» αν δεν «αγκαλιαστεί» και δεν συμμετέχουν σ’ αυτό οι τοπικές κοινωνίες.
Δυστυχώς η Διοίκηση της Περιφέρειας για άλλη μια φορά στα μεγάλα θέματα, αντί ν’ αποδείξει ότι μπορεί στην περιοχή μας να ηγείται και να συντονίζει δράσεις για το καλό της κοινωνίας με τους κακούς χειρισμούς της προσπαθεί να επιβληθεί εξυπηρετώντας ιδιοτελείς σκοπούς, δημιουργεί εντάσεις με συνοδοιπόρους θεσμούς και «καίει» την ουσία των θεμάτων.

Καλαμάτα 15/2/2018

Για την «Πελοπόννησος Πρώτα»

Ο Επικεφαλής

Νίκος Πατσαρίνος


 ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΝΙΚΟΛΑΚΟΥ

 «Κύριε Πατσαρίνο πιαστήκατε αδιάβαστος» 

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου σχετικά με την Περιφερειακή Ενεργειακή Κοινότητα Πελοποννήσου, η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης κα Κωνσταντίνα Νικολάκου δήλωσε:
«Απολογείται για μια ακόμα φορά ο κ. Πατσαρίνος γιατί δεν ψήφισε μια από τις σημαντικότερες πολιτικές πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι η πρώτη στη χώρα που ιδρύει Ενεργειακή Κοινότητα.
Κύριε Πατσαρίνο πιαστήκατε αδιάβαστος.
Δεν βιαστήκαμε καθόλου.
Είμαστε έτοιμοι εδώ και πολύ καιρό, πριν καν την ψήφιση του σχετικού νόμου από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και είμαστε σε θέση να αξιοποιήσουμε ένα πολύ σημαντικό εργαλείο κοινωνικής οικονομίας και βιώσιμης ανάπτυξης προς όφελος των πολιτών της Πελοποννήσου».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου