11.10.18

Αγγλία: Πρόσβαση στους ασθενείς με λέμφωμα και λευχαιμία σε νέα θεραπεία

​Σε νέα πρωτοποριακή θεραπεία για τον καρκίνο θα έχουν πρόσβαση στο εξής οι πολίτες στην Αγγλία καθώς το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας έκανε ειδική συμφωνία με τη βιομηχανία. 

Πρόκειται για τη θεραπεία CAR-T – Axicabtagene ciloleucel, γνωστή ως Yescarta, η οποία απευθύνεται σε ενήλικες ασθενείς με υποτροπιάζον ή ανθεκτικό λέμφωμα από μεγάλα κύτταρα. 
Η θεραπεία προγραμματίζει εκ νέου το ανοσοποιητικό σύστημα του ίδιου του ασθενούς στοχεύοντας έτσι τον καρκίνο.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι θεραπείες με CAR-T κύτταρα αποτελούν την αρχή μιας νέας εποχής στην εξατομικευμένη ιατρική, και είναι πλέον μέρος του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού του NHS που στοχεύει στην αναβάθμιση των υπηρεσιών κατά του καρκίνου.
Η συγκεκριμένη θεραπεία θα κόστιζε σχεδόν 300.000 λίρες Αγγλίας ανά ασθενή βάσει του καταλόγου τιμών, αλλά η εμπορική συμφωνία της εταιρείας με το NHS Αγγλίας έδωσε τη δυνατότητα στο Ινστιτούτο NICE να εγκρίνει την ένταξή της στο Ταμείο Φαρμάκων κατά του Καρκίνου του NHS Αγγλίας (Cancer Drugs Fund).
Όπως ανέφερε ο Simon Stevens, διευθύνων συμβούλος του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) της Αγγλίας οι μελέτες έδειξαν ότι η θεραπεία αυτή μπορεί να έχει αποτέλεσμα στο 40% των ασθενών. 
Και σύμφωνα με τα στοιχεία για τον καρκίνο στην Αγγλία, η επιβίωση βρίσκεται σήμερα σε υψηλό επίπεδο με 7.000 περισσότερους ασθενείς να επιβιώνουν με καρκίνο σε σχέση με πριν τρία χρόνια, και το NHS έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στην ανάπτυξη και την υιοθέτηση της τελευταίας τεχνολογίας σε μια νέα εποχή εξατομικευμένης ιατρικής περίθαλψης. 
Έως τώρα, η θεραπεία CAR-T ήταν διαθέσιμη μόνο σε ασθενείς στην Ευρώπη, στο πλαίσιο κλινικών μελετών.
Το NHS έχει προετοιμάσει τις διαδικασίες και έτσι 200 ασθενείς ετησίως θα λάβουν τη θεραπεία ως αποτέλεσμα της εμπιστευτικής συμφωνίας που διαπραγματεύτηκε και έκλεισε το NHS Αγγλίας με την Gilead Sciences. 
Η θεραπεία CAR-T θα είναι διαθέσιμη τις επόμενες εβδομάδες σε νοσοκομεία των πόλεων (Μπέρμινγχαμ, Μπρίστολ, Λονδίνο, Μάντσεστερ. Νιούκασλ).

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου