10.8.18

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ - ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΓΙΑ 14η ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΠΑΖΑΡΙ ΑΝΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΛΝΤΕΡΙΜΙ ΤΗΣ ΑΝΩ ΠΟΛΗΣ

  
Ξεκίνησε από το βράδυ της Τρίτης το πρωτοποριακό ως σύλληψη ιδέας στην Ελλάδα υπαίθριο παζάρι αντικών και παλαιών αντικειμένων, στο μοναδικό λιθόκτιστο καλντερίμι της Άνω Πόλης Κυπαρισσίας, στο Σταυροπάζαρο, που αποτέλεσε για πολλές το εμπορικό κέντρο του τόπου καθώς πριν αναπτυχθεί η Κάτω Πόλη, ήταν το κέντρο εμπορικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων στην αιώνια πόλη που ύμνησαν περιηγητές και ποιητές..
Φέτος διεξάγεται για 14η συνεχή χρονιά ενώ με απόφαση του Συλλόγου που συνεχίζει την παράδοση είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Παναγιώτη Γιαννόπουλου (Αμπατζή), ο οποίος έφυγε από τη ζωή πέρσι τέτοια εποχή. 
Όπως εξήγησε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γιάννη Σταθόπουλος "ο αείμνηστος Πάνος Γιαννόπουλος ήταν ο εκφραστής της κεντρικής ιδεάς του παζαριού, όπως έχει αποτυπωθεί στα πρακτικά του Συλλόγου για την Αναβίωση και Προστασία της Άνω Πόλης Κυπαρισσίας, εκτιμώντας ότι μπορεί ένα υπαίθριο παζάρι αντικών και ειδών τέχνης να λειτουργήσει ως μονοπάτι για την μοναδική ιστορία της περιοχής".
ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΑΠΟ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΖΩΝΤΑΝΗ
Επίσης τόνισε ότι "οι εκθέτες προέρχονται από την Πελοπόννησο, Μεσσηνία, φυσικά από την Αθήνα από την περιοχή Μοναστηρακίου, με γνωστούς αντικιέρ που γνωρίζουν τις συνήθειες και ανάγκες των επισκεπτών όπου υπάρχει μεγάλος πλούτος εκθεμάτων και αποτελεί μια όμορφη βόλτα μέσα στο καλοκαίρι στο μεγάλο καλντερίμι με μοναδικό άρωμα" προσθέτοντας ότι "η Άνω Πόλη αποτελεί ένα οικισμό που κατοικείται με ζωηρή καθημερινότητα καθώς ο σύλλογος αποτελείται κυρίως από άτομα της άνω πόλης προσφέροντας στην ζωντάνια του τόπου ώστε η περιοχή να μείνει ως ζωντανό κύτταρο περπατώντας στην ιστορία και πολιτισμό της μοναδικής Άνω Πόλης". 
Τα εγκαίνια το βράδυ της Τρίτης έγιναν παρουσία εκπροσώπων του Δήμου Τριφυλίας, φορέων και συλλόγων της περιοχής, με μουσικά ακούσματα καθώς το μεγάλο καλντερίμι εκτείνεται από το Σταυροπάζαρο ως το δρόμο που συνδέει τη περιοχή με τον ιστορικό Ναό των Εισοδίων. ΓΙΑΝ. ΜΠΟΖΙΚΑΣ

            2.500 ΒΙΒΛΙΑ ΣΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ- ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ
Πάνω από 2.500 βιβλία φιλοξενεί πλέον το Περίπτερο- Δανειστική Βιβλιοθήκη στα Φιλιατρά μετά και την βοήθεια που έδωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Φιλιατρών.
Έχουν περάσει ήδη 2 και πλέον χρόνια. Ήταν Μάιος του 2016 όταν έγινε η αρχή. Ένα μικρό όνειρο μιας συλλογικής πρωτοβουλίας πολιτών στα Φιλιατρά της Μεσσηνίας είχε καταφέρει να γίνει πραγματικότητα.
Από ανάρτηση στο διαδίκτυο διαβάζουμε: «Ήταν μια ξεχωριστή βραδιά. Εγκαινιάσαμε το Περίπτερο-Δανειστική Βιβλιοθήκη-Σημείο συνάντησης, Δράσεων, Πολιτισμού. Ένα ξεχασμένο και υποβαθμισμένο κομμάτι της κεντρικής μας πλατείας, φωτίστηκε και έλαμψε. Οι φίλοι ήταν αρκετοί και σίγουρα αποτελούν τη μαγιά του κόσμου που θα συμμετέχει στις εκδηλώσεις μας οι οποίες θα γίνονται εκεί.
Περιμένουμε απ’ όλους να γίνουν μέλη της βιβλιοθήκης, ζητάμε εθελοντές οι οποίοι θα αφιερώνουν μια δυο ώρες την εβδομάδα για να δίνουν βιβλία πίνοντας το καφεδάκι τους. Περιμένουμε τέλος ένα βιβλίο που το διαβάσατε και θέλετε να το διαβάσουν κι άλλοι και φυσικά τις ιδέες σας για το τι μπορούμε να κάνουμε σε αυτόν τον χώρο.
Οι εκπρόσωποι του συλλόγου ευχαρίστησαν τους χορηγούς και το τοπικό συμβούλιο της πόλης μας που μας βοήθησαν πολύ καθώς και τον κο Γιάννη Μπενετόπουλο που μας παραχώρησε το περίπτερο». Η ανάρτηση έγινε στο χώρο του Ομίλου Δράσεων & Πολιτισμού στον οποίο και πιστώνεται η πρωτοβουλία για το πρωτότυπο περίπτερο – δανειστική βιβλιοθήκη.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου