11.8.18

Έχει η ΕΡΤ τόσα ευρώ που δίνει και για το ποδόσφαιρο;

Το ποδόσφαιρο λοιπόν επιστρέφει στη δημόσια ραδιοτηλεόραση.
Κι αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Μόνο που υπάρχουν ορισμένοι προβληματισμοί και όχι μόνο για τον τρόπο με τον οποίο έγινε. Δημιουργούνται, όπως και να το κάνουμε, κάποια… ερωτήματα για όλο αυτό το σκηνικό με τις «άστεγες» ομάδες του πρωταθλήματος της Super League και το πώς… κατέληξαν στην ΕΡΤ.
Έστω κι αν κινδυνεύουμε να χαρακτηριστούμε από κάποιους (γνωστούς και μη εξαιρετέους)…μίζεροι ή μόνιμα γκρινιάρηδες είναι αν μη τι άλλο… προβληματικό να (προ)αναγγέλλεται, να ανακοινώνεται κάτι, όχι από τη διοίκηση της ΕΡΤ αλλά από… τρίτους. Εκτός του οργανισμού. Εν προκειμένω από τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη. Ο οποίος προφανώς και δεν θα έπραξε… αφ’ εαυτού του.
Μπορεί όμως το Δημόσιο να είναι ο βασικός μέτοχος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης αλλά ο οργανισμός, υποτίθεται τουλάχιστον, ότι είναι… αυτοδιοίκητος. Έχει διοίκηση, αυτή σχεδιάζει το πρόγραμμα (;) που θα διαθέτει κάθε τηλεοπτική σεζόν, αυτή αποφασίζει (;) και αυτή θα έπρεπε να ανακοινώνει…
«Ψιλά γράμματα» θα πει κανείς καθώς εδώ κινδύνευε να «τιναχτεί στον αέρα» το πρωτάθλημα της Super League. Μόνο που δεν είναι ακριβώς έτσι καθώς η ΕΡΤ έχει συγκεκριμένο μπάτζετ από το ανταποδοτικό τέλος. Και είναι απορίας άξιο που θα βρεθούν τα 17 εκατ. ευρώ μικτά (14,5 εκατ. ευρώ καθαρά) για τα δικαιώματα των επτά τηλεοπτικά «άστεγων» ομάδων:
Παναθηναϊκός (4,2 εκατ. ευρώ), Άρης (2,3 εκατ. ευρώ), Ατρόμητος (1,9 εκατ. ευρώ), Ξάνθη (1,7 εκατ. ευρώ), Παναιτωλικός (1,6 εκατ. ευρώ), Απόλλων και Λαμία (από 1,45 εκατ. ευρώ).
Κι όλα αυτά για αυτήν την ποδοσφαιρική σεζόν, αλλά με πρόβλεψη για κάλυψη και για την επόμενη (2019-2020) παράλληλα με την αναδιάρθρωση των επαγγελματικών κατηγοριών ποδοσφαίρου. Και όταν μάλιστα οι πληροφορίες λένε ότι στην ΕΡΤ δεν υπάρχει, μέχρι το τέλος του 2018, ούτε τσακιστό ευρώ για πρόγραμμα.
Το πιο πιθανό λοιπόν είναι να έχει συμφωνήσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (υπουργός Οικονομικών) να μειωθεί το ποσό που καταλήγει από το ανταποδοτικό τέλος στον κρατικό κορβανά και για παράδειγμα αντί για 62 εκατ. ευρώ ετησίως να παίρνει για τη «μαύρη τρύπα του χρέους» τα 45 εκατ. ευρώ. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο όμως δεν θα έπρεπε να εξασφαλιστούν και μερικά επιπλέον εκατ. ευρώ για πρόγραμμα;
Κι από εδώ αρχίζουν διάφορα ερωτήματα σχετικά με το πρόγραμμα της ΕΡΤ. Αν δίνει 17 εκατ. ευρώ σε επτά ομάδες (105 ματς, δηλαδή με κόστος τηλεοπτικού περίπου 107.500 ευρώ την ώρα) μόνο για το ποδόσφαιρο πόσα θα πρέπει να δίνει για το συνολικό της πρόγραμμα; Και βέβαια η ΕΡΤ πρέπει να ανταποδίδει και στους ποδοσφαιρόφιλους που στην Ελλάδα δεν είναι και λίγοι. Και σίγουρα είναι κάτι που θα την ξαναβάλει στο τηλεκοντρόλ των τηλεθεατών. Μήπως όμως για αυτές τις επτά ομάδες και υπό τις υφιστάμενες συνθήκες παραείναι… «πολλά τα λεφτά Άρη;»
Για παράδειγμα η Nova έχοντας πάρει εννιά ομάδες, εκ των οποίων (με τα τωρινά δεδομένα) οι τρεις από τις πλέον ισχυρές ΑΕΚ (πρωταθλήτρια, διεκδικεί εισιτήριο σε ομίλους Champions League), ΠΑΟΚ (διεκδικεί επίσης εισιτήριο σε ομίλους Champions League), Ολυμπιακός (διεκδικεί είσοδο σε ομίλους Europa League) αλλά και Πανιώνιο, Αστέρα Τρίπολης, ΟΦΗ, ΑΕΛ, ΠΑΣ Γιάννινα, Λεβαδειακό κινήθηκε σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τότε που είχε το συνολικό πακέτο. Σύμφωνα με πληροφορίες από τα περίπου 43-45 εκατ. ευρώ που ξόδευε για το σύνολο (μεταδόσεις, παραγωγή, εκπομπές) κατέβασε το μπάτζετ περίπου στα 30-32 εκατ. ευρώ. Και πρόκειται και για ιδιωτική επιχείρηση.
Κι από την άλλη, είναι δυνατόν η ΕΡΤ, να αποδέχεται να αναλάβει υποχρεώσεις για την επόμενη χρονιά έναντι ομάδων που τώρα βρίσκονται στη Nova σε περίπτωση που υποβιβαστούν και η συνδρομητική πλατφόρμα δεν τις καλύψει; Τι σόι διαπραγμάτευση είναι αυτή με τις… πλάτες της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης; Πολύ… γαλαντόμα εμφανίζεται η ΕΡΤ σε περιόδους ιδιαίτερα δύσκολες. Και με πρόγραμμα… «πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμένα» κατά πως φαίνεται δεν αποκλείεται κάποιοι να βρεθούν σύντομα ιδιαίτερα εκτεθειμένοι…

Σωτήρης Μανιάτης
e-tetradio.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου