10.8.18

ΤΡΙΦΥΛΙΑ - ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ- ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

IΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ είναι η θερινή κίνηση στα σούπερ μάρκετ της Τριφυλίας ιδίως στα συνοικιακά όπου οι καταναλωτές έχουν επαφή με τους ανθρώπους που κινούν την τοπική οικονομία και συμβάλλουν στις καθημερινές συνήθειες των πελατών τους...
Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις ο κόσμος προτιμά να αγοράζει τα είδη που χρειάζεται στο καθημερινό τραπέζι χωρίς υπερβολές, ενώ προτιμά συνήθως σε γαλακτοκομικά, ζυμαρικά ή άλλα είδη κατανάλωσης εφόσον υπάρχουν τοπικά προιόντα ή επώνυμα με ετικέτες από τα σούπερ μάρκετ που συνεργάζομαι με μεγάλα κέντρα διανομής.
Σε σούπερ μάρκετ της Κυπαρισσίας που εργάζεται ο Γιάννης Σελούλης δηλώνει ότι "η κίνηση τον Αύγουστο είναι πολύ ικανοποιητική λόγω προσέλευσης επισκεπτών όπου ο κόσμος αγοράζει τα απαραίτητα και αναμένονται τις επόμενες ημέρες να κορυφωθεί η κίνηση καθώς είμαστε ανοιχτά όλη την ημέρα" για να προσθέσει ότι "έχουμε αρκετούς τουρίστες από την Ευρώπη, απόδημους και οι επαγγελματίες βοηθούν την τοπική οικονομία καθώς συνήθως προτιμούν να εργάζονται κοντά τους ντόπια νέα παιδιά ενισχύοντας έτσι το τοπικό εργατικό δυναμικό".
Η ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ ΘΕΛΕΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΦΥΓΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ
Σε ερώτηση για την τουριστική περιοχή που θέλει να γίνει προορισμός είπε ότι "πρέπει να υλοποιηθεί επιτέλους το λιμάνι, να αναδειχθεί το κάστρο ώστε να αποτελέσει κληροδότημα για τις επόμενες γενιές μαθαίνοντας την ιστορία του τόπου μας για να έχουν εφόδια στο μέλλον" ενώ επειδή ασχολείται με το χόμπι της φωτογραφίας εξήγησε ότι "αναδεικνύουμε όσο μπορούμε τον όμορφο τόπο μας που είναι αλήθεια ότι διαθέτει πολλές κρυμμένες γωνιές και ομορφιές για τους επισκέπτες" για να καταλήξει ότι οφείλουμε να στηρίζουμε τα τοπικά καταστήματα γιατί "εδώ γεννηθήκαμε και ζήσαμε".
Ο Θανάσης Γιαννίκος ιδιοκτήτης τοπικής επιχείρησης που είναι κατεξοχήν οικογενειακή συμπλήρωσε ότι "όλοι οι επαγγελματίες φροντίζουν με ελκυστικές τιμές να προσφέρουν το καλύτερο στον επισκέπτη κι εμείς με χαμόγελο ως οικογενειακή επιχείρηση να κάνουμε αγώνα επενδύοντας στην πόλη γιατί κάθε προσφορά επιστρέφει σε εμάς τους ίδιους και ως καταναλωτές". ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ρομά παρουσία προσωπικοτήτων με συντονιστική Κυπαρίσσιο νομικό
                    ΕΙΔΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ

Με εξαιρετική επιτυχία στέφθηκε η επετειακή εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης Γενοκτονίας των Ρομά, η οποία έλαβε χώρα στο Ζάππειο Μέγαρο το βράδυ της Πέμπτης, 2 Αυγούστου, η οποία για πρώτη φορά τιμήθηκε στην Ελλάδα με πρωτοβουλία της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά «Ελλάν Πασσέ».
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους όλα τα μέλη της Συνομοσπονδίας πανελλαδικά, ήτοι οι ηγεσίες των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων συλλόγων, συλλόγων γυναικών και νεολαίας καθώς και Ομοσπονδιών Ρομά από όλη την χώρα, η Ένωση Ελλήνων Ρομά Διαμεσολαβητών, φορείς της πολιτείας, της εκκλησίας, του πολιτικού κόσμου αλλά και της κοινωνίας των πολιτών, όπως και πολλοί απλοί πολίτες.
Η εκδήλωση μνήμης στο κατάμεστο αίθριο του Ζαππείου Μεγάρου ξεκίνησε με χαιρετισμούς από τους εκκλησιαστικούς φορείς, συγκεκριμένα τον Επίσκοπο Ναζιανζού κ.κ. Θεοδώρητο εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου και τον Αρχιμανδρίτη κ. Τσόρβα Ισίδωρο εκ μέρους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και Πάσης Ελλάδας.
Χαιρετισμό εκ μέρους της κυβέρνησης απηύθυνε η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Θεανώ Φωτίου καθώς και ο Υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κουρουμπλής Παναγιώτης. Εκ μέρους της Προεδρίας της Βουλής χαιρετισμό απηύθυνε η κ. Χριστοδουλοπούλου Αναστασία.
Στη συνέχεια το λόγο προς χαιρετισμό πήραν οι εκπρόσωποι των κομμάτων, ο κ. Λεβέντης πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, ο κ. Βορίδης εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Κεγκέρογλου εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής, ο κ. Λαμπρούλης εκ μέρους του Κ.Κ.Ε και ο κ. Χαρόπουλος εκ μέρους του Ποταμιού.
Τους χαιρετισμούς έκλεισαν ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Πατούλης Γεώργιος καθώς και η εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αττικής κ. Παλιού Αικατερίνη.
Ακολούθησαν οι κεντρικές ομιλίες της εκδήλωσης.
ΟΧΙ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ, ΣΤΟΥΣ ΔΙΩΓΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
Ο Πρόεδρος της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας κ. Πάντζος Βασίλειος, αφού εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη και τα θερμά του συλλυπητήρια για τα θύματα των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών στην ανατολική Αττική, αναφέρθηκε στην τεράστια σημασία που έχει για την τσιγγάνικη κοινότητα σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο η Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ρομά, η οποία ως ιστορικό γεγονός δεν αποτέλεσε μεμονωμένο γεγονός αλλά την αποκορύφωση μίας μακραίωνης πορείας διαχωρισμού, ρατσισμού και διωγμών.
Η Γενοκτονία των Ρομά, όπως και η τσιγγάνικη φυλή παρέμεναν στο περιθώριο της επίσημης ιστορίας μέχρι πρόσφατα, το 2015, όταν θεσμοθετήθηκε η Ημέρα Μνήμης, η οποία έστω και αργά έρχεται να αποκαταστήσει μία τεράστια ιστορική αδικία και παράλειψη.
Ο κ. Πάντζος επισήμανε ότι η Πανελλαδική Συνομοσπονδία και οι Έλληνες Ρομά θα παραμείνουν πιστοί στις αρχές και τα ιδανικά τους, την ισοπολιτεία, τις δημοκρατικές αρχές και την αλληλεγγύη, προκειμένου να αποκλειστεί στο μέλλον το ενδεχόμενο να επαναληφθούν παρόμοιες της Γενοκτονίας των Ρομά θηριωδίες, αλλά και για να καταπολεμηθούν αποτελεσματικά όλες οι μορφές αποκλεισμού, μίσους και προκατάληψης τις οποίες βιώνει διαχρονικά η τσιγγάνικη φυλή, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Τις κεντρικές ομιλίες έκλεισε ο κ. Λυγερός Νικόλαος, στρατηγικός με ειδίκευση στα θέματα των Γενοκτονιών αλλά και της Ρομά κοινότητας ιδιαίτερα. Ο κ. Λυγερός αναφέρθηκε ενδελεχώς στο φριχτό περιστατικό της 2ας Αυγούστου 1944 στο στρατόπεδο Άουσβιτς-Μπιρκενάου, με την θανάτωση 3000 Τσιγγάνων από τους ναζί, το γεγονός στη μνήμη του οποίου θεσμοθετήθηκε η Ημέρα Μνήμης πανευρωπαϊκά. Υπογράμμισε επίσης την εν γένει στάση που επιλέγουν οι ίδιες οι κοινωνίες να τηρήσουν σε θηριωδίες όπως η Γενοκτονία των Ρομά, προσθέτοντας ότι είναι εν τέλει χρέος τους να επιλέξουν ανάμεσα στη δικαιοσύνη και την λήθη.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΓΚΡΙΤΟΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΟΣ ΝΟΜΙΚΟΣ
Την εκδήλωση συντόνισε και παρουσίασε ο νομικός σύμβουλος της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, δικηγόρος Αθηνών κ. Ηλίας Γιαννόπουλος, γιός του αείμνηστου Πάνου Γιαννόπουλου, ο οποίος κατάγεται από την Κυπαρισσία.
Ο ίδιος δήλωσε ότι "Η επιτυχία της χθεσινής τελετής μας δίνει δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουμε τον τεράστιο αγώνα που εδώ και σχεδόν δύο χρόνια έχουμε σαν Συνομοσπονδία ξεκινήσει, προκειμένου, με την συνεργασία και την αρωγή της πολιτείας και των Ρομά πληθυσμών να αντιμετωπιστούν με τρόπο ουσιώδη και ολιστικό όλα τα μεγάλα ζητήματα που εξακολουθούν να ταλαιπωρούν την τσιγγάνικη κοινότητα της χώρας μας.
Μας αφήνει επιπλέον μία αίσθηση δικαίωσης για την προσπάθειά μας για μία θεσμική καθιέρωση της διεξαγωγής τελετής σε ετήσια βάση για την Ημέρα Μνήμης και στη χώρα μας, με τρόπο ο οποίος όχι μόνο θα τιμά τα θύματα της Γενοκτονίας αλλά θα συνεισφέρει στην ενδυνάμωση της συλλογικής μνήμης, την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ρητορικής του μίσους.

Η Ελλάν Πασσέ θέλει να εκφράσει τις θερμές τις ευχαριστίες σε όλους όσους παραβρέθηκαν στην εκδήλωση της Ημέρας Μνήμης, καθώς και την Βουλή των Ελλήνων για την υποστήριξή της, την Κ.Ε.Δ.Ε, την Περιφέρεια Αττικής και το Δήμο Αθηναίων υπό την αιγίδα των οποίων πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση", είπε χαρακτηριστικά. ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου