18.2.20

ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ:Εντυπωσιακό ηλιοβασίλεμα σήμερα στο Ναύπλιο

Το πιο εντυπωσιακό ηλιοβασίλεμα έγινε σήμερα (18 Φεβρουάριου) στο Ναύπλιο!
Ενα ηλιοβασίλεμα στο Ναύπλιο είναι πάντα συνυφασμένο με τη στιγμή της ενδοσκόπησης, της χαλάρωσης, της παύσης. Είναι η στιγμή που ατενίζεις τον ορίζοντα, τον ήλιο που χάνεται, τους χρωματισμούς στον ουρανό και τη θάλασσα, κι αφήνεις το τοπίο να σε κατακτήσει και να ξεκουράσει το βλέμμα σου.
Κάθε ηλιοβασίλεμα είναι ταυτισμένο με την ημέρα που φεύγει- αλλά και με τη νύχτα που έρχεται. Αυτή η αίσθηση του εφήμερου, του χρόνου που περνά, της νομοτελειακής διαδοχής των ωρών, των ημερών, η αδιάκοπη ροή του χρόνου, αφήνει τη δική της σφραγίδα στην παλέτα του δειλινού.
Κάτι τελειώνει, κάτι αρχίζει. Όλα τελειώνουν κι όλα αρχίζουν πάλι, καθώς ο ήλιος συνεχίζει το
αέναο ταξίδι του από την ανατολή στη δύση και πάλι στην ανατολή.
Από τα πιο σκούρα χρώματα, εκεί που οι ευεργετικές ακτίνες του ήλιου δεν φτάνουν πια, μέχρι το βαθύ κόκκινο, το θερμό ακόμα πορτοκαλί, το ροζ και το γκριζογάλανο, ο ζωγράφος του ηλιοβασιλέματος δεν τσιγκουνεύεται τις πινελιές του. Με γενναιοδωρία ακουμπά τα χρώματά του στον καμβά του ουρανού και μας αφήνει να γοητευόμαστε από την έμπνευσή του.
Γιατί ειναι τόσο έντονα τα χρώματα στο ηλιοβασίλεμα
Καθώς ο ήλιος ξεκινά να δύει, το φως του διανύει μεγαλύτερη απόσταση. Τα σωματίδια της ατμόσφαιρας λειτουργούν σαν πρίσμα και διαθλούν το φως, χαρίζοντας στο ηλιοβασίλεμα τα μοναδικά αυτά χρώματα που γνωρίζουμε όπως το κόκκινο, το πορτοκαλί και το ροζ καθώς τα μπλε και τα πράσινα δεν έχουν τόσο μακριά μήκη κύματος και διαχέονται σε βαθμό που δεν είναι ορατά.
Το ανθρώπινο μάτι αντιλαμβάνεται μόνο ένα μέρος του φωτός του ηλίου, εκείνο που βρίσκεται στο ορατό μήκος κύματος. Τα πλάσματα της γης που μπορούν να δουν υπεριώδεις ακτινοβολίες απολαμβάνουν ένα διαφορετικό ή και πιο εντυπωσιακό ηλιοβασίλεμα.
Τα σύννεφα παίζουν μεγάλο ρόλο στο πόσο εντυπωσιακό μπορεί να γίνει ένα ηλιοβασίλεμα καθώς απορροφούν το φως και το ανακλούν στο έδαφος. Για να είναι ένα ηλιοβασίλεμα πιο έντονο, τα σύννεφα πρέπει να είναι πιο ψηλά από το οριακό ατμοσφαιρικό στρώμα για να μπορούν να απορροφήσουν το αφιλτράριστο φως.
Στην πραγματικότητα το ηλιοβασίλεμα συμβαίνει ένα λεπτό ή περίπου ένα λεπτό πριν ο ήλιος περάσει την γραμμή του ορίζοντα. Αυτό που αποκαλούμε ηλιοβασίλεμα είναι στην ουσία το φως του ήλιου σε διάθλαση ακόμη και μετά τη δύση του.
Τα χρώματα του ουρανού σημαίνουν πάντα κάτι. Ένα φωτεινό κόκκινο ηλιοβασίλεμα σημαίνει ότι ο καιρός είναι ανοικτός στα δυτικά και ότι προβλέπεται καλός.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου