14.3.21

"Έκραξαν" τον Γάλλο πρωθυπουργό. στα βραβεία Σεζάρ

Κλίμα εκνευρισμού και απόγνωσης επικράτησε στα γαλλικά κινηματογραφικά βραβεία Σεζάρ, όταν η ηθοποιός Κορίν Μαζιερό, θέλοντας να στείλει μήνυμα στον πρωθυπουργό Ζαν Καστέξ έμεινε γυμνή στη σκηνή. «Ζαν, δώσε μας πίσω την τέχνη» έγραφε στο πίσω μέρος της πλάτης της. Η Μαζιερό, ηλικίας 57 ετών, διαμαρτυρήθηκε για το κλείσιμο των θεάτρων και των κινηματογράφων, λόγω της πανδημίας. Ανέβηκε στη σκηνή για να παρουσιάσει το βραβείο κουστουμιών, φορώντας στολή γαϊδάρου και ένα αιματοβαμμένο φόρεμα, προτού να γδυθεί μπροστά στο κοινό. Στο στήθος της είχε γράψει το σύνθημα «Χωρίς πολιτισμό, δεν υπάρχει μέλλον».
Τα Σεζάρ θεωρούνται τα γαλλικά όσκαρ. Όμως λόγω των μέτρων, δεν υπήρχαν κόκκινα χαλιά και πλήθος κόσμου. Μουσικοί, ηθοποιοί και καλλιτέχνες ήταν σε εκνευρισμό και απόγνωση ενώ κατηγορούν την κυβέρνηση για απροθυμία να ορίσει μια συγκεκριμένη ημερομηνία για την επαναλειτουργία των μουσείων, των κινηματογράφων, των θεάτρων, των συναυλιακών χώρων.
Η παρουσιάστρια της βραδιάς Μαρίνα Φοΐς, αναφέρθηκε στο πολύμηνο κλείσιμο των θεάτρων και των κινηματογράφων από την κυβέρνηση, στη συναισθηματικά φορτισμένη εναρκτήρια ομιλία της. Δεν δίστασε μάλιστα να επιτεθεί στην υπουργό Πολιτισμού Ροζελίν Μπατσελότ, επειδή βρήκε τον χρόνο να γράψει ένα βιβλίο κατά τη διάρκεια της πανδημίας: «Χάνω την εμπιστοσύνη μου σ’ εσάς», είπε. Τα έβαλε επίσης με τη γενικότερη στρατηγική της κυβέρνησης: «Κλειδαμπάρωσαν τους νέους μας, έκλεισαν τους κινηματογράφους και τα θέατρα και απαγόρευσαν τις συναυλίες ώστε να μπορέσουν να ανοίξουν τις εκκλησίες, επειδή είμαστε μια κοσμική χώρα, ώστε οι ηλικιωμένοι να πάνε στην εκκλησία», είπε.
«Τα παιδιά μου μπορούν να πάνε στα καταστήματα αλλά όχι στον κινηματογράφο… Είναι ακατανόητο. Χρειαζόμαστε πολιτική βούληση ώστε ο κινηματογράφος να εξελιχθεί, φέρετε αυτήν την ευθύνη ως υπουργός» , σχολίασε, απευθυνόμενος στην υπουργό, ο Στεφάν Ντεμουστιέ, παραλαμβάνοντας το βραβείο καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου για την ταινία «La fille au bracelet».
Μεγάλος νικητής των εφετινών Σεζάρ ήταν ο Αλμπέρ Ντιποντέλ, που απέσπασε επτά βραβεία για την ταινία «Adieu les Cons», μεταξύ των οποίων και εκείνο της καλύτερης ταινίας, για πρώτη φορά στην καριέρα του. Ο Ντιποντέλ, που δεν παρέστη στην τελετή, κέρδισε επίσης το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας ενώ ο ηθοποιός Νικολά Μαριέ τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερου δεύτερου ανδρικού ρόλου.
Με άδεια χέρια έφυγαν ο Εμανουέλ Μουρέ, παρά τις 13 υποψηφιότητες που είχε συγκεντρώσει η ταινία του και ο Φρανσουά Οζόν.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου