25.8.11

ΚΟΡΟΙΔΙΑ – Βάπτισαν τα επιδόματα .. «προσωπική διαφορά» !!

Δεν τολμούν να θίξουν τους καλοβολεμένους υπαλλήλους των εφοριών και τελωνείων !
ΣTO τελικό στάδιο επεξεργασίας του σχεδίου νόμου για το νέο βαθμολόγιο και μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων βρίσκονται τα συναρμόδια Yπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών. Στόχος του νέου βαθμολογίου και μισθολογίου, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, είναι η διαμόρφωση ενός νέου ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου. Σε αυτό το νέο θεσμικό πλαίσιο, μέσω μεταβατικών ρυθμίσεων (προσωπική διαφορά), θα ενταχθεί το προσωπικό που υπηρετεί.
Η «προσωπική διαφορά» αφορά τα επιδόματα τύπου ΔΙΒΕΕΤ που λαμβάνουν οι υπάλληλοι του Yπουργείου Οικονομικών. Θα τεθεί πλαφόν σε αυτά τα επιδόματα, θα παγώσουν οι αυξήσεις τους και σταδιακά θα μειώνονται. Θα αφορά όλους τους υπηρετούντες υπαλλήλους και θα δίδεται για μια μεταβατική περίοδο ενώ δεν έχει διευκρινιστεί εάν μετά το πέρας της περιόδου θα συνεχίσει να καταβάλλεται ένα ποσοστό τους ή τίποτα.
Το νέο μισθολόγιο θα είναι δύο ταχυτήτων, καθώς για τους νεοπροσλαμβανόμενους δεν θα υπάρχει προσωπική διαφορά.
Πέρα από τη λειτουργία του νέου μισθολογίου, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νέες εξοικονομήσεις δαπανών, εκτός από αυτές που έχουν γίνει με την περικοπή των επιδομάτων από τον προηγούμενο μήνα.
Oπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση του υπουργείου, «το νέο βαθμολόγιο και μισθολόγιο υπηρετεί παράλληλα και δημοσιονομικούς στόχους που, ως ένα βαθμό, έχουν αντιμετωπιστεί με τις ρυθμίσεις που ήδη έχουν ψηφιστεί για τη μισθολογική ωρίμαση και τα επιδόματα».
Ωστόσο, όλα τελούν υπό την έγκριση της τρόικας, οι επικεφαλής της οποίας καταφθάνουν στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες.
Το νέο βαθμολόγιο θα επιφέρει σημαντικές ανατροπές στη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη των εργαζομένων στο Δημόσιο, αφού όλοι οι υπάλληλοι θα επανακαταταχθούν σε βαθμό με βάση τη διάρθρωση της νέας εξαβάθμιας βαθμολογικής κλίμακας.
Το γεγονός αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ένας σημαντικός αριθμός υπαλλήλων να καταταχθεί σε χαμηλότερο βαθμό από αυτόν που κατέχει με το σημερινό σύστημα και να δει τις αποδοχές του να μειώνονται αναλόγως.
Αντίστοιχα υπάλληλοι που είχαν τις προϋποθέσεις να διεκδικήσουν θέση ευθύνης με το υπάρχον σύστημα θα χρειάζονται μερικά χρόνια ακόμα με το νέο βαθμολόγιο για να αξιολογηθούν για προϊστάμενοι.
Για παράδειγμα, ένας υπάλληλος ΠΕ με 13 χρόνια υπηρεσίας θα μπορούσε να αξιολογηθεί ή να είναι ήδη προϊστάμενος με το υπάρχον βαθμολόγιο ενώ με το νέο σύστημα θα χρειάζεται τρία χρόνια ακόμα για να θέσει υποψηφιότητα για θέση ευθύνης.
Σύμφωνα με πηγές του Yπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στις μεταβατικές διατάξεις θα προβλέπεται ότι οι συγκεκριμένες κατηγορίες υπαλλήλων θα διατηρούν τις επιπλέον αποδοχές που διέθεταν με το προηγούμενο βαθμολόγιο ως προσωπική διαφορά, η οποία θα μειώνεται κάθε έτος μέχρι να μηδενιστεί.
Oσοι κατέχουν θέση ευθύνης θα αντικατασταθούν μετά την επιλογή των προϊσταμένων με το νέο σύστημα επιλογής μέσω του ΕΙΣΕΠ.
Hδη από την 1η Ιουλίου οι ωριμάσεις «πάγωσαν» και οι υπάλληλοι των υπουργείων, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ παραμένουν στο μισθολογικό κλιμάκιο που κατείχαν ή δικαιούνταν μέχρι την 30ή Ιουνίου 2011.
Από το πάγωμα των ωριμάσεων οι υπάλληλοι χάνουν 20-41 ευρώ μηνιαίως και κατά μέσο όρο 280-481 ευρώ ετησίως.
Από 1ης Ιουλίου έχουν γίνει περικοπές και στα χρονοεπιδόματα και τις υπερωρίες.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου