26.8.11

ΦΩΤΙΕΣ - Ενεργοποιήθηκε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας

Τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας ενεργοποίησε χθες το απόγευμα η αρμοδία Γενική Γραμματεία, μετά από αίτημα της πυροσβεστικής για τη διάθεση 6 αεροσκαφών δασοπυρόσβεσης.
Μέχρι στιγμής έχουν ανταποκριθεί Ισπανία και Γαλλία. Αύριο το πρωί αναμένεται να φθάσουν τέσσερα αεροσκάφη.
Αιτία για την ενεργοποίηση του μηχανισμού ο πολύ υψηλός δείκτης επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιών που προβλέπεται να διατηρηθεί και τις επόμενες ημέρες στη χώρα μας.
Στα πύρινα μέτωπα που βρίσκονται σε εξέλιξη, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί 8 οικισμοί στη Λευκίμμη Έβρου, όπου η φωτιάς μαίνεται από χθες το μεσημέρι.
Όπως είπε στον ΣΚΑΪ ο περιφερειάρχης ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Αριστείδης Γιαννακιδης η πυρκαγιά εγκυμονεί κίνδυνους για περιοχές που έχουν αναδασωθεί.
Ήδη έχουν καεί περισσότερα από 25 χιλιάδες στρέμματα δασικών και γεωργικών εκτάσεων.
Φαίνεται ότι έχει ξεπεραστεί ο κίνδυνος για τους οικισμούς Κύλα και Μελιά, όπου κατευθυνόταν νωρίτερα η φωτιά.
Επιχειρούν 108 πυροσβέστες 80 άτομα πεζοπόρο, 30 στρατιώτες, 47 πυροσβεστικά οχήματα ενώ επί τόπου βρίσκονται και 15 οχήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Από αέρα, 3 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.
Έχει ζητηθεί βοήθεια από ευρωπαϊκές χώρες και ήδη ανταποκρίθηκαν Ισπανία και Γαλλία που θα αποστείλουν από δυο αεροσκάφη (αύριο το πρωί)
Σε τρία μέτωπα μαίνεται η φωτιά στις παρυφές της πόλης του Μεσολογγίου. Σημαντικότερο μέτωπο είναι αυτό στο Ευηνοχώρι σε δασική έκταση.
Στη μάχη για την κατάσβεση έχουν τεθεί εναέρια και επίγεια μέσα, ενώ εκφράζεται η αγωνιά πως αν ΔΕΝ τεθεί υπό έλεγχο μέχρι το βράδυ ενδεχομένως να επιδεινωθεί η κατάσταση. Το ένα μέτωπο κατευθύνεται στο ΧΥΤΑ.
Σύμφωνα με μαρτυρίες έχουν καεί δυο αγροικίες. Προβλήματα στην κίνηση καθώς από παρακαμπτήριες οδούς διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική Αντιρρίου - Ιωαννίνων.
Από τις υπόλοιπες 6 φωτιές που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτές που προκαλούν ανησυχία είναι στις Φυτείες Αιτωλοακαρνανίας και στην περιοχή Κυλιόμενου Ζακύνθου. ΣΚΑΙ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου