20.6.12

Ακόμα κι αν δεν υπήρχε ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ, θα έπρεπε να τον εφεύρουν


 του Σωτήρη Ξενάκη
H πρόταση του κ. Βενιζέλου για τη δημιουργία μια «εθνικής διαπραγματευτικής ομάδας» με τη συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ είναι προφανές ότι είχε διπλό στόχο. Ο πρώτος -όχι κατ ανάγκη ιεραρχικά-ήταν να κάνει σαφές ότι θεωρεί πως πρέπει να γίνει με όσο το δυνατόν πιο συντονισμένο και ομόθυμο τρόπο η προσπάθεια για την αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης.

Ο δεύτερος - κι ισως πιό σημαντικός για τον κ. Βενιζέλο- στόχος της πρότασης του, ήταν  να προκαλέσει την δημόσια άρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Όπερ και εγένετο... Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο οποίος έχει αντιληφθεί ότι το μεγαλύτερο κομμάτι των απωλειών που είχε το κόμμα του στις εκλογές κατευθύνθηκαν προς τον ΣΥΡΙΖΑ , θα προσπαθεί το επόμενο διάστημα να εκθέτει δημοσίως τον κ.Τσίπρα , πιστεύοντας ότι έτσι θα επαναπατρίσει ψηφοφόρους.

Λογική και θεμιτή η στρατηγική που θα ακολουθήσει ο κ. Βενιζέλος για να ξεκολλήσει το κόμμα του από το 12%, αλλά καλό θα είναι στην κρίσιμη φάση που περνά η χώρα, να μην βρίσκεται αυτή στην πρώτη γραμμή των επιδιώξεων του. Η χώρα εκτός από μια υπεύθυνη και όσο το δυνατόν πιο πολυσυλλεκτική κυβέρνηση , χρειάζεται και μια ισχυρή -και επίσης υπεύθυνη- αντιπολίτευση. Η παρουσία του κ. Τσίπρα «απέναντι» από το νέο κυβερνητικό σχήμα, μπορεί με τους κατάλληλους χειρισμούς προς τα έξω να γίνει ένα σημαντικό όπλο για την Ελλάδα.Το είπε άλλωστε δημοσίως και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

 Ενδεχόμενη παρουσία του κ. Τσιπρα στην «εθνική διαπραγματευτική ομάδα» θα εξουδετέρωνε αυτό το όπλο ενώ δεν είναι καθόλου βέβαιο πως θα διευκόλυνε τη λειτουργία της. Στην παρούσα φάση λοιπόν, τον Αλέξη Τσίπρα ως ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση ακόμα κι αν δεν υπήρχε θα έπρεπε να τον είχαν εφεύρει.


Το πώς θα λειτουργήσει ως αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτι που θα κριθεί. 
Ως τότε όμως ας αφήσει ο κ. Βενιζέλος τους τακτικισμούς για την ενίσχυση του κόμματος του κι ας συμβάλει όσο πιο θετικά μπορεί στην αποτελεσματική λειτουργία του νέου κυβερνητικού σχήματος. Το ίδιο οφείλουν να κάνουν και οι υπόλοιποι κυβερνητικοί εταίροι, ξεχνώντας το επόμενο διάστημα τα εκλογικά ποσοστά τους και μεριμνώντας μόνο για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου