1.8.12

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ - Υπαίθριο παζάρι αντικών στην παλιά Πόλη !


Με φόντο τον παραδοσιακό διατηρητέο οικισμό και τα λιθόστρωτα καλντερίμια της Κυπαρισσίας, παλαιοπώλες θα εκθέσουν παλιά ελληνικά έπιπλα, αντίκες από τη Γαλλία, εγγλέζικες πορσελάνες, πίνακες, όπλα και κεραμικά.
Ο λόγος για το υπαίθριο παζάρι αντικών και παλαιών αντικειμένων, που θα φιλοξενηθεί από τις 2 έως τις 7 Αυγούστου στην παλιά πόλη της Κυπαρισσίας.
Το υπαίθριο παζάρι οργανώνεται για όγδοη συνεχή χρονιά στην Κυπαρισσία από τον δήμο Τριφυλίας και την αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία «Πρόγραμμα για την Προστασία και Ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας». Στόχος της διοργάνωσης είναι η ανάδειξη της παλιάς πόλης της Κυπαρισσίας, που έχει κηρυχθεί από το υπουργείο Πολιτισμού ως παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός, ενώ η 'Ανω Πόλη της, που περιλαμβάνει το μεσαιωνικό κάστρο έχει χαρακτηριστεί αρχαιολογικός τόπος.
«Έχοντας επισκεφθεί παρόμοια παζάρια στην Ευρώπη, σκεφτήκαμε ότι μια τέτοια διοργάνωση θα ταίριαζε απόλυτα στην παλιά πόλη της Κυπαρισσίας. 
Στόχος μας είναι να προβάλουμε την πόλη, που αν και έχει πάνω της σημάδια όλων των ιστορικών περιόδων, έχει εγκαταλειφθεί από την Πολιτεία», εξηγεί στο ΑΜΠΕ η πρόεδρος του «Προγράμματος για την Προστασία και Ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας», Τζίμα Ιμιρζιάδη.
Η διοργάνωση φιλοξενείται στο Μεγάλο Καλντερίμι της παλιάς πόλης «ζωντανεύοντας» ένα από τα πιο εντυπωσιακά τμήματα του μεγάλου δικτύου λιθόστρωτων καλντεριμιών της Κυπαρισσίας, που άλλοτε αποτελούσε την καρδιά του παλιού εμπορικού κέντρου της πόλης, του Σταυροπάζαρου. Το Σταυροπάζαρο λειτουργούσε για αιώνες στην παλιά πόλη.
Μια σημαντική μαρτυρία για την παλιά πόλη της Κυπαρισσίας μάς παραδίδει ο Τούρκος περιηγητής Εβλιγιά Τσελεμπή, ο οποίος το 1668 επισκέφθηκε την πόλη και κατέγραψε την οργάνωσή της και τις τοπικές αρχές της. Όπως έγραφε, στην παλιά πόλη υπάρχει αγορά με 50 καταστήματα και άγρια πλατάνια και κληματαριές.
Επίσης, υπάρχουν περίπου 300 κεραμοσκέπαστα σπίτια με χοντρά τείχη σαν του κάστρου και μικρά παράθυρα σαν πολεμίστρες. Υπάρχουν ακόμα δύο σχολεία, ένα τζαμί, ένας μεντρεσές, ένα χάνι και ένα χαμάμ.
Η πόλη έχει καλό πόσιμο νερό, αμέτρητα αμπέλια και περιβόλια, ενώ τα δέντρα της παράγουν μεταξύ άλλων νεράντζια, λεμόνια, πικρολέμονα, ρόδια, σύκα και γλυκές ελιές.
Η περιοχή παράγει, επίσης, καλής ποιότητας βαμβάκι και με τα βαμβακερά υφάσματα φτιάχνουν φίνα άσπρα πουκάμισα. Στο 8ο υπαίθριο παζάρι αντικών και παλιών αντικειμένων συμμετέχουν περίπου 20 παλαιοπώλες, που παρουσιάζουν αντίκες και παλιά αντικείμενα σε 26 περίπτερα.
Μεταξύ άλλων θα εκθέσουν παλιά έντυπα, γυαλικά, έπιπλα, πορσελάνες, είδη σπιτιού, γραμμόφωνα, στρατιωτικά είδη και όπλα.
Το 2011 ο αριθμός των επισκεπτών του παζαριού εκτιμάται ότι ανήλθε σε 10.000 άτομα.
Τη διοργάνωση του παζαριού θα πλαισιώσει τριήμερη γευσιγνωσία τριφυλιακών οίνων, που διοργανώνει το «Πρόγραμμα για την προστασία και ανάδειξη της παλιάς πόλης της Κυπαρισσίας» στον δημοτικό κήπο της Κυπαρισσίας.
Η οινογνωσία θα πραγματοποιηθεί στις 3, 4 και 5 Αυγούστου, με τη συμμετοχή εννέα οινοποιών και αποσταγματοποιών της Τριφυλίας. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με τους οινοποιούς, να δοκιμάσει τους τοπικούς οίνους και να ενημερωθεί για την τοπική καλλιέργεια.
 Οι ώρες λειτουργίας του παζαριού είναι από τις 10 το πρωί ως τις 12 τα μεσάνυχτα, ενώ της οινογνωσίας από τις 8.30 μμ και μετά.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου