19.1.13

Ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους οι δικαστές

Την προσωρινή αναστολή των κινητοποιήσεων τους και τη συνέχιση κατάθεσης αγωγών στο Μισθοδικείο κατά τις μείωσης των αποδοχών τους, αποφάσισαν σήμερα οι δικαστές και οι εισαγγελείς κατά τις έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις των μελών της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) και της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ).
Στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου Αθηνών πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση των δικαστών, όπου και αποφάσισαν να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους που ξεκίνησαν στις 17 Σεπτεμβρίου 2012 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις περικοπές των αποδοχών τους. Με την εφαρμογή του Μνημονίου ΙΙΙ (Ν. 4093/2012) οι δικαστές υποχρεώθηκαν αναδρομικά από την1η Αυγούστου του περασμένου έτους (2012) να επιστρέψουν τμηματικά τις αχρεωστήτως καταβληθείσες αποδοχές τους.

Δηλαδή, να επιστρέψουν τους μισθούς που έλαβαν από τον περασμένο Αύγουστο και μετά, καθώς από την ημερομηνία αυτή επήλθε αναδρομική μείωση των μισθών τους.
Η πρόεδρος της ΕΔΕ Βασιλική Θάνου τόνισε ότι «η Κυβέρνηση επέδειξε μια στάση εχθρικής αδιαλλαξίας κατά τη Δικαιοσύνης και κατά των δικαστών, τη στιγμή μάλιστα που η συνολική μείωση στους δικαστές έφτασε το 60% επί των αποδοχών τους.

«Αλλοίμονο», τόνισε χαρακτηριστικά η κυρία Θάνου, «σε οποίον δικαστή επιβαρύνεται επιπλέον και με την αποπληρωμή δόσης στεγαστικού δανείου». Οι νέες μειώσεις των αποδοχών των δικαστών, υπογράμμισε η πρόεδρος της ΕΔΕ, και μάλιστα τόσο υψηλού ποσοστού, δεν ήταν ούτε αναγκαίες ούτε αναλογικές, καθώς από το όφελος αυτών των μειώσεων στους 4.000 δικαστές για τα έσοδα του Δημοσίου ήταν ελάχιστα.
«Ας κατανοήσει επιτέλους η Κυβέρνηση» επισήμανε η κυρία Θάνου, ότι «η ρήξη της εκτελεστικής με τη δικαστική εξουσία βλάπτει την ομαλή λειτουργία του κράτους Δικαίου».

Κλείνοντας την ομιλία της η πρόεδρος της ΕΔΕ ανάφερε ότι πέρα από τις αγωγές, που ξεκίνησαν να καταθέτουν στο Μισθοδικείο οι δικαστικοί, είναι «ανοικτοί σε διάλογο με την Κυβέρνηση, ώστε να συμβάλλουν να εξευρεθεί λύση και να επικρατήσει ηρεμία στο ευαίσθητο χώρο της Δικαιοσύνης».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Γ. Φαλτσέτος, σε σύντομο χαιρετισμό του, ανέφερε ότι «η Τρόικα μας πήρε τα μέτρα και οι εγχώριοι κοπτοράπτες μας έραψαν το κουστούμι, ένα στενό κουστούμι που είναι ζουρλομανδύας, δεν είμαστε όμως διατεθειμένοι να το βάλουμε και να γίνουμε παίγνια» και προσέθεσε ότι οι δικαστές είναι αποφασισμένοι να σταθούν όρθιοι και να κρατήσουν τη Δικαιοσύνη όρθια.

Προηγουμένως, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΔΕ με ισχυρότατη πλειοψηφικά (11 υπέρ και 2 κατά) αποφάσισε να προτείνει κατά τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης την αναστολή των κινητοποιήσεων και την πραγματοποίηση νέας συνέλευσης τον ερχόμενο Απρίλιο.

Τελικά, τα μέλη της ΕΔΕ αποφάσισαν την προσωρινή αναστολή των κινητοποιήσεων μέχρι την 3η Απριλίου 2012, οπότε θα συνέλθει το Διοικητικό Συμβούλιο για να καθορίσει την περαιτέρω στάση των δικαστών.
Παράλληλα, στην πρώην Σχολή Ευελπίδων (κτίριο 13) πραγματοποίησαν Γενική Συνέλευση και τα μέλη της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, τα οποία αποφάσισαν και αυτά με τη σειρά τους την αναστολή των κινητοποιήσεων τους μέχρι όμως το τέλος του ερχόμενου Φεβρουαρίου, οπότε το Διοικητικό Συμβούλιο θα καθορίσει νέα Γενική Συνέλευση.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου