20.5.13

Ταξίδι ελπίδας στη Βοστόνη για τη 16 χρονη Μυρτώ !

Το υπερατλαντικό ταξίδι της ελπίδας ετοιμάζεται να κάνει η Μυρτώ Παπαδομιχελάκη, η οποία 10 μήνες μετά την επίθεση που δέχθηκε στην Πάρο από τον Πακιστανό Αχμέτ Βακάς συνεχίζει να νοσηλεύεται στο δωμάτιο 1024 του Ευαγγελισμού.
Σε τρεις περίπου εβδομάδες η 16χρονη κοπέλα θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ για να υποβληθεί σε λεπτή επέμβαση στον εγκέφαλο, με τους γιατρούς να αισιοδοξούν.
Λόγω της εξαιρετικά πολύπλοκης κατάστασης της υγείας της, κρίθηκε ότι το πλέον κατάλληλο νοσοκομείο για το επόμενο βήμα στη θεραπεία της είναι το Spaulding Rehabilitation Hospital στη Βοστόνη, το οποίο θεωρείται κορυφαίο κέντρο αποκατάστασης για τις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.
Η συγκεκριμένη χειρουργική επέμβαση, σε συνδυασμό και με τη μέθοδο που εφαρμόζει η επιστημονική ομάδα του καθηγητή Δαμιανού Σακκά (εμφυτεύματα νευροδιέγερσης), που θα ακολουθήσει στον Ευαγγελισμό, όπως και το πρόγραμμα φυσιοθεραπείας, αναμένεται να δώσουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
Ετσι σε λίγες μέρες ο αγώνας των γιατρών να «ξυπνήσουν» την άτυχη κοπέλα θα περάσει σε μια νέα φάση με δύο στάδια, ένα στις ΗΠΑ και ένα πίσω στην Ελλάδα.
Ηδη η Μυρτώ δείχνει μικρά μεν αλλά ιδιαίτερα αισιόδοξα σημάδια ανάκαμψης από την «επιμένουσα φυτική κατάσταση», καθώς επικοινωνεί με τη μητέρα της, ύστερα από ειδική εκπαίδευση.
Πρόκειται για μια τεχνική στο πλαίσιο της οποίας η 16χρονη κοπέλα ερωτάται και απαντά με ελαφρές κινήσεις των χεριών και ανοιγοκλείνοντας τα βλέφαρα. Είναι σαφές πως κατανοεί ό,τι γίνεται γύρω της, αλλά δεν μπορεί να μιλήσει.
Απομένει η τελική έγκριση
Τις ημέρες αυτές η οικογένεια, προεξάρχουσας της μητέρας της Μυρτώς, κ. Μαίρης Κοτρώτσου, ασχολείται με τις διατυπώσεις για το ταξίδι, καθώς Ευαγγελισμός και ΚΑΤ βεβαιώνουν ότι η επέμβαση που απαιτείται για τη συνέχιση της θεραπείας δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα. Ετσι, απομένει η τελική έγκριση από τον ΕΟΠΥΥ για να καλυφθεί μέρος από τα έξοδα, που ξεπερνούν τις 400.000 ευρώ. Εφόσον οι γιατροί θα επέλεγαν νοσοκομείο της Ευρώπης τα έξοδα θα καλύπτονταν στο 100%, ωστόσο στην περίπτωση των ΗΠΑ, ανάλογα με το καθεστώς που διέπει τις συμβάσεις κάθε νοσοκομείου, το ασφαλιστικό ταμείο καλύπτει έως και το 80% της δαπάνης.
Η οικογένεια τον τελευταίο καιρό έχει επιδοθεί σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να συγκεντρώσει όσα χρήματα μπορεί για να καλύψει μέρος των εξόδων.
Ηδη από την πλευρά του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ υπάρχει διάθεση να διευκολυνθεί με τον καλύτερο τρόπο η οικογένεια της Μυρτώς, για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η θεραπεία της σε ΗΠΑ και Ελλάδα.
Δεν έχει ακόμη προσδιορισθεί η ακριβής ημερομηνία αναχώρησης, ούτε άλλες λεπτομέρειες του ταξιδιού, κάτι που ρυθμίζεται αυτές τις ημέρες.
Αισιοδοξία
Στο μεταξύ, έπειτα από συνεννοήσεις των γιατρών του Ευαγγελισμού με τους υπεύθυνους του κέντρου στη Βοστόνη και αφού οι Αμερικανοί μελέτησαν τις αναλυτικές εξετάσεις και τις διαγνώσεις της ομάδας Σακκά, δέχθηκαν να χειρουργήσουν τη Μυρτώ. Οι ελπίδες να θεραπευτεί πλέον έχουν αναπτερωθεί, γεμίζοντας με αισιοδοξία την οικογένεια.
Τη Μυρτώ θα αναλάβουν τρεις διάσημοι γιατροί του Spaulding Rehabilitation Hospital, ο καθηγητής Τίμοθι Γιανγκ, ειδικός στην αποκατάσταση των τραυματισμών του εγκεφάλου, ο καθηγητής Γκρέκορι Μαλόι, ειδικός στον τομέα της ιατρικής αποκατάστασης, και ο Ζόζεφ Τζιακίνο, ειδικός στη νευροψυχολογική αποκατάσταση και τη διάγνωση με μεθόδους νευροαπεικόνισης των συνεπειών από σοβαρές εγκεφαλικές κακώσεις.
Ο διευθυντής του Κέντρου, Τίμοθι Γιανγκ, ήταν μέχρι πρόσφατα ο ιατρικός διευθυντής για τις εγκεφαλικές βλάβες στο Magee Rehabilitation Hospital και ιδρυτής του Κέντρου Διάσεισης στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, και επέστρεψε στο Κέντρο της Βοστόνης όπου είχε εργαστεί και παλαιότερα.
Πρότυπο κέντρο
Ιδανικό για ασθενείς με εγκεφαλικές κακώσεις
Το Spaulding Rehabilitation Hospital παρέχει φροντίδα σε άτομα που αναρρώνουν από επίκτητη εγκεφαλική βλάβη, ως αποτέλεσμα τραυματικών αιτίων (όπως ένα ατύχημα) ή μη τραυματικών αιτίων (όπως ένα ανεύρυσμα), συμπεριλαμβανομένων και βλαβών από άλλα αίτια. Μάλιστα εξυπηρετεί ασθενείς με εγκεφαλικές κακώσεις που προωθούνται εκεί από άλλα νοσοκομεία των ΗΠΑ. Το κέντρο έχει αναπτύξει ένα ιδιαίτερα εξειδικευμένο κλινικό πρόγραμμα θεραπείας για ασθενείς με εγκεφαλική βλάβη και με διαταραχές συνείδησης.
Το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα λειτουργεί στη Βοστόνη και στο Κέμπριτζ. Διαθέτει άρτια οργάνωση, με υπερσύχρονο εξοπλισμό, όλες τις απαραίτητες ειδικότητες και επιλεγμένους συνεργάτες με υψηλές επιδόσεις, όπως χειρουργοί γιατροί, νοσηλευτές, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές παθολόγοι, αναπνευστικοί θεραπευτές, νευροψυχολόγοι, νευροψυχίατροι, κοινωνικοί λειτουργοί, ειδικοί θεραπευτές αναψυχής, κλινικοί διαιτολόγοι κ.ά. Η ομάδα επικεντρώνεται τόσο στην ανάκαμψη του ασθενούς, όσο και στην επιμόρφωση και την υποστήριξη της οικογένειας για το πώς θα βοηθά στη συνέχεια τον ασθενή στο σπίτι.
Ενδιαφέρον για την ελληνική μέθοδο
Αντικείμενο μελέτης σε συνέδριο στο Βερολίνο η περίπτωση της 16χρονης
Το ιστορικό του σοβαρού τραυματισμού της Μυρτώς και η θεραπευτική διαδικασία των 10 μηνών που ακολουθήθηκε στον Ευαγγελισμό, από την ομάδα του καθηγητή Δαμιανού Σακκά, σε συνδυασμό με την επικείμενη επέμβαση στη Βοστόνη και με επίκεντρο την τεχνική της «εν τω βάθει εγκεφαλικής διέγερσης» που θα ακολουθήσει, θα παρουσιασθούν από τους Ελληνες επιστήμονες στο διεθνές νευρολογικό συνέδριο του Βερολίνου, το διάστημα 8-13 Ιουνίου.
Μάλιστα, υπάρχει ήδη αυξημένο ενδιαφέρον από γιατρούς, κυρίως της Ευρώπης, για τη μέθοδο που εφαρμόζεται στην Ελλάδα.
Η επιστημονική ομάδα του καθηγητή Δαμιανού Σακκά πρωτοπορεί, μαζί με λιγοστά ακόμα κέντρα του εξωτερικού, σε μοναδικά επιτεύγματα μέσω της χειρουργικής εγκεφάλου και της λεγόμενης νευροτροποποίησης.
Χρησιμοποιώντας σύγχρονες διαγνωστικές, απεικονιστικές μεθόδους, προσδιορίζουν με ακρίβεια τους «στόχους» και προχωρούν σε επεμβάσεις με τη χρήση ειδικών ηλεκτροδίων.
Αυτά κατευθύνονται με υψηλή ακρίβεια, μέσω ρομπότ, στο κατάλληλο σημείο.
Εντυπωσιακή πρόοδος
Τα τελευταία χρόνια έχουν επιτευχθεί εντυπωσιακά αποτελέσματα στους τομείς επιληψίας, καμπτοκορμίας (η περίπτωση ατόμων που περπατούσαν είτε σκυφτοί είτε με λόρδωση και το πρόβλημα αποκαταστάθηκε), δυστονίας, Πάρκινσον, κινητικών διαταραχών, σπαστικότητας κ.ά., αλλά και σε «επιμένουσα φυτική κατάσταση».
Διάφοροι στόχοι για την «εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση» έχουν δοκιμαστεί, όπως θαλαμικοί πυρήνες και πυρήνες του «εγκεφαλικού στελέχους», καθώς επίσης και για «φλοϊική διέγερση», και σε ορισμένες περιπτώσεις είχαν επιτυχία, ενώ δοκιμάζονται διεθνώς για ευρύτερη εφαρμογή.
Ενα από τα τρία κέντρα παγκοσμίως όπου δοκιμάστηκαν οι νέας γενιάς «βηματοδότες εγκεφάλου», η τεχνική που ενεργοποιεί αδρανή κέντρα νευρώνων, βρίσκεται στον Ευαγγελισμό και στελεχώνεται από την ομάδα του καθηγητή Σακκά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ-.e-go.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου