18.6.13

Κε Τατούλη υπάρχουν πολίτες 2 κατηγοριών στην Μεσσηνία ;

Γράφει ο Κάλχας

Τη βούληση της Περιφέρειας Πελοποννήσου να εντάξει το έργο αντικατάσταση σωλήνων ύδρευσης  αμιάντου  στην Καλαμάτα μήκους  7.600  μέτρων  με  νέο δίκτυο ,από σύγχρονους αγωγούς από πολυαιθυλένιο τρίτης γενιάς  εξήγγειλε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου  Π. Τατούλης  σε επίσκεψή του στο δημαρχείο της Καλαμάτας, συνοδευόμενος από αντιπεριφεριάρχες και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Όπως ανακοίνωσε ο κος Τατούλης  πρόκειται για έργο με δημόσια δαπάνη 3.935.000 ευρώ, ενώ η ίδια συμμετοχή της ΔΕΥΑΚ θα ανέλθει σε 764.000 ευρώ. Ενώ η  χρονική διάρκεια υλοποίησης  του έργου θα είναι 18 μήνες…

ΕΩΣ ΕΔΩ ΟΛΑ ΚΑΛΑ …

Μας  προβληματίζει όμως το γεγονός  ότι ο κος Τατούλης  (όπως και οι δήμαρχοι Τριφυλίας και Πύλου –Νέστορος )  «Σιωπούν » για το δίκτυο ύδρευσης  μήκους 20  χιλιομέτρων κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από αμιαντοσωλήνες του Συνδέσμου ύδρευσης «ΤΕΛΛΟΣ ΑΓΡΑΣ »που υδρεύει  τους κατοίκους της Νοτιοδυτικής Μεσσηνίας .

Μήπως  κε Τατούλη  είναι καιρός να πληροφορηθούμε  με ποία κριτήρια  αποφασίζετε την χρηματοδότηση  έργων  όταν συντρέχουν λόγοι δημόσιας Υγείας ;

Αμιαντοσωλήνες στο δίκτυο ύδρευσης και οι συνέπειες !!

    Αν το έδαφος είναι όξινο και το νερό μαλακό –έχουν δηλαδή χαμηλό ΡΗ- ενεργούν διαβρωτικά στο τσιμέντο και με αυτό τον τρόπο απελευθερώνονται ίνες αμιάντου από τις αμιαντοσωλήνες.

    Όταν ένας αγωγός σπάσει, εκατομμύρια ίνες αμιάντου αποδεσμεύονται στο δίκτυο ύδρευσης με αποτέλεσμα να καταλήξουν μερικές στο στομάχι μας.

    Όταν γίνονται νέες παροχές σε χρήστες, από αγωγούς που είναι ήδη σε λειτουργία με τη μέθοδο του «ζωστήρα» και τρυπιούνται οι αγωγοί, απελευθερώνονται πάλι ίνες που καταλήγουν στο στομάχι μας.

    Τέλος υπάρχει το θέμα των σωλήνων που εγκαταλείπονται  από επιδιορθώσεις βλαβών και αντί να απομακρυνθούν και να αντιμετωπιστούν σαν επικίνδυνα απόβλητα μένουν θαμμένες στο χώμα ή μεταφέρονται σε κάποιο άλλο μέρος και αποτελούν μόνιμη πηγή μόλυνσης του περιβάλλοντος και απειλή για την υγεία και τη ζωή των κατοίκων της περιοχής.

To τελικό συμπέρασμα είναι ότι ο αμίαντος εισβάλλει στον οργανισμό του ανθρώπου τόσο δια μέσου του πεπτικού του συστήματος όσο και δια μέσου του αναπνευστικού συστήματος και μπορεί να του προκαλέσει σύμφωνα με τους ειδικούς τα ακόλουθα …

    Αμιάντωση

    Μεσοθηλίωμα-καρκίνο του πνεύμονα και

    Καρκίνο του γαστρεντερικού συστήματος.

Είναι επιτακτική ανάγκη για τις υπηρεσίες των δήμων και της Περιφέρειας  να δώσουν προτεραιότητα στο πρόβλημα αυτό και να αναλάβουν  τις ευθύνες τους  με την  απομάκρυνση  των αμιαντούχων υλικών, διαφυλάσσοντας το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών τους.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ !
Η κοινοτική νομοθεσία απαγορεύει τη χρήση καινούργιων προϊόντων αμιάντου (συμπεριλαμβανομένων των καινούργιων αγωγών πόσιμου νερού)
 Οι υφιστάμενοι σωλήνες ύδρευσης δεν καλύπτονται από τη νομοθεσία αυτή, με αποτέλεσμα να εξακολουθούν να επιτρέπονται σύμφωνα με το κοινοτικό δίκαιο.
Πρέπει να προστεθεί ότι, σύμφωνα με την οδηγία για το πόσιμο νερό τα κράτη μέλη οφείλουν να λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να εξασφαλίζεται ότι το πόσιμο νερό είναι υγιεινό, καθαρό και απαλλαγμένο κάθε ουσίας που μπορεί να εκθέσει σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία.
Ειδικότερα, οφείλουν να λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να εξασφαλίζεται ότι ουσίες ή υλικά νέων εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούνται για τη διανομή πόσιμου νερού και οι προσμείξεις που προέρχονται από τις ουσίες αυτές δεν παραμένουν στο πόσιμο νερό και δεν υποβαθμίζουν την προστασία της ανθρώπινης υγείας.
Αρμόδια για την αντικατάσταση των παλαιών σωλήνων είναι τα κράτη μέλη.
Το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Αειφόρος ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα» (2007-2013) προβλέπει δράσεις στον τομέα της διαχείρισης των υδάτων. Συγκεκριμένα, το Ταμείο Συνοχής μπορεί να συγχρηματοδοτήσει την αντικατάσταση αγωγών ύδρευσης.
Εάν το επιθυμούν, οι ελληνικές αρχές έχουν τη δυνατότητα να υπαγάγουν στο πρόγραμμα αυτό έργα αντικατάστασης σωλήνων.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου