28.7.15

Φτάνει η ώρα της Βουλής και της Δικαιοσύνης για Βαρουφάκη

To δρόμο της Δικαιοσύνης αναμένεται να πάρουν οι καταγγελίες σε βάρος του Γ. Βαρουφάκη και οι αποκαλύψεις για «σχέδιο Β». 
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει έντονος προβληματισμός στο δικαστικό σώμα για τα όσα αποκαλύπτονται, με τους δικαστές να περιμένουν τι θα αποφανθεί η Βουλή όταν θα ερευνήσει τις δύο μηνύσεις που έχουν κατατεθεί κατά του πρώην υπουργού. Αν διαπιστωθεί ποινική ευθύνη τότε και η Δικαιοσύνη θα ενεργήσει καταλλήλως. Χθες, πάντως, η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κ. Σαββαΐδου διέταξε κατεπείγουρα ΕΔΕ και εσωτερικό έλεγχο στα πληροφοριακά συστήματα της Γραμματείας με αφορμή τα δημοσιεύματα περί παραβίασης του software.
 Aν διαπιστωθούν ίχνη παραβίασης τότε θα υπάρξουν ποινικές κυρώσεις για τους εμπλεκόμενους. Χθες, τις δικές του απαντήσεις επιχείρησε να δώσει ο κ. Βαρουφάκης επιμένοντας πως όσα σχεδίαζε ήταν εν γνώσει του πρωθυπουργού, ενώ δίνει και λεπτομέρειες σχετικά με το ποιος ήταν ο στόχος της επιτροπής που προετοίμαζε το plan B. Συνεχίζει δε να μιλά για μυθεύματα και να υποστηρίζει ότι ήταν σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση ασφυκτικών πιέσεων των δανειστών.
Σε ανακοίνωσή του χθες, ωστόσο και ο γνωστός οικονομολόγος Τζέιμς Γκαλμπρέιθ, συντονιστής της «ομάδας Βαρουφάκη», αποκαλύπτει ότι υπήρχε σχέδιο για την έκδοση υποσχετικών (IOU's), αλλά δεν υπήρξε πρόταση για έξοδο από το ευρώ.
Συγκεκριμένα, ο πρώην υπουργός απαντά ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, και έως την ημέρα του δημοψηφίσματος ως όφειλε, και κατ’ εντολή του πρωθυπουργού, επέβλεπε ομάδα εργασίας η οποία, με συντονιστή τον καθηγητή κ. Γκαλμπρέιθ, επεξεργαζόταν σχέδιο έκτακτης ανάγκης και αντίδρασης σε σχέδια υπονόμευσης της κυβέρνησης από τους δανειστές, συμπεριλαμβανομένων και των γνωστών σχεδίων εξώθησης της χώρας εκτός Ευρωζώνης. Αναφέρει ότι πρόκειται για καθαρή συκοφαντία ότι ήταν «συνωμοσία της δραχμής». Η ομάδα εργασίας του υπουργείου Οικονομικών λειτουργούσε πάντα στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής και οι εισηγήσεις της είχαν ως μόνιμη αναφορά το δημόσιο συμφέρον, την τήρηση της νομιμότητας και την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.
Αλέξης Τσίπρας και Τζέιμς ΓκαλμπρέιθΑλέξης Τσίπρας και Τζέιμς Γκαλμπρέιθ
Και καταλήγει: «Η καμπάνια των συστημικών ΜΜΕ να αποδομήσουν τον πεντάμηνο αγώνα της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για δημοκρατία και κοινό νου θα αποτύχει».
Ο Τζ. Γκάλμπρεϊθ
Από την πλευρά του, ο γνωστός οικονομολόγος τονίζει ότι υπήρξε από τον Φεβρουάριο έως τις αρχές Ιουλίου συντονιστής ομάδας εργασίας που σχεδίαζε μέτρα έκτακτης ανάγκης στην περίπτωση έξωθεν ασφυκτικών πιέσεων προς την κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων και κινήσεων που μπορεί να στόχευαν την εκδίωξη της Ελλάδας από το ευρώ.
Αναφέρει ότι σε καμία περίπτωση η ομάδα εργασίας δεν πρότεινε έξοδο της χώρας από το ευρώ ή οποιαδήποτε αλλαγή πολιτικής της κυβέρνησης. Οι εργασίες μας αφορούσαν την έκδοση ρευστότητας (IOU) σε ευρώ ή κινήσεις που έπρεπε να γίνουν σε περίπτωση που κάποιοι προσπαθούσαν να εκδιώξουν τη χώρα από το ευρώ.
Η ομάδα εργαζόταν υπό το αξίωμα πως πάγια θέση της κυβέρνησης ήταν η διαπραγμάτευση εντός του ευρώ και, γι' αυτό τον λόγο, λάμβανε όλες τις προφυλάξεις ώστε να μη διαδοθεί οτιδήποτε σχετικά με τις εργασίες μας. Η ύπαρξη προκαταρκτικών σχεδίων αντίδρασης δεν θα μπορούσε να παίξει ρόλο στις διαπραγματεύσεις, από τη στιγμή που η δημοσιοποίησή τους (πριν χρειαστεί να εφαρμοστούν) θα αποσταθεροποιούσε την κυβερνητική πολιτική.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου