19.8.17

Ελληνικός Χρυσός προς Π. Καμμένο: Ζητήστε δημόσια συγνώμη ή προχωράμε σε μήνυση

Δημόσια συγνώμη το αργότερο έως τη Δευτέρα για τις δηλώσεις του ότι η επένδυση στη Χαλκιδική είναι “απάτη” και “ξέπλυμα χρήματος”, διαφορετικά τον περιμένει μήνυση με απαίτηση αποζημίωση, είναι το μήνυμα του εξωδίκου που παρέλαβε χθες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος από την Ελληνικός Χρυσός.
Στην πραγματικότητα ζούμε το πρωτάκουστο, ένας ξένος επενδυτής να ζητά από υπουργό ευρωπαϊκής χώρας "να πάρει πίσω άρον-άρον" τα όσα είπε σε βάρος του, δείγμα του αναβρασμού που επικρατεί στους κόλπους των μετόχων της καναδικής εταιρείας για τον χωρίς προηγούμενο πόλεμο της κυβέρνησης προς την Eldorado Gold, με στόχο να ακυρωθεί οριστικά μια επένδυση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
“Επειδή οι ανωτέρω δηλώσεις σας είναι απολύτως ψευδείς, άκρως παραπλανητικές και διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα, επειδή συκοφαντήσατε και προσβάλλατε με δόλιο και ανήθικο τρόπο την εταιρεία, και επειδή οι ανωτέρω δηλώσεις σας αναπαραχήθησαν από όλα τα ΜΜΕ, ζητούμε να προβείτε στην άμεση ανάκλησή τους, το αργότερο εντός 3 εργάσιμων ημερών από την λήψη της παρούσας (σ.σ.: το εξώδικο εστάλη την Πέμπτη), με δήλωσή σας που θα γνωστοποιηθεί σε όλα τα έντυπα και τηλεοπτικά μέσα”, αναφέρει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το εξώδικο της Eldorado προς τον κ. Καμμένο.
Στην ίδια σκληρή γλώσσα, η εταιρεία ζητά από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να παραλείψει στο μέλλον την επανάληψη παρόμοιων δηλώσεων, διαφορετικά δηλώνει ότι επιφυλάσσεται ρητά να ασκήσει σε βάρος του κάθε νόμιμο δικαίωμα της ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων της χώρας.
Επειδή είναι μαθηματικά βέβαιο ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δεν πρόκειται να προβεί σε “δημόσια συγνώμη” προς την Ελληνικός Χρυσός, θα πρέπει η μήνυση του εναντίον του να θεωρείται δεδομένη. Τώρα αν οι δικηγόροι της εταιρείας, θα απαιτήσουν και την καταβολή χρηματικού ποσού ως αποζημίωση για συκοφαντική δυσφήμιση, αυτό μένει να φανεί, σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες, θα πρέπει να θεωρείται αρκετά πιθανό. Ζητώντας άλλωστε η εταιρεία στο εξώδικο εναντίον του κ. Καμμένου, την άρση της προσβολής που τελέσθηκε με την συμπεριφορά του, και την μην επανάληψή της στο μέλλον, κάνει λόγο και "για την αποκατάσταση τυχόν περιουσιακής ζημιάς και χρηματικής ικανοποίησης για κάθε ηθική βλάβη που έχει υποστεί".
Σε λιγότερο σκληρή γλώσσα είναι τα δύο άλλα εξώδικα της Ελληνικός Χρυσός, που επίσης επιδόθηκαν χθες, προς τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη.
Στην περίπτωση του Φάμελλου το εξώδικο αφορά τις πρόσφατες δηλώσεις του στην ΕΡΤ ότι η εταιρεία δεν τηρεί τις συμβατικές της υποχρεώσεις, ότι αρνείται να κατασκευάσει την μεταλλουργία χρυσού, και επομένως η επένδυση δεν έχει το παραμικρό όφελος για το Δημόσιο συμφέρον. Αφού πρώτα παραθέτει αποφάσεις που αποδομούν την επιχειρηματολογία του υπουργού, η εταιρεία επικαλείται τις δηλώσεις του στην ΕΡΤ αναφέροντας ότι συνιστούν παραβίαση της συμβατικής υποχρέωσης του Δημοσίου για καλόπιστη συνεργασία, σύμπραξη και συμβατική πίστη. Τον καλεί επομένως, και αυτόν, να ανασκευάσει τις δηλώσεις του, και ταυτόχρονα να προβεί “σε όλες τις νόμιμες ενέργειες αρμοδιότητας του, προκειμένου το Δημόσιο να εκπληρώσει άμεσα τις συμβατικές και νόμιμες υποχρεώσεις του έναντι της εταιρείας”.  Διαφορετικά προειδοποιεί ότι θα προβεί σε όλες τις ενέργειας για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων της, σύμφωνα με την ισχύουσα σύμβαση και το νόμο.
Στην περίπτωση του κ. Σταθάκη, το εξώδικο αφορά πρόσφατη ανακοίνωσή του, σύμφωνα με την οποία το ΥΠΕΝ ναι μεν σχεδιάζει να εκδώσει σύντομα την άδεια λειτουργίας για το έργο στην Ολυμπιάδα, ωστόσο δεν προτίθεται να κάνει το ίδιο και για τις Σκουριές, μέχρι τουλάχιστον να ολοκληρωθεί η διαδικασία της Διαιτησίας, όπου και το υπουργείο έχει δηλώσει ότι θα προσφύγει. Στο εξώδικο, η εταιρεία κατηγορεί το Δημόσιο για συνεχιζόμενη παράνομη και αντισυμβατική συμπεριφορά που κωλύει την πρόοδο του έργου στις Σκουριές, και το συνολικό επενδυτικό σχέδιο για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, προκαλώντας της μεγάλη ζημιά. Καλεί λοιπόν τον υπουργό να προχωρήσει άμεσα στην εκπλήρωση των συμβατικών υποχρεώσεων του Δημοσίου, χορηγώντας άμεσα κάθε εκκρεμούσα άδεια ή παράταση και για το υποέργο των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων των Σκουριών. Διαφορετικά, προειδοποιεί ότι θα προβεί και σε αυτή την περίπτωση σε κάθε νόμιμη ενέργεια για να προστατεύσει τα δικαιώματά της  σύμφωνα με ισχύουσα σύμβαση και το νόμο. 
Ανεξάρτητα από τη δικαστική συνέχεια που θα έχει το κακόγουστο αυτό σίριαλ με την επένδυση στην Χαλκιδική, τα πράγματα έχουν φτάσει στα άκρα. Δεν μπορεί να αποκλειστεί το σενάριο, οι Καναδοί να τα μαζέψουν και να φύγουν από την Ελλάδα, κάνοντας πριν μια συνέντευξη Τύπου όπου θα καταγγέλλουν το αντιεπενδυτικό κλίμα στην χώρα, με ό,τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για την διεθνή της εικόνα. Δεν αποκλείεται επίσης σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, να είναι οι Καναδοί που θα προσφύγουν στην Διαιτησία κατά του Ελληνικού Δημοσίου, καλώντας το να προχωρήσει άμεσα στην εκπλήρωση των συμβατικών του υποχρεώσεων. Αλλά επειδή δεν γίνονται επενδύσεις με δικαστικές αποφάσεις, και η εχθρική στάση της κυβέρνησης απέναντι στην Eldorado είναι πασιφανής, το σενάριο αποχώρησης των Καναδών μοιάζει πιο πιθανό παρά ποτέ. Αυτό επιδιώκει και ο ΣΥΡΙΖΑ, εντός του οποίου επικρατεί κλίμα ότι το κόμμα βρίσκεται ένα βήμα πριν να κερδίσει τον πόλεμο με την Eldorado Gold και να εκδιώξει την πολυεθνική εταιρεία από την χώρα. Δεν έχει σημασία αν θα χαθεί μια επένδυση εκατοντάδων εκατομμυρίων, που δίνει δουλειά σε 2.400 άτομα στην Χαλκιδική. Σημασία έχει ότι η κυβέρνηση που αντιμετωπίζει τις επενδύσεις με τα γυαλιά του κομματικού της ακροατηρίου, θεωρεί ότι μια "υψωμένη κόκκινη σημαία" στη Χαλκιδική μπορεί να προσφέρει μια ελπίδα στον απογοητευμένο αριστερό ψηφοφόρο, σε μια περίοδο όπου η ίδια υποχωρεί παντού.
 
 Του Γιώργου Φιντικάκη-liberal.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου