9.9.09

Υπ. Παιδείας – Το σχέδιο δράσης για την Νέα Γρίπη στα Σχολεία

Το σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων Άρης Σπηλιωτόπουλος, με αφορμή την έναρξη του σχολικού έτους, την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου.
Τα πάντα θα είναι έτοιμα στη θέση τους και όλα θα λειτουργήσουν ομαλά, δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, ο οποίος παρουσιάζοντας τις δράσεις είπε:

-Θα λειτουργεί ειδικό τηλεφωνικό κέντρο στο υπουργείο Παιδείας με τον αριθμό 1550 που θα έχει στελεχωθεί από εξειδικευμένο προσωπικό και θα δίνει απαντήσεις και κάθε πληροφορία γύρω από τη γρίπη.
-Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας, επίσης, θα υπάρχουν οι εξειδικευμένες πληροφορίες γύρω από τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης της γρίπης.
-Στην εκπαιδευτική τηλεόραση έχει εκπονηθεί πρόγραμμα δυο εβδομάδων που θα εκλαϊκεύει τις οδηγίες για τα παιδιά του δημοτικού, του γυμνασίου και του λυκείου, αλλά και τους γονείς.
-Έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες συσκέψεις και έχουν δεσμευτεί πάνω από 45.000 εμβόλια για το εκπαιδευτικό προσωπικό.
Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ακόμη, και να κλείνουν σχολεία στην περίπτωση εξάπλωσης της γρίπης, αλλά αυτό είναι κάτι που οπωσδήποτε θα το αποφασίσει η Ειδική Επιστημονική Επιτροπή που υπάρχει στο υπουργείο Υγείας.
Στην περίπτωση εξάπλωσης της γρίπης, κάτι που απευχόμεθα, εξήγησε ο υπουργός Παιδείας, υπάρχει πρόγραμμα ειδικό στην εκπαιδευτική τηλεόραση, εκπαιδευτικού περιεχομένου για να μην μένουν πίσω στα μαθήματα τα παιδιά που θα κριθεί απαραίτητο να μείνουν στα σπίτια τους.
Οι εκπαιδευτικοί που θα νοσήσουν υπάρχει μέριμνα να αντικαθίστανται, ενώ ήδη έχουν δοθεί οι πιστώσεις για τις καθαρίστριες των σχολείων.
Ο κ. Σπηλιωτόπουλος θα ζητήσει σήμερα, την εξαίρεση του υπουργείου Παιδείας για την πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών, κάτι που θα αποφασίσει η Ειδική Επιτροπή λόγω της προεκλογικής περιόδου.
Κάθε διευθυντής θα συμπληρώνει κάθε πρωί σε κάθε σχολείο απουσιολόγιο, θα καταγράφει τα τυχόν κρούσματα και καθημερινά θα τα αποστέλλει στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, οι οποίες με τη σειρά τους θα ενημερώνουν κεντρικά τόσο το υπουργείο Παιδείας που συνεργάζεται στενά με το Υγείας.
Σε αυτή τη φάση δεν κρίνεται απαραίτητος ο εμβολιασμός μαθητών. Όσον αφορά στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα έχουν ήδη σταλεί σχετικές οδηγίες και κάθε ίδρυμα θα λαμβάνει ξεχωριστά τα μέτρα του. Τα υλικά για την αντιμετώπιση της γρίπης είναι ευθύνη των σχολικών επιτροπών, οι οποίες έχουν λάβει και τα σχετικά κονδύλια για την προμήθειά τους.
Ο υπουργός Παιδείας τόνισε, ότι οι τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια προσπάθεια από ορισμένους κύκλους να δημιουργηθεί φόβος, ανησυχία και πανικός στους γονείς και στους μαθητές για τη γρίπη, με στόχο πολιτικά οφέλη.
Ωστόσο τόνισε, ο χειρότερος σύμβουλος είναι η άγνοια, η ανευθυνότητα και ο πανικός, διότι δεν υπάρχει λόγος δημιουργίας τους. Σωστή ενημέρωση και οι βασικές αρχές της πρόληψης είναι οι ενδεικτικές κατευθύνσεις που δίνουν οι οδηγίες οι οποίες προέρχονται και είναι ευθύνη του υπουργείου Υγείας, το οποίο συνεργάζεται με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Αναφερόμενος στον εθνικό διάλογο για την Παιδεία, που ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ καθηγητής Γιάννης Πανάρετος ζήτησε να διακοπεί λόγω της προεκλογικής περιόδου, ο υπουργός τόνισε ότι η προσωπική του άποψη είναι ότι δεν θα έπρεπε να διακοπεί, αλλά αυτό θα το αποφασίσει το ίδιο το Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το οποίο υπό την προεδρία του καθηγητή Γιώργου Μπαμπινιώτη, διεξάγει το διάλογο.
Και μετά τις εκλογές, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σπηλιωτόπουλος, θα στηρίξουμε τις αποφάσεις του διαλόγου, ενώ τόνισε ότι από τη στιγμή που σε αυτή τη φάση δεν λαμβάνονται αποφάσεις δεν βλέπει το λόγο διακοπής του εθνικού διαλόγου, αλλά επανέλαβε ότι αν το ίδιο το Συμβούλιο κρίνει απαραίτητο κάτι τέτοιο, είναι δική του η απόφαση.
Τόνισε ιδιαίτερα, ότι η εκπαιδευτική ειρήνη που επετεύχθη τα τελευταία χρόνια οφείλεται στην προσπάθεια όλων των πλευρών. Πάλεψα είπε, να μην μπει η εκπαίδευση σε κομματικές σκοπιμότητες. Έτσι, μπήκαμε σε κλίμα σύνθεσης. Δεν είμαι υπερκομματικός, αλλά ωστόσο δεν είμαι δογματικός".
Όσον αφορά τα εκπαιδευτικά κενά που καταγγέλουν οι εκπαιδευτικοί, ο υπουργός είπε ότι δεν είναι αυτή η εικόνα που εμφανίζουν οι εκπαιδευτικοί και επανέλαβε, ότι η έναρξη του νέου σχολικού έτους θα γίνει ομαλά και χωρίς προβλήματα.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου