19.10.09

Τειρεσίας – Αλλαγές για βελτίωση της ρευστότητας !!!


Σε ριζικές αλλαγές στον «Τειρεσία» ώστε να απεγκλωβιστούν χιλιάδες επιχειρήσεις και να αποκτήσουν ξανά πρόσβαση στις τράπεζες, και σε νέες ενισχύσεις στις μικρές επιχειρήσεις μέσω του ΤΕΜΠΜΕ θα προχωρήσει η κυβέρνηση τον Νοέμβριο, ενώ η υπουργός Οικονομίας κ. Λούκα Κατσέλη βρίσκεται σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να εξασφαλίσει την έγκρισή της για «πάγωμα» των δανείων για τις επιχειρήσεις (μικρές και μεγάλες) που έχουν πληγεί από την κρίση.
Οι αλλαγές στον «Τειρεσία» και το σύστημα εγγυήσεων του ΤΕΜΠΜΕ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου στις προγραμματικές δηλώσεις του, που αναμένεται να εξειδικεύσει σήμερα στην ομιλία της η κ. Κατσέλη, αποτελούν τα πρώτα μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία και τη στήριξη των επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές που θα επέλθουν προβλέπουν τα εξής:
1. Τη διαγραφή όλων των επιχειρήσεων που έχουν εξοφλήσει τις υποχρεώσεις τους από παλαιά δάνεια και έχουν καλύψει τις επιταγές τους από το μητρώο «κακοπληρωτών ». Η εκκαθάριση θα είναι μάλιστα υποχρεωτική από το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί για αυτό το ζήτημα στη Βουλή.
2. Τη διαγραφή όλων όσοι περιλαμβάνονται στον «Τειρεσία» για μικρές οφειλές. Το όριο δεν έχει ακόμη προσδιορισθεί, αλλά προτείνεται εκείνο των συνολικών οφειλών να είναι κάτω από τις 10.000 ευρώ.
3. Τον περιορισμό του χρόνου ποινής, δηλαδή του αποκλεισμού από την τραπεζική χρηματοδότηση, τη χορήγηση μπλοκ επιταγών από τρία σε δύο χρόνια.
4. Την επιμήκυνση του χρόνου αναγγελίας στο σύστημα ακάλυπτης επιταγής ή απλήρωτης συναλλαγματικής από οκτώ σε 30 εργάσιμες ημέρες.
Παράλληλα εξετάζονται νέοι πιο ευνοϊκοί όροι για την παροχή εγγυήσεων στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις από το ΤΕΜΠΜΕ προκειμένου να δανειοδοτηθούν από τις τράπεζες με χαμηλότερα επιτόκια. Το Ταμείο πέραν της εγγύησης θα επιδοτεί και το επιτόκιο ενώ μοναδικός όρος για την ένταξή του στο πρόγραμμα θα είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας.
Μέτρο με μεγάλο βάρος και σημασία για την οικονομία είναι το «πάγωμα» των δανείων για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αδυναμία αποπληρωμής των υποχρεώσεών τους για ολόκληρο το 2010. Όπως σημείωσε μιλώντας προς «Το Βήμα » η κ. Κατσέλη «βρισκόμαστε σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να μην υπάρξουν προβλήματα, το μέτρο στοχεύει να στηρίξει επιχειρήσεις που βρίσκονται σε δύσκολη θέση λόγω της οικονομικής κρίσης».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου