19.10.09

Διοικητική Μεταρρύθμιση τι θα ισχύσει !!!


Η υπό διαμόρφωση πρόταση που πιθανότατα θα καθιερώσει η κυβέρνηση προβλέπει τη δημιουργία 160 - 180 μονοεδρικών περιφερειών (ανά 60 - 65 χιλιάδες πολίτες) στις οποίες οι βουλευτές θα εκλέγονται με σταυρό.
Με άλλα λόγια, όλοι οι μεγάλοι δήμοι της χώρας θα εκλέγουν τον δικό τους βουλευτή, ενώ η Β΄ Αθηνών θα σπάσει σε 25 - 27 μονοεδρικές με τη συνένωση των μικρότερων δήμων της (π.χ. μονοεδρική Μελισσιών - Βριλήσιων και Πεντέλης).
Οι υπόλοιποι 120 - 140 βουλευτές θα εκλέγονται με λίστα μέσα από έξι διευρυμένες περιφέρειες στις οποίες θα σπάσει η χώρα.
Ο χωρισμός πιθανότατα θα γίνει ως εξής: Μακεδονία-Θράκη, Στερεά Ελλάδα-Θεσσαλία, Ήπειρος-Ιονιο, Πελοπόνησσος, Αιγαίο- Κρήτη και Αττική. Το σχέδιο προβλέπει επίσης

ένας μικρός αριθμός 4 - 5 βουλευτών του απόδημου Ελληνισμού να εκλέγεται μέσα από τη σημερινή λίστα επικρατείας, ενώ διατηρεί το όριο εισόδου στη Βουλή (3%), όπως και το πριμ του νικητή με 40 έδρες τις οποίες θα αποσπά από τις 6 ευρείες περιφέρειες.
Όσο απλό, ωστόσο, ακούγεται το εγχείρημα, τόσες δυσκολίες ενδεχομένως κρύβει στην εφαρμογή του, τις οποίες εντόπισαν ειδικοί εκλογολόγοι. Ένα βασικό ερώτημα π.χ. είναι πώς θα καμφθούν οι οξύτατες τοπικές αντιδράσεις που πιθανώς προκύψουν λόγω της αναπόφευκτης ανακατανομής των εδρών μεταξύ των νομών. Ενδεικτικό και μόνον είναι το παράδειγμα της Αιτωλοακαρνανίας, η οποία εκλέγει σήμερα 8 βουλευτές, ενώ με το νέο σύστημα (βάσει του πληθυσμού της) θα περιορισθεί σε 5 μονοεδρικές.
Ένα άλλο ζήτημα είναι η πιθανή αντίδραση των μικρότερων κομμάτων, δεδομένου ότι θα εκλέγουν πλέον όλους τους βουλευτές τους μέσω των 6 διευρυμένων περιφερειών καθώς θα είναι αδύνατον να επικρατήσουν σε οποιαδήποτε από τις μονοεδρικές. Επιφυλάξεις διατυπώνουν οι ειδικοί και στην εμμονή της κυβέρνησης οι βουλευτές των μονοεδρικών να εκλέγονται με σταυρό, δηλαδή κάθε κόμμα να «κατεβάζει» 2 ή και 3 υποψηφίους. Οι ειδικοί επισημαίνουν τον κίνδυνο «μετακίνησης» του πολιτικού χρήματος σε τοπικό επίπεδο, εκτίμηση την οποία προσφάτως ανέδειξε και ο κ. Θ. Πάγκαλος εξ ού και τάχθηκε υπέρ της πλήρους κατάργησης του σταυρού!

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου