11.12.09

Δημόσιο …..τέλος" ο μπάρμπας στην Κορώνη"


Παρά τις έντονες αντίθετες απόψεις που εξέφρασε η αντιπολίτευση, κυρίως η αξιωματική, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης επέμεινε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής στην άποψη ότι πρέπει να καταργηθεί η πρόσθετη μοριοδότηση για τις προσλήψεις στο Δημόσιο.
Ο κ. Ραγκούσης χαρακτήρισε το νομοθέτημα ως «κιβωτό σωτηρίας του πολιτικού συστήματος», καλώντας ταυτόχρονα όλα τα κόμματα να το στηρίξουν, ώστε, όπως είπε, να στείλουν ένα καθαρό μήνυμα σε όλους τους Έλληνες πολίτες ότι μπαίνει τέλος σε ένα άδικο σύστημα προσλήψεων και ότι από εδώ και πέρα θα ισχύουν οι κανόνες της ισονομίας και της ισοπολιτείας.
«Αν αφήσουμε αυτό το προνόμιο, τα 200.000 άτομα που απασχολούνται σήμερα με διάφορες συμβάσεις, θα μονοπωλούν το δικαίωμα της μονιμοποίησης στο δημόσιο για τα επόμενα 20 χρόνια, καθώς θα έχουν διαρκώς προβάδισμα στις 15.000 περίπου προσλήψεις που γίνονται κάθε χρόνο»,επεσήμανε χαρακτηριστικά...

Σημείωσε δε ότι το προνόμιο για όποιον έγινε κάποια στιγμή συμβασιούχος, είχε καταληκτική ημερομηνία την 31/12/2010, χρονιά κατά την οποία έχει εξαγγελθεί το πάγωμα προσλήψεων και η σημερινή κυβέρνηση πήρε την πολιτική απόφαση να το καταργήσει από τώρα.
«Το δίκαιο είναι αυτών που είχαν, καλώς μέχρι τώρα, μια προνομιακή θέση στο δημόσιο; Ή να δούμε αυτούς που δεν είχαν μπάρμπα στη Κορώνη και να τους δώσουμε την ευκαιρία να έχουν ισότιμο δικαίωμα στη πρόσληψη;», ρώτησε ο κ. Ραγκούσης και πρόσθεσε:
«Δεν πετάμε τα παιδιά που έχουν εμπειρία στο δημόσιο. Για εμάς το ζήτημα της δικαιοσύνης είναι βασικό και αδιαπραγμάτευτο. Το Κίνημά μας ζήτησε τη ψήφο του ελληνικού λαού, βάσει κάποιων αρχών. Αν θέλετε να ψάξουμε ποια μέρα θα αρχίσει η παρακμή, απαντώ ότι θα είναι αυτή που θα αρχίσουμε να κάνουμε εκπτώσεις».
Και ο υπουργός Εσωτερικών κατέληξε: «Το ερώτημα που θέτουμε είναι αν θα πάμε σε διαδικασίες που μπορούν να εγγυηθούν ισονομία και ισοπολιτεία. Είναι μια κρίσιμη επιλογή και στρατηγική. Αν δεν την ψηφίσετε θα είστε υπόλογοι».
Έντονη ήταν η αντίδραση τόσο του εισηγητή της ΝΔ Χρήστου Ζώη, όσο και του πρώην υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου.
«Είπαμε ότι θα σας δώσουμε ένα χέρι βοηθείας. Αλλά πρέπει να έχουμε και δείγματα γραφής για τις προθέσεις σας που δεν τα είδαμε όμως. Το παρελθόν μας, μας συνοδεύει όλους», σχολίασε ο κ. Ζώης και ανέφερε ότι το 2004 το ΠΑΣΟΚ είχε υποβάλει πρόταση νόμου που ζητούσε να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις σε αορίστου χρόνου.
«Ντύνετε με χρυσόχαρτα αυτά που λέγατε προεκλογικά. Δεν ξέρω αν φτιάχνετε κιβωτό. Αλλά αν δεν ακούσετε αυτά που σας λέμε, θα έχουμε κατακλυσμό», υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος και αμφισβήτησε ότι θα καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν σε διάφορες υπηρεσίες με συμβάσεις μόνιμου ή αορίστου χρόνου και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να αναθεωρήσει την άποψη της, λόγω των προβλημάτων που θα δημιουργηθούν.
Ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος επιτέθηκε και στα δύο μεγάλα κόμματα κατηγορώντας τα ότι ακολουθούν την ίδια πολιτική και έχουν κοινό παρονομαστή τη λογική ότι το ένα χέρι νίβει τ' άλλο και τα δυο το πρόσωπο. «Η διαφωνία μας είναι ουσιαστική. Εμείς λέμε δικαίωμα δουλειάς για όλους. Οι ευθύνες αναδεικνύονται και για τα δύο κόμματα, ιδιαίτερα όμως στο ΠΑΣΟΚ, που προεκλογικά έκλεινε το μάτι στους συμβασιούχους ότι θα τους μονιμοποιήσει και τώρα τους πετάει στο καλάθι των αχρήστων», είπε ο κ. Μαυρίκος.
Κατ' αρχήν θετικό χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Αθανάσιος Πλεύρης, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχει ένα νέο κύμα μονιμοποιήσεων σ' ένα δημόσιο που έχει, ήδη, τόσο κόσμο. «Εμείς, αντί να χαϊδέψουμε αυτιά, προσδοκώντας κομματικά οφέλη θα επιλέξουμε το δύσκολο δρόμο που είναι ότι σε μια μεταβατική περίοδο θα υπάρξουν και κάποιοι πολίτες που θα αισθανθούν αδικημένοι», σημείωσε.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης υπογράμμισε ότι πρέπει να παραμείνει η μοριοδότηση λόγω εμπειρίας, διαφορετικά, όπως υποστήριξε, υπάρχει ο κίνδυνος για τους συμβασιούχους που υπηρετούν σε οργανικές θέσεις έξι και επτά χρόνια, να μην ανανεωθούν οι συμβάσεις τους. Παράλληλα πρότεινε να υπάρξει μια μεταβατική διαδικασία μέχρι το 2011 ώστε μέχρι τότε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
ΤΑ ΝΕΑ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου