8.12.09

Νέο άλμα από την Google που εγκαινιάζει την αναζήτηση σε πραγματικό χρόνο.


Η Google ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε πλέον να εφαρμόζει την αναζήτηση σε πραγματικό χρόνο, ώστε να δώσει στους χρήστες τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες ενημερωμένες μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο. Η μηχανή αναζήτησής της θα έχει πλέον δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, χωρίς καμία χρονική υστέρηση, από περισσότερες από ένα δισεκατομμύριο ιστοσελίδες, οι οποίες θα περιλαμβάνουν ειδησεογραφικές υπηρεσίες, ιστολόγια (blogs), κοινωνικά δίκτυα κ.α.
Στο πλαίσιο αυτό, η Google ανακοίνωσε ότι οι αναζητήσεις της θα περιλαμβάνουν πλέον και τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις (updates) από τις δημοφιλείς υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης Facebook, MySpace και Twitter.
Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρίας, σε εκδήλωση στο Μουσείο Ιστορίας των Υπολογιστών στην Καλιφόρνια, σύμφωνα με το BBC και τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό, είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που οποιαδήποτε μηχανή αναζήτησης ενσωματώνει στις αναζητήσεις της το web σε πραγματικό χρόνο...

Η νέα δυνατότητα, σύμφωνα με τη Google, βρίσκεται ήδη σε εφαρμογή, αλλά θα χρειαστούν λίγες μέρες μέχρι να μπορεί να αξιοποιηθεί πλήρως σε παγκόσμιο επίπεδο. Η αναζήτηση σε πραγματικό χρόνο σε άλλες γλώσσες, πλην της αγγλικής, θα αρχίσει να εφαρμόζεται στις αρχές του 2010.
Οι ενημερώσεις του Twitter θα ενσωματωθούν πάραυτα, ενώ εκείνες των Facebook και MySpace από το νέο έτος. Δεν αποκαλύφθηκαν στοιχεία για το οικονομικό σκέλος της συμφωνίας με τα τρία κοινωνικά δίκτυα.
Η ροή δεδομένων σε πραγματικό χφρόνο (streaming) θα εμφανίζεται κανονικά μέσα στη γνώριμη σελίδα με τα αποτελέσματα της αναζήτησης, σε ένα "κουτάκι" που αυτόματα θα παρέχει σε συνεχή βάση πληροφορίες σχετικές με την αναζήτηση. Έτσι ένας χρήστης που ψάχνει για κάτι, μέσα στη σελίδα με τους σχετικούς συνδέσμους, θα βλέπει μια συνεχή ροή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο. Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη και προσβάσιμη επίσης από "έξυπνα" κινητά όπως το iPhone και από όσες συσκευές "τρέχουν" το λειτουργικό σύστημα Android της Google.
Η Google χαρακτήρισε "τεχνικό κατόρθωμα" το να μπορεί ο χρήστης αυτόματα να έχει διαθέσιμες όλες αυτές τις ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο, ώστε να έχει μια πραγματική εικόνα του τι συμβαίνει "ακριβώς τώρα" οπουδήποτε στον κόσμο.
Η νέα πρωτοβουλία της Google, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι η απάντησή της στον αυξημένο ανταγωνισμό, κυρίως από την μηχανή αναζήτησης Bing της Microsoft, ενόψει μάλιστα και της συμφωνίας (που αναμένει έγκριση από τις αμερικανικές ρυθμιστικές Αρχές) με την μηχανή αναζήτησης της Yahoo. Η Microsoft ανακοίνωσε τον Οκτώβριο ότι συνήψε συμφωνίες με το Twitter και το Facebook για να παρέχει κι εκείνη αποτελέσματα αναζητήσεων σε πραγματικό χρόνο. Η Google επεξεργάζεται περίπου τα δύο τρίτα των αναζητήσεων που γίνονται παγκοσμίως, ενώ οι δύο άλλες μηχανές (Bing-Yahoo) μόλις το ένα δέκατο από κοινού.
Εξάλλου η Google ανακοίνωσε μια νέα πειραματική εφαρμογή, τη Google Goggles, μια καινοτομική οπτική αναζήτηση που επιτρέπει στους χρήστες κινητών τηλεφώνων με λειτουργικό Android. να χρησιμοποιούν, αντί για λέξεις-κλειδιά, μια εικόνα (κυρίως κάποιου προϊόντος) που έχουν τραβήξει με μια φωτογραφική μηχανή, προκειμένου να κάνουν μια σχετική αναζήτηση. Το Goggles ήδη αναγνωρίζει φωτογραφίες βιβλίων, ετικετών κρασιών, εξωφύλλων CD κ.α.
Τέλος, αποκαλύφθηκε ότι η Google σχεδιάζει να διαθέσει στους χρήστες μια μεταφραστική υπηρεσία για κινητά τηλέφωνα μέσα στο 2010. Οι χρήστες θα μπορούν να μιλάνε στο κινητό τους και αυτό θα μεταφράζει τα λεγόμενά τους σε άλλες γλώσσες, είτε σε προφορικό είτε σε γραπτό λόγο.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου