10.12.09

Νάντια Γιαννακοπούλου – Ομιλία στην Βουλή για τους Νέους Αγρότες


Ομιλία στη Βουλή πραγματοποίησε την Τετάρτη 09/12/09, η βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Μεσσηνίας κ. Νάντια Γιαννακοπούλου, κατά τη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Στην ομιλία της, η κ. Γιαννακοπούλου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην αναστάτωση του αγροτικού κόσμου για την περικοπή του τελικού αριθμού των δικαιούχων του προγράμματος ‘Νέοι Αγρότες’ και την ανάγκη άμεσης και δίκαιης επίλυσης του προβλήματος από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Πιο συγκεκριμένα, η κ. Γιαννακοπούλου τόνισε την ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας, καθώς το πρόβλημα δημιουργήθηκε από την καθυστέρηση κατά 3 χρόνια της προκήρυξης του μέτρου με αποτέλεσμα οι δικαιούχοι να είναι τριπλάσιοι απ’ ότι, αν υπήρχε περιοδικότητα στις προκηρύξεις...

Περαιτέρω, η βουλευτής Μεσσηνίας ζήτησε την ασφάλιση των υποψηφίων που παραιτήθηκαν πριν συμπληρώσουν τα απαραίτητα ένσημα, τους οποίους ο ΟΓΑ δεν θεωρεί αγρότες χωρίς υπογεγραμμένη απόφαση ένταξης στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών. Επιπλέον, η κ. Γιαννακοπούλου αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο γεγονός ότι η κοινοποίηση των ονομάτων των δικαιούχων από τις Περιφέρειες είχε ως αποτέλεσμα την επένδυση χιλιάδων ευρώ από μερίδα των, μέχρι τότε, δικαιούχων. Οι επενδύσεις αυτές, κατά κύριο λόγο, έγιναν μέσω δανείων, των οποίων οι τόκοι τώρα οφείλονται. Μάλιστα, για την περίπτωση των νέων αγροτών, οι οποίοι τελικά δεν θα πάρουν την επιδότηση, η βουλευτής Μεσσηνίας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η μη ένταξή τους στο πρόγραμμα σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση αποτελούν ‘θηλιά’ στο λαιμό 4.500 νέων αγροτών.
Η κ. Γιαννακοπούλου έκλεισε την εισήγηση της, λέγοντας ότι: «Το επάγγελμα του αγρότη αποτελεί έξοδο από την κρίση για πολλούς από αυτούς τους νέους, αν ληφθούν υπόψη τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στα αστικά κέντρα. Και όχι μόνο αυτό, αλλά οι υποψήφιοι έδωσαν πολλά χρήματα για αγορά ζώων, για ενοικίαση αγροτεμαχίων κ.α. και επιβαρύνονται καθημερινά με το κόστος παραγωγής, χωρίς την παραμικρή ενίσχυση από το κράτος. Είναι, λοιπόν, επιτακτική ανάγκη να επιλύσουμε το τεράστιο αυτό ζήτημα, άμεσα, προς το συμφέρον των νέων αγροτών».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου