20.10.10

Σκανδαλίδης σε Νάντια: «Οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν στους πληγέντες συκοπαραγωγούς»

…Ο καύσωνας δεν προκαλεσε ζημιές …φταίει η ανομβρία !
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σκανδαλίδης, σε απάντησή του σε ερώτηση που είχε καταθέσει στις 19/09/10 η βουλευτής ΠΑΣΟΚ κ. Νάντια Γιαννακοπούλου, σχετικά με τις αποζημιώσεις των πληγέντων συκοπαραγωγών της Μεσσηνίας, αναφέρει ότι για τις καλυπτόμενες από τον ΕΛ.Γ.Α. ζημιές, που προξενήθηκαν από τη βροχόπτωση της 11ης Σεπτεμβρίου 2010 σε καλλιέργειες σύκων στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Μεσσηνίας, διενεργήθηκαν οι απαραίτητες επισημάνσεις και υποβλήθηκαν δηλώσεις.
Αναφορικά με τη συνέχεια της διαδικασίας των αποζημιώσεων, ο Υπουργός τόνισε, ότι σύντομα θα ξεκινήσει το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων και οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν στους πληγέντες παραγωγούς μετά την κοινοποίηση των πορισμάτων. Επιπλέον, ο κ. Σκανδαλίδης σημειώνει ότι, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Υποκαταστήματος του ΕΛ.Γ.Α. Τρίπολης, στην αρμοδιότητα του οποίου περιλαμβάνεται και ο Νομός Μεσσηνίας, διενεργήθηκαν λεπτομερείς επισημάνσεις, χωρίς, ωστόσο, να διαπιστωθούν ζημιές σε καλλιέργειες σύκων με ζημιογόνο αίτιο τον καύσωνα. Υπολογίζεται, επίσης, ότι η μείωση της παραγωγής που τυχόν παρατηρείται στις παραπάνω καλλιέργειες, οφείλεται σε αίτια μη καλυπτόμενα από τον ΕΛ.Γ.Α. (ανομβρία κ.λπ.) και συνεπώς δεν αποζημιώνεται από τον Οργανισμό….
Η κ. Γιαννακοπούλου στην ερώτησή της, επιπλέον, ζητούσε πληροφορίες σχετικά με τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η νέα ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αναζωογόνηση του συκοπαραγωγικού κλάδου. Σε απάντηση αυτού του ερωτήματος, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ενημερώνει την κ. Γιαννακοπούλου ότι η πολιτική στον τομέα των οπωροκηπευτικών, ασκείται μέσα από τις Οργανώσεις Παραγωγών, οι οποίες δημιουργούνται με πρωτοβουλία των παραγωγών και ασχολούνται με όλα τα θέματα που σχετίζονται με την παραγωγή και την εμπορία των οπωροκηπευτικών των μελών τους. Για αυτό είναι σκόπιμη η δραστηριοποίηση όλων των παραγωγών μέσα από τις οργανώσεις τους, που βασικός στόχος τους, είναι η επίτευξη καλύτερων τιμών του προϊόντος, μείωση του κόστους παραγωγής, προώθηση ποιοτικού προϊόντος, διατήρηση των παραδοσιακών αγορών, άνοιγμα νέων αγορών κ.λπ. Οι οργανώσεις, μέσα από τα επιχειρησιακά τους προγράμματα, μπορούν να υλοποιήσουν δράσεις όπως την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών των μελών τους με στόχο την ποιοτική βελτίωση των προϊόντων τους, την προώθησή τους, την προστασία του περιβάλλοντος κ.λπ. για τις οποίες ενισχύονται σε ποσοστό μέχρι και 60% από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Συγκεκριμένα, στο νομό Μεσσηνίας λειτουργεί η οργάνωση «ΣΥΚΙΚΗ ΣΥΝΠΕ» η οποία για τα έτη 2009 – 2011 έχει υποβάλει τριετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ύψους 291.603 ευρώ.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου