Πάντως το ενδεχόμενο αύξησης του ποσοστού της ανεργίας στο 14,5% το 2011 από 11,6% την εφετινή χρονιά, όπως προβλέπεται στον επίσημο προϋπολογισμό της χώρας, θεωρείται βέβαιο ότι θα «τινάξει στον αέρα» τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ !!
Oρατός είναι ο κίνδυνος να μην πληρωθούν τα επιδόματα ανεργίας τους τελευταίους μήνες του 2010, καθώς ο ΟΑΕΔ μετά βίας διασφαλίζει τις παροχές του Οκτωβρίου, ενώ το ΙΚΑ, που οφείλει σημαντικά ποσά από εισφορές προς τον Οργανισμό, βρίσκεται επίσης σε οικονομικό αδιέξοδο.Ο ΟΑΕΔ χρειάζεται 500 εκατ. ευρώ ως το τέλος του 2010, ώστε να συνεχίσει να καταβάλλει απρόσκοπτα τα επιδόματα ανεργίας και τις υπόλοιπες παροχές (οικογενειακά επιδόματα, κτλ.), ενώ αυτή τη στιγμή «το ταμείο του δεν έχει σάλιο», όπως έλεγε πριν από λίγους μήνες ο πρώην υπουργός Εργασίας και νυν Υγείας κ. Α. Λοβέρδος . Η αναστολή πληρωμής των επιδομάτων ανεργίας αποτελεί εφιαλτικό για την κυβέρνηση σενάριο, με σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις, σε μια χρονική περίοδο που αναμένεται περαιτέρω έξαρση των απολύσεων.
Την ίδια ώρα, 660 εκατ. ευρώ από κοινοτικά προγράμματα και «λιμνάζοντα αποθεματικά» του υπουργείου Ανάπτυξης παραμένουν στα αζήτητα, ενώ ο ΟΑΕΔ έχει επανειλημμένως υποβάλει προγράμματα και προτάσεις «για την αξιοποίησή τους στην αντιμετώπιση της ανεργίας την κρίσιμη περίοδο που διέρχεται η χώρα».
Συγκεκριμένα, 11 εγκεκριμένα προγράμματα από το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού, προϋπολογισμού 440 εκατ. ευρώ, που αφορούν 108.000 θέσεις εργασίας, καθυστερούν επί τέσσερις μήνες επειδή δεν έχουν υπογραφεί οι απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις. «Αποτέλεσμα αυτού είναι να υπάρχει σημαντικός κίνδυνος να αυτοακυρωθούν» , όπως σημειώνει σε έγγραφό του προς τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Μ. Χρυσοχοΐδη ο διοικητής του ΟΑΕΔ κ. Ηλ. Κικίλιας .
Ταυτοχρόνως, στο ίδιο έγγραφο σημειώνεται η ύπαρξη 220 εκατ. ευρώ από πόρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης που «λιμνάζουν» στο ειδικό «αποθεματικό απροβλέπτων» του υπουργείου Ανάπτυξης επί σειρά ετών, ενώ θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την αντιμετώπιση της ανεργίας στην παρούσα οικονομική κρίση. Ο διοικητής του ΟΑΕΔ εξηγεί στον νέο υπουργό Ανάπτυξης ότι «επί μήνες έχει υποβληθεί πρόταση για τη διάθεση των πόρων αυτών προκειμένου να υλοποιηθούν δράσεις για την τόνωση της απασχόλησης, αλλά οι προτάσεις προσκρούουν στη διαρκή και ακατανόητη άρνηση των υπηρεσιών σας».
Πάντως το ενδεχόμενο αύξησης του ποσοστού της ανεργίας στο 14,5% το 2011 από 11,6% την εφετινή χρονιά, όπως προβλέπεται στον επίσημο προϋπολογισμό της χώρας, θεωρείται βέβαιο ότι θα «τινάξει στον αέρα» τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ, καθώς θα αυξηθούν αντίστοιχα και οι δικαιούχοι τακτικής επιδότησης ανεργίας. «Τώρα αντιμετωπίζουμε την κατάσταση οριακά» σημείωνε προς «Το Βήμα» ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης , «αλλά εάν ο αριθμός των ανέργων αυξηθεί δραματικά θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα στον ΟΑΕΔ». TO BHMA