1.11.10

Καλλικράτης και ….Άκυρα ψηφοδέλτια – Τι ισχύει !

Πότε είναι άκυρο ένα ψηφοδέλτιο; Πρόκειται για ένα μείζον και βασικό ερώτημα το οποίο κυριαρχεί το τελευταίο διάστημα. Μάλιστα γίνεται περισσότερο επίκαιρο όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές. !
Τώρα βεβαίως που οι υποψήφιοι πήραν στα χέρια τους τα ψηφοδέλτια, τώρα αρχίζουν να κατανοούν τι ακριβώς γίνεται με όλο αυτό το σκηνικό στο οποίο είχαν αναφερθεί πολλές φορές στο παρελθόν. Διαπιστώνουν λοιπόν ότι έχουν αλλάξει πολλά πράγματα, οι διαδικασίες γίνονται περισσότερο συνθέτες και το κυριότερο οι πε ρισσότεροι απ’ τους ψηφοφόρους διαπιστώνουν ότι ξέρουν μόνο τα βασικά. Δηλαδή όταν μουτζουρώνεις το ψηφοδέλτιο ή έχει πάνω κάποια περίεργα σημάδια που ενδεχομένως δεν μπορείς να κατανοήσεις. Επίσης, οι ψηφοφόροι γνωρίζουν την περίπτωση να είναι άκυρο ένα ψηφοδέλτιο που τους έδωσε «ένας φίλος» σταυρωμένο, για να μην κάνουν καμιά… στραβή μέσα στην κάλπη.Παρόλα αυτά, πρέπει να προσέξουμε κι άλλα πολλά για να μη χαθεί η ψήφος, αφού πήραμε και την απόφαση για συμμετοχή στις τοπικές εκλογές, που μάλλον δεν ήταν και εύκολη ή συνοδευόμενη από τον ενθουσιασμό -οι παλαιότεροι θα το θυμούνται- των πρώτων μεταπολιτευτικών χρόνων, όπως δείχνουν και όλες οι δημοσκοπήσεις. Τέλος πάντων, αν πρέπει οι ψηφοφόροι να προσέξουν μια φορά, οι δικαστικοί και εκλογικοί αντιπρόσωποι πρέπει να έχουν τα μάτια τους … δεκατέσσερα,
όπως φαίνεται και από σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Τα σημαντικότερα απ’ αυτά που πρέπει να προσεχθούν για να άκυρη μία ψήφος είναι:
1. Όταν υπάρχουν εγγραφές ή διαγραφές, κατά τη διάταξη του άρθρου 27, παρ. 7 του Ν. 3852/ 2010.
2. Αν έχει σχήμα, διαστάσεις ή μορφή που διαφέρουν, κατά τρόπο εμφανή, από τα οριζόμενα.
3. Αν έχει τυπωθεί σε χαρτί ή με μελάνι που το χρώμα του διαφέρει, κατά τρόπο εμφανή, από αυτόπου ορίζεται.
4. Αν έχουν σημειωθεί σε οποιαδήποτε πλευρά του λέξεις, φράσεις, υπογραμμίσεις, στίγματα ή άλλα σημεία, εφόσον αποτελούν διακριτικά γνωρίσματα, που παραβιάζουν με τρόπο προφανή το απόρρητο της ψηφοφορίας.
5. Αν βρεθεί στο φάκελο με ένα ή περισσότερα άλλα έγκυρα ή άκυρα ψηφοδέλτια του ίδιου ή διαφορετικού συνδυασμού ή με λευκά.
6. Αν βρεθεί μέσα σε φάκελο, που δεν είναι σύμφωνος με τις ρυθμίσεις του άρθρου 46 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΔΚ, κυρωτ. Ν. 3463/2006, Α’ 114). Δηλαδή, εάν σημειωθούν πάνω στον φάκελο στίγματα, σημεία ή λέξεις που μπορούν να θεωρηθούν διακριτικά γνωρίσματα που παραβιάζουν με τρόπο προφανή το απόρρητο της ψηφοφορίας. Ωστόσο, υπάρχουν και αρκετές περιπτώσεις για κάθε μία από τις ανωτέρω που το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει αποφανθεί διαφορετικά, αλλά δεν πρέπει να σπαζοκεφαλιάζετε. Ας κρατήσου- με τη χαρακτηριστικότερη αυτών. Όπως η περίπτωση «με ψηφοδέλτιο που έχει εκτυπωθεί για άλλη δημοτική ή τοπική κοινότητα της ίδιας εκλογικής περιφέρειας, και βρίσκεται σε εκλογικό τμήμα άλλης δημοτικής ή τοπικής κοινότητας, τότε λαμβάνονται υπόψη οι σταυροί προτίμησης για τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, εφόσον έχουν τεθεί σύμφωνα με το άρθρο 27, παρ. 2 του Ν.3852/2010. Σε περίπτωση, όμως, που έχει εκτυπωθεί για άλλη δημοτική ή τοπική κοινότητα διαφορετικής εκλογικής περιφέρειας, τότε δεν λαμβάνονται υπόψη οι σταυροί προτίμησης για τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους. Το ψηφοδέλτιο όμως προσμετράται υπέρ του συνδυασμού». Με απλά λόγια ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα ψηφοδέλτια μιας τοπικής η δη- μοτικής κοινότητας θα βρεθούν σε διαφορετική κάλπη έχουν να χάσουν οι υποψήφιοι. Ο συνδυασμός όμως δεν έχει να χάσει τίποτα.Σέντρα

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου