6.12.10

Επεισόδια και συμπλοκές με τα ΜΑΤ σε όλη την Ελλάδα !

Από επεισόδια σημαδεύονται οι πορείες και οι συγκεντρώσεις που είναι προγραμματισμένες για σήμερα με την αφορμή της επετείου δύο ετών από την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Λίγο μετά τις 11.00 το πρωί, μαθητές που είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται στα Προπύλαια για το προγραμματισμένο πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο, έκλεισαν την Οδό Πανεπιστημίου, με αποτέλεσμα να προκληθεί κομφούζιο – αν και η Τροχαία είχε σπεύσει να επισημάνει ότι κατά διαστήματα από τις 10.00 το πρωί θα κλείσουν όλοι οι δρόμοι. To ίδιο έγινε και σε διάφορα άλλα σημεία της Αθήνας με ολιγόλεπτους αποκλεισμούς δρόμων και συγκεντρώσεις έξω από τα αστυνομικά τμήματα. Μικροένταση προκλήθηκε έξω από το αστυνομικό τμήμα Περιστερίου, όταν μαθητές πέταξαν νεράντζια κατά του κτηρίου της ΕΛ.ΑΣ. Μεγαλύτερη ένταση υπήρξε λίγο πριν τη 1.00 το μεσημέρι, όταν εμφανίστηκε μια διμοιρία των ΜΑΤ … στη διασταύρωση των οδών Πανεπιστημίου και Εμμανουήλ Μπενάκη στην καρδιά της Αθήνας. Εκείνη την ώρα πέτρες και άλλα αντικείμενα άρχισαν να εκσφενδονίζονται εναντίον των ανδρών των ΜΑΤ από την πλευρά των νεαρών που συμμετέχουν στην πορεία, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να αποσυρθούν κρατώντας μια πιο διακριτική στάση. Λίγο αργότερα κουκουλοφόροι εμφανίστηκαν στην Οδό Σταδίου και κρατώντας λοστούς, πέτρες και λοιπά σύνεργα έσπαγαν για αρκετά λεπτά της ώρας ό,τι έβρισκαν μπροστά τους: από βιτρίνες εμπορικών κέντρων μέχρι... στάσεις λεωφορείων. Η αστυνομία προχώρησε σε ρίψη χημικών. Επεισόδια παρατηρήθηκαν λίγο πριν τις δύο το μεσημέρι και έξω από το ξενοδοχείο Μεγαλη Βρετανια, στο Σύνταγμα. Στις 16:00 το μεσημέρι όπου και ξεκίνησε το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο από τα Προπύλαια, σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια. Στη διασταύρωση των οδών Πανεπιστημίου και Σίνα, νεαροί πέταξαν μολότοφ, πέτρες και μάρμαρα που ξήλωναν εκείνη την ώρα εναντίον των αστυνομικών. Οι τελευταίοι απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης. Αργότερα, τα επεισόδια μεταφέρθηκαν στην οδό Σταδίου και Εμμ.Μπενάκη, στο ύψος του ξενοδοχείου «Τιτάνια», καθώς και στην αρχή της Σταδίου, στην Ομόνοια. Διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και οι αστυνομικοί απάντησαν κάνοντας χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης και χημικών.Η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας ήταν τραγική και η ατμόσφαιρα αποπνικτική. Μετά τις 18:00 επεισόδια σημειώθηκαν στο Σύνταγμα, ακριβώς μπροστά από το Κοινοβούλιο. Ένα άτομο τραυματίστηκε στη συμβολή των οδών Αιόλου και Σταδίου. Νωρίτερα, άγνωστοι τραυμάτισαν ελαφρά πολίτη στην οδό Ακαδημίας, νομίζοντας ότι πρόκειται για άνδρα της Ασφάλειας. Μία γυναίκα υπέστη σοκ στην οδό Πανεπιστημίου και Ιπποκράτους από τη ρίψη χειροβομβίδας κρότου-λάμψης.
Συγκεντρώσεις σε όλη την Αθήνα
Συγκέντρωση όμως και πορεία πραγματοποιήθηκε και σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, στην οποία και συμμετείχαν περισσότερα από 60 σχολεία. Ένταση όμως και μικροεπεισόδια σημειώθηκαν και στα Χανιά. Ομάδα από τους συμμετέχοντες στην πορεία άρχισε να πετά πέτρες και νεράντζια προς τις συγκεντρωμένες ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα να προκληθούν μικρές υλικές ζημιές σε σταθμευμένα ΙΧ ενώ ένας αστυνομικός τραυματίστηκε από πέτρα στο λαιμό και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.
Στη συνέχεια κάποιοι από τους συμμετέχοντες προκάλεσαν φθορές σε τζαμαρία πολυκατοικίας ενώ από την αστυνομία έγιναν τουλάχιστον 8 προσαγωγές.
Πορεία πραγματοποιήθηκε και στα Τρίκαλα όπου μερικοί πέταξαν πορτοκάλια και νεράντζια στους αστυνομικούς. Τέλος ο κ. Πεταλωτής δήλωσε πως η Πολιτεία πρόσφατα απέδωσε τη Δικαιοσύνη για την υπόθεση.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου