28.3.11

Δεν απέκλεισε τη χρήση της ΑΒ Καλαμάτας από ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις ο E.Βενιζέλος

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος μετά το πέρας της συνάντησης του με τον Προέδρο του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού Γ. Καρατζαφέρης, αναφορικά με την κατάσταση στη Λιβύη δεν απέκλεισε την επέκταση της παρουσίας του ΝΑΤΟ ακόμη και στην ΑΒ της Καλαμάτας, λέγοντας χαρακτηριστικά
«Τώρα που αναπτύσσεται η ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση θα εξετάσουμε και άλλα αιτήματα, μέσα στο πέπλο αυτό το ΝΑΤΟϊκό, τα οποία θα τα αξιολογήσουμε πάντα με κριτήριο το Ψήφισμα 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας και πάντα στο πλαίσιο του άρθρου 28 του ελληνικού Συντάγματος».
Το σύνολο των δηλώσεων των δύο ανδρών παρατίθενται αμέσως μετά:
Ευ. Βενιζέλος: Εν όψει της αυριανής συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, που έχει ως αντικείμενό της την ενημέρωση για τις εξελίξεις στη Μεσόγειο και ειδικότερα στη Λιβύη, ενημέρωσα σήμερα κατ’ ιδίαν τον Πρόεδρο του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Καρατζαφέρη για τις τελευταίες εξελίξεις στο ΝΑΤΟ, αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις επί του πεδίου και επί του χάρτου.
Όπως είναι γνωστό, έχουν εκδοθεί πλέον όλες οι αναγκαίες πολιτικές αποφάσεις του ΝΑΤΟ σε επίπεδο Βορειοατλαντικού Συμβουλίου. Αναπτύσσονται αυτή τη στιγμή δύο ΝΑΤΟϊκές επιχειρήσεις -και το εμπάργκο όπλων και η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων- με όλα τα αναγκαία πρόσθετα μέτρα για την προστασία του άμαχου πληθυσμού και για την ανάπτυξη των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων.
Παρότι έχουν ληφθεί αυτές οι νέες πρόσφατες αποφάσεις, δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με το επίπεδο της ελληνικής συμμετοχής. Η Ελλάδα θα συμμετέχει κατά τον τρόπο που είπαμε, χωρίς δηλαδή ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη, μόνο με τη φρεγάτα, με το ιπτάμενο ραντάρ και με το ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης αν χρειαστεί. Και ήδη η ελληνική φρεγάτα «Λήμνος» έχει αναλάβει αποστολή, στο πλαίσιο των εντολών που δίνει ο Ιταλός τακτικός διοικητής, ο οποίος είναι επικεφαλής της δύναμης που επιβάλει αυτή τη στιγμή το εμπάργκο όπλων.
Βεβαίως, όλα αυτά τα βλέπουμε να εξελίσσονται ειδησεογραφικά. Καθημερινά αλλάζει ο συσχετισμός δυνάμεων στο πεδίο, η λύση θα είναι όμως πολιτική, η λύση θα είναι διπλωματική. Ποτέ μία λύση δεν είναι στρατιωτική. Και γι’ αυτό εμείς πάντοτε στο πλαίσιο της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, προσπαθούμε να συμβάλουμε στην επίτευξη μιας οριστικής, βιώσιμης λύσης, που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα σέβεται την ενότητα και την εθνική κυριαρχία της Λιβύης και το δικαίωμα των πολιτών της Λιβύης να εκφράζουν τη βούλησή τους και να καθορίζουν δημοκρατικά την τύχη της χώρας τους.

Γ. Καρατζαφέρης: Μετέφερα εις τον κ. Υπουργό άλλη μια φορά την έκκληση να μην πέσουν Άραβες από ελληνικά όπλα. Ο κ. Υπουργός με διαβεβαίωσε ότι η συμμετοχή μας εις τα γεγονότα της Λιβύης είναι επικουρική, πράγμα το οποίο ανέπτυξε και πριν από λίγο. Πρέπει να ενεργούμε και να σκεφτόμαστε την επόμενη ημέρα, η οποία δεν θα είναι και μακριά απ’ ό,τι δείχνουν οι εξελίξεις εις το μέτωπο.
Ένα άλλο θέμα το οποίο έθεσα εις τον κ. Υπουργό και είχε την καλοσύνη επίσης να με ενημερώσει είναι το να μην έχουμε εκ των επιχειρήσεων επιρροές στο θέμα της ΑΟΖ και δημιουργούνται τετελεσμένα γεγονότα, τα οποία αύριο θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε. Θέλω να ελπίζω ότι η ελληνική Κυβέρνηση κάνει προσεκτικά βήματα. Πιστεύω ότι στον τομέα της Άμυνας τα θέματα είναι καλά και βεβαίως κρατώ κάποιες επιφυλάξεις σε διπλωματικό επίπεδο, αλλά αυτό είναι άλλης τάξεως θέμα.

Δημοσιογράφος: Θέλετε να σχολιάσετε τις σημερινές δηλώσεις Ερντογάν.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι γιατί δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση ακόμη. Δεν μπορώ να κάνω σχόλιο επί τη βάση αποσπασματικών δημοσιογραφικών πληροφοριών.

Δημοσιογράφος: κ. Πρόεδρε, υπήρξαν κάποιες δηλώσεις του Ερντογάν…

Γ. Καρατζαφέρης: Ο κ. Ερντογάν κάνει την πολιτική του. Πιστεύω ότι και η ελληνική Κυβέρνηση θα κάνει τη δική της τη στιγμή που πρέπει.

Ευ. Βενιζέλος: Πριν χαιρετήσω τον κ. Πρόεδρο να διευκρινίσω το εξής: Οι επιλογές που έχουμε κάνει για τον τρόπο με τον οποίο συμμετέχει η Ελλάδα στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ είναι τέτοιες που να διασφαλίζουν πλήρως τα εθνικά μας δικαιώματα, την εθνική κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και τις αρμοδιότητες που έχουμε με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα σε σχέση με την υφαλοκρηπίδα μας, κανένα πρόβλημα σε σχέση με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και κανένα μα κανένα πρόβλημα σε σχέση με τον έλεγχο επί του FIR Αθηνών.
Η θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Λιβύης είναι η περιοχή στην οποία αναπτύσσεται η επιχείρηση του ΝΑΤΟ, το εμπάργκο όπλων, και αναπτύσσεται υπό την διοίκηση του ΝΑΤΟ με Αμερικανό, Καναδό και Ιταλό διοικητές. Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία και είναι μία έμμεση απάντηση το ερώτημά σας.

Δημοσιογράφος: Θα προσφέρουμε τη βάση της Καλαμάτας για την εγκατάσταση συμμαχικών δυνάμεων εάν μας ζητηθεί;

Ευ. Βενιζέλος: Εμείς έχουμε διαθέσει στο ΝΑΤΟ την Σούδα, το Άκτιο και την Ανδραβίδα. Επίσης, έχουμε αποδεχτεί ένα αίτημα της βελγικής Κυβέρνησης για τη χρήση του αεροδρομίου του Αράξου, επειδή εκεί έτυχε να βρίσκεται ένα σμήνος βελγικών αεροσκαφών. Τώρα που αναπτύσσεται η ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση θα εξετάσουμε και άλλα αιτήματα, μέσα στο πέπλο αυτό το ΝΑΤΟϊκό, τα οποία θα τα αξιολογήσουμε πάντα με κριτήριο το Ψήφισμα 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας και πάντα στο πλαίσιο του άρθρου 28 του ελληνικού Συντάγματος.

Δημοσιογράφος: Μια τελευταία ερώτηση αν μου επιτρέπετε κ. Υπουργέ: Πιστεύετε ότι η μη ανάθεση στο CAOC-7 στη Λάρισα ενός πιο ενεργού ρόλου σημαίνει υποβάθμιση; Γιατί δόθηκε στην Ιταλία και όχι σε μας, που είμαστε πιο κοντά;

Ευ. Βενιζέλος: Θα απαντήσω αναλυτικά αύριο στη Βουλή για τα θέματα αυτά. Τώρα αρκούμαι σε μία αντίστροφη ερώτηση: Τελικά τι θέλουμε; Να είναι ο ρόλος μας διευκολυντικός και υποστηρικτικός, ή να είναι ενεργός και επιθετικός και μάλιστα εμείς οι ίδιοι να αναλάβουμε την διεύθυνση των αεροπορικών επιχειρήσεων στη Λιβύη; Ας το σκεφτούν αυτοί που θέτουν το ερώτημα.defencenet

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου