Τριακόσια κυκλώματα τοκογλύφων στον εισαγγελέα. Ενδείξεις εμπλοκής στα κυκλώματα τραπεζικοί υπάλληλοι. Στην υπόθεση εμπλέκονται όλες οι τράπεζες.
Έντυπα, ηλεκτρονικά μηνύματα και διαδίκτυο ήταν το όπλο τριακοσίων κυκλωμάτων που έταζαν χορήγηση μετρητών μέχρι 150.000 ευρώ χωρίς εγγυήσεις.Μετά από καταγγελίες καταναλωτών, ο Συνήγορος του Καταναλωτή, Ευ. Ζερβέας, έχει στείλει στον εισαγγελέα τριακόσια κυκλώματα "Γραφείων Εξυπηρέτησης Δανειακών Υποθέσεων".
Με το θέμα, όπως ανέφερε ο Ευ. Ζερβέας, ασχολείται ήδη και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να γίνει η ταυτοποίηση των κινητών τηλεφώνων διότι οι εταιρείες αυτές παρουσιάζουν μόνο ένα κινητό τηλέφωνο χωρίς γραφεία ή άλλα στοιχεία, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι στη δράση αυτών των ''γραφείων'' εμπλέκονται και υπάλληλοι τραπεζών.
Η έρευνα του Συνηγόρου του Καταναλωτή για το θέμα οδήγησε την Αρχή στην παραπομπή της υπόθεσης στη Δικαιοσύνη, με το αίτημα της διερεύνησης των αδικημάτων μόνο της τοκογλυφίας, απάτης, φοροδιαφυγής κ.λ.π.
Οι επιτήδειοι, όπως εξήγησε ο Συνήγορος του Πολίτη, ζητούν από τους καταναλωτές μόνο να είναι κάτοχοι πιστωτικής κάρτας ασχέτως του πιστωτικού της υπολοίπου και ανεξάρτητα από το αν είναι υπερχρεωμένη ή και απλήρωτη, αρκεί να μην έχουν καταγγελθεί οι αντίστοιχες συμβάσεις χορήγησής της και να μην έχει ολοκληρωθεί προηγουμένως ή να μη βρίσκεται σε εξέλιξη κάποια διαδικασία εξωδικαστικής ή δικαστικής ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Πληρώνουν κάποιες από τις δόσεις και ξεμπλοκάρουν την κάρτα, οδηγούν τους καταναλωτές σε καταστήματα ηλεκτρικών ηλεκτρονικών ειδών, όπου αγοράζουν με την κάρτα τους αντικείμενα πολλαπλάσια της αξίας των χρημάτων που έχουν ζητήσει από το ''Γραφείο'', τους δίνουν τα χρήματα που έχουν ζητήσει, αλλά στη συνέχεια πρέπει να πληρώσουν τις δόσεις για τις αγορές που έκαναν χωρίς μάλιστα να έχουν και τα είδη που αγόρασαν καθώς αυτά τα είδη τα έχουν πάρει οι άνθρωποι του ''Γραφείου Εξυπηρέτησης Δανειακών Υποθέσεων''. Με βάση την ευκολία με την οποία ξεμπλοκάρονται λογαριασμοί καταναλωτών υπάρχουν μεγάλα ερωτήματα για την εμπλοκή στο κύκλωμα τραπεζικών υπαλλήλων με ή χωρίς την γνώση της τράπεζας ή υπαλλήλων των καταστημάτων λιανικής. Μάλιστα, όπως σχολίασε ο κ. Ζερβέας, ''δεν ξέρουμε αν η τράπεζα είναι συνεργός αλλά στην υπόθεση εμπλέκονται σχεδόν όλες οι τράπεζες''.
Είναι σημαντικό ότι τα στοιχεία επικοινωνίας των εκπροσώπων αυτών των "γραφείων" περιλαμβάνουν κατά κύριο λόγο κινητά ή σταθερά τηλέφωνα, που όμως δεν είναι καταχωρημένα σε δημόσιους τηλεφωνικούς καταλόγους, καθώς και κάποια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, χωρίς όμως -σχεδόν ποτέ- να αναφέρουν ταχυδρομικά στοιχεία φυσικής έδρας, κάνοντας έτσι εξαιρετικά δύσκολο τον εντοπισμό τους.
Η έρευνα συνεχίζεται από την ανεξάρτητη Αρχή και συλλέγονται στοιχεία από όλη τη χώρα τα οποία πρόκειται να κατατεθούν συμπληρωματικά στην εισαγγελία. Συμπληρωματικές ενέργειες γίνονται και από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, καθώς, εκτός από τις αξιόποινες πράξεις που έχουν εντοπιστεί και είναι εις βάρος των καταναλωτών, τίθεται και ζήτημα συνολικότερης νομοθετικής παρέμβασης για την αντιμετώπιση τέτοιων πρακτικών.