20.5.11

Επιστολή Οδ.Βουδούρη στην Υπ.Παιδείας για την μείωση εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Αξιότιμε Κυρία Υπουργέ,
Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει στη Μεσσηνία η ενημέρωση από το Υπουργείο σχετικά με τον αποκλεισμό δύο Τμημάτων της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας από το μηχανογραφικό Δελτίο των Πανελλαδικών Εξετάσεων τρέχοντος έτους. Επίσης, ο αριθμός εισακτέων του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου έχει μειωθεί δραματικά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΤΕΙ το τμήμα έχει πάνω από 106 ενεργούς φοιτητές στα μαθήματα του πρώτου έτους και ο ετήσιος αριθμός πτυχιούχων είναι τουλάχιστον 55. Tα Τμήματα αυτά έχουν ως αντικείμενο τη μελέτη της φυτικής παραγωγής και των βιολογικών θερμοκηπιακών καλλιεργειών και ανθοκομίας, σε μια περιοχή κατ' εξοχήν γεωργική σαν τη Μεσσηνία, όπου η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα είναι στρατηγικής σημασίας.
Όσον αφορά το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, οι εισακτέοι για το τρέχον έτος έχουν μειωθεί στους 70, από 100-120 τις τρεις προηγούμενες χρονιές, ενώ η πρόταση του Πανεπιστημίου ήταν να εισαχθούν 130 φοιτητές. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Τμήμα Φιλολογίας από την ίδρυσή του παρουσιάζει σταθερά υψηλότερες βάσεις εισαγωγής και μικρό ποσοστό μεταγραφών σε σχέση με άλλα περιφερειακά πανεπιστήμια. Έχει δε αναπτύξει διεθνείς συνεργασίες με τα Πανεπιστήμια του Λονδίνου και του Munster.
Στην παρούσα συγκυρία ίσως είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα, που οδηγούν στην ορθολογική αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, ωστόσο κάθε τέτοια απόφαση απαιτείται να πραγματοποιείται υπό ορισμένους όρους. Θα πρότεινα την διεξαγωγή ουσιαστικού διαλόγου με τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων φορέων, ακόμη και την αναθεώρηση των αποφάσεων του Υπουργείου σχετικά με τα δυο Τμήματα του ΤΕΙ και του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου,

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου