Επίθεση στη Νέα Δημοκρατία για τη στάση της στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Ελλάδας, ασκεί ο συντηρητικός πρώην πρωθυπουργός της Βαυαρίας Έντμουντ Στόιμπερ.
"Το δικό μας,συντηρητικό αδελφό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στην Ελλάδα αποτυγχάνει σε όλα τα επίπεδα. Φέρει μεγάλη ευθύνη για τη μιζέρια του χρέους. Είναι παρανοϊκό το ότι ειδικά αυτό το κόμμα βγάζει τον κόσμο στους δρόμους για να διαδηλώνει ενάντια στα μέτρα λιτότητας", λέει χαρακτηριστικά ο Στόιμπερ, επίτιμος πρόεδρος του συγκυβερνώντος κόμματος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης "CSU" Βαυαρίας.Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Focus, ο Στόιμπερ προειδοποιεί παράλληλα ότι οι συνέπειες της κρίσης μπορεί να είναι χειρότερες από αυτές της Lehman. "Τώρα αυτό που χρειάζεται είναι άμεσα έκτακτη βοήθεια. Αυτό, ορισμένοι δεν το έχουν αντιληφθεί ακόμη", λέει ο κ. Στόιμπερ.
Ο Βαυαρός συντηρητικός πολιτικός, που είναι και επικεφαλής ομάδας εργασίας της ΕΕ για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, επισημαίνει τον κίνδυνο διάλυσης της Ευρώπης, ενός ιστορικού οικοδομήματος που θεμελίωσαν πολιτικοί όπως ο Ρομπέρ Σουμάν και ο Κόνραντ Αντενάουερ.
"Σχέδιο Μάρσαλ" για την Ελλάδα
Την ίδια ώρα, η ομάδα των ευρωβουλευτών Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης CSU Βαυαρίας ζητά να εκπονηθεί ένα "Σχέδιο Μάρσαλ" με χρηματοδοτήσεις της ΕΕ για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
"Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι νέα αναπτυξιακή ώθηση για την Ελλάδα. Γι' αυτό και προτείνουμε ένα Σχέδιο Μάρσαλ. Σ΄αυτό μπορούν να αξιοποιηθούν αδιάθετοι πόροι των Βρυξελλών", δήλωσε ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του CSU Μάρκους Φέρμπερ, στην εφημερίδα Die Welt.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ομάδα των ευρωβουλευτών, η Ελλάδα μέχρι το Μάιο του 2011 εκταμίευσε μόλις το 22% των κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ που έχει στη διάθεσή της για το διάστημα 2007 - 2013.
Βάσει των υπολογισμών αυτών, μένουν αδιάθετα 16 δις ευρώ. Ο λόγος που δεν έχουν εκταμιευτεί δεν είναι μόνο οι διοικητικές αδυναμίες της Ελλάδας, αλλά και η αναγκαία συγχρηματοδότηση των προγραμμάτων από την Αθήνα, που αδυνατεί αυτή τη στιγμή να διασφαλίσει.
Οι ευρωβουλευτές του CSU προτείνουν ωστόσο τα κεφάλαια αυτά να μην τα διαχειριστεί η Αθήνα, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που θα ελέγχει και τα αναπτυξιακά προγράμματα.