16.8.11

Που κατέληξαν τα χρήματα για τους Πυρόπληκτους ;

Σε... δημόσιες επενδύσεις πηγαίνουν τα χρήματα που το 2007 έδωσαν 92.000 δωρητές για να ενισχύσουν τα θύματα των φονικών πυρκαγιών και τους συγγενείς τους.
Τα περίπου 198 εκατομμύρια ευρώ που έδωσαν από το υστέρημά τους πολίτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, είχε αναλάβει να διαχειρίζεται το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών, το γνωστό "Ταμείο Μολυβιάτη", το οποίο όμως καταργήθηκε.
Τέσσερα χρόνια μετά τις φονικές φωτιές στην Ηλεία, τα χρήματα έχουν μεταφερθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος. Και, όπως μας ενημέρωσαν από το υπουργείο Ανάπτυξης, το ποσό πρόκειται να διατεθεί στο πλαίσιο του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στις πυρόπληκτες περιοχές. Ούτε κουβέντα για τις ίδιες τις οικογένειες των θυμάτων και τους ανθρώπους που καταστράφηκαν από τις φωτιές του... στρατηγού άνεμου.
Παραιτήσεις
Το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (ΕΤΑΕΑ) ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2007, ακριβώς μετά τις φονικές πυρκαγιές στην Ηλεία. Η εισροή δωρεών από τον κόσμο που ήθελε να συνεισφέρει ήταν μεγάλη και κρίθηκε από την τότε κυβέρνηση ότι ένα ταμείο θα ήταν η καλύτερη λύση για τη διαχείριση των χρημάτων. Επρόκειτο για Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, υπό την εποπτεία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Μέχρι και μετά τρία χρόνια από τις πυρκαγιές, το 66% του χρηματικού ποσού που είχε συγκεντρωθεί από τους περίπου 92.000 δωρητές τελούσε εν... υπνώσει.
Από τα 198 εκατομμύρια ευρώ -που ξεπέρασαν τα 208 με τους τόκους- έχουν διατεθεί μόλις τα 76,6 (55,27 για το πρόγραμμα ανοικοδόμησης κι επισκευής κτισμάτων), ενώ στα θησαυροφυλάκια της Τράπεζας της Ελλάδος αναπαύονταν 131,7 εκατ. ευρώ... Την ίδια ώρα, η κατάσταση στα χωριά της Ηλείας περιγραφόταν από τους τοπικούς παράγοντες ως δραματική, ενώ πολλοί τόνιζαν πως δεν υπήρχε ούτε μέρα για χάσιμο.
Μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009, ο πρόεδρος του ταμείου, Πέτρος Μολυβιάτης, και το υπόλοιπο ΔΣ παραιτήθηκαν, με αποτέλεσμα το ταμείο να μείνει ακέφαλο. Διορίστηκε άλλο ΔΣ, αλλά τελικά τον Μάρτιο του 2011 το ΝΠΔΔ καταργήθηκε, ελέγχθηκε από ορκωτούς λογιστές και εκκαθαριστές και τα χρήματα πέρασαν σε ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος.
Το ακριβές ποσό δεν είναι γνωστό, όμως τα έργα επιλέγονται από το υπουργείο Ανάπτυξης, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς (πχ. Περιφέρεια Πελοποννήσου). Πάντως, όλα τα ποσά αναλαμβάνει να εκταμιεύσει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (Δ24).
ΣΠ. ΚΑΡΤΑΣ: Τα χρήματα δόθηκαν για τους ανθρώπους κι όχι για αναπλάσεις
"Οταν έδινε τα χρήματά του ο κόσμος, δεν τα έδινε για έργα ανάπλασης της κάθε περιοχής, ούτε για να... ''κλείσει'' τρύπες του προϋπολογισμού. Τα έδινε για τους ανθρώπους που αντιμετώπισαν την πύρινη λαίλαπα, και μάλιστα για τους συγγενείς όσων βρήκαν τραγικό θάνατο μέσα στις φλόγες", δηλώνει στο "Εθνος της Κυριακής" ο Σπήλιος Κάρτας από τη μαρτυρική Αρτέμιδα.
Στη φονική πυρκαγιά του 2007 έχασε την αδερφή του με τα τέσσερά της παιδιά, καθώς και τον αδερφό του... "Με πληγώνει η αντιμετώπιση του ελληνικού κράτους. Ειδικά την Αρτέμιδα, που επλήγη περισσότερο από πολλά χωριά από τη φωτιά, η Κύπρος την ανέλαβε και την έφτιαξε. Η ελληνική Πολιτεία δεν έχει κάνει τίποτα για εμάς. Ούτε ψυχολογική υποστήριξη έχει παράσχει για τους γονείς μου, που έχασαν δύο παιδιά και τέσσερα εγγόνια. Και να σκεφτείτε ότι προεκλογικά, ο θάνατος της αδερφής μου είχε γίνει... ''σημαία'' από πολλούς πολιτικούς, που την ανέφεραν προφανώς για να μαζέψουν ψήφους...", μας λέει ο Σπ. Κάρτας.
ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΘΥΜΑΤΩΝ: Τα λεφτά πήγαν για... μέγαρα, ακόμη μας κοροϊδεύουν
Για το ίδιο θέμα, ο κ. Κάρτας έχει αποστείλει και επιστολή στον Ελληνα πρωθυπουργό: "Από τα χρήματα που είχαν δώσει εκατομμύρια άνθρωποι από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό τότε, τίποτα δεν έχει δοθεί σε αυτές. Το περιβόητο Ταμείο Μολυβιάτη καταργήθηκε. Πού πήγαν τα χρήματα αυτά; Σας ρωτώ: πού είναι αυτά τα ιερά χρήματα που από το υστέρημά τους είχαν δώσει οι φιλεύσπλαχνοι άνθρωποι το 2007 και μετά; Μαθαίνουμε ότι πηγαίνουν σε αναπτυξιακά έργα της περιοχής. Αληθεύει; Αλλά και πάλι, οι άνθρωποι αυτοί τα έδωσαν για τους ανθρώπους που επλήγησαν από τις φωτιές. Και αυτοί δεν έχουν πάρει τίποτα... Γιατί;", σημειώνει.
Για το ότι τα χρήματα διατίθενται στην Ηλεία, τη Ζαχάρω και την Αρτέμιδα, ο Σπήλιος Κάρτας και οι άλλοι συγγενείς θυμάτων διατηρούν τις επιφυλάξεις τους. "Γιατί δεν μας λένε ποια έργα έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα χρηματοδότησης από το συγκεκριμένο Ταμείο;", αναρωτιούνται. "Είχαμε ήδη παραδείγματα κακοδιαχείρισης μεγάλων ποσών που είχαν δώσει πχ. Ελληνες της Αυστραλίας. Αντί να γίνουν βοήθεια στους ανθρώπους που τα έχασαν όλα, έγιναν... μέγαρα", καταγγέλλουν. "Μας κοροϊδεύουν ακόμη, τέσσερα χρόνια μετά. Περιμένουμε ακόμη απαντήσεις", καταλήγει ο Σπήλιος Κάρτας.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου