17.8.11

ΤΡΑΓΩΔΙΑ -Δύο άνθρωποι πνίγονται κάθε ημέρα !

194 ΚΟΛΥΜΒΗΤΕΣ ΕΧΑΣΑΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΜΑΪΟΥ
Δύο άνθρωποι την ημέρα - κατά μέσο όρο - πνίγονται στις ελληνικές θάλασσες: από τις αρχές Μαΐου έως και προχθές 194 κολυμβητές πνίγηκαν. Από αυτούς, οι περισσότεροι ήταν άνδρες (130) και Ελληνες (149).
Σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρεί το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος οι πνιγμοί στις ελληνικές θάλασσες ξεπερνούν τους 300 κάθε θερινή περίοδο, ενώ κατά τις προηγούμενες τρεις σεζόν (2008-2010) συνολικά 980 λουόμενοι έχασαν τη ζωή τους ενώ κολυμπούσαν. Μάλιστα, αυτός ο αριθμός αφορά εκείνους που χάθηκαν στις θάλασσες και δεν περιλαμβάνονται τα δυστυχήματα στις πισίνες.
Οι τραγωδίες στη θάλασσα χρόνο με τον χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία, παρουσιάζουν αύξηση. Το 2008 τα θύματα ήταν 284 ( 216 Ελληνες 68 αλλοδαποί ), τον επόμενο χρόνο αυξήθηκαν στα 322 (303 Ελληνες, 19 αλλοδαποί ) και το 2010 έφθασαν τους 374 (350 Ελληνες και 24 αλλοδαποί ).
Ο αυξημένος αριθμός των θανάτων από πνιγμό στις ελληνικές θάλασσες, φέρνει στη χώρα το θλιβερό ρεκόρ να είναι πρώτη σε θανάτους στην Ευρώπη αναλογικά με τον πληθυσμό της, σύμφωνα με την Ελληνική Ναυαγοσωστική Ακαδημία.
Βασικός παράγοντας αποτελεί το γεγονός ότι πολλές μεγάλες πολυσύχναστες παραλίες, κυρίως της περιφέρειας, δεν διαθέτουν ναυαγοσώστη που θα μπορούσε να επέμβει και να συμβάλει αποφασιστικά στον περιορισμό των θαλάσσιων τραγωδιών.
Η κυριότερη όμως αιτία, όπως εκτιμούν και οι αρμόδιοι, βρίσκεται στον ανθρώπινο παράγοντα, στην άγνοια και στην υποτίμηση του κινδύνου, καθώς οι περισσότεροι λουόμενοι δεν λαμβάνουν ούτε τα στοιχειώδη μέτρα για την ασφάλειά τους. Επιμένουν να κολυμπούν ακόμα και αν έχουν φάει - το όριο είναι τουλάχιστον τρεις ώρες πριν από το μπάνιο - ή ακόμα και αν έχουν καταναλώσει αλκοόλ. Σε αρκετές περιπτώσεις υπερεκτιμούν τις δυνατότητές τους και απομακρύνονται από τις ακτές ακόμα και αν δεν γνωρίζουν καλό κολύμπι.
Για τον περιορισμό των δυστυχημάτων το Λιμενικό Σώμα συμβουλεύει:
- Μην κολυμπάτε στα ανοικτά, εκεί όπου περνούν βάρκες ή ταχύπλοα.
- Μην κολυμπάτε έξω από τις σημαδούρες που υπάρχουν κατά μήκος της ακτής.
- Η κολύμβηση είναι επικίνδυνη όταν υπάρχουν ισχυρά θαλάσσια ρεύματα ή φυσάει δυνατά ή έχει μεγάλα κύματα.
- Μην αφήνετε τα παιδιά χωρίς επίβλεψη μέσα ή κοντά στο νερό.
- Εάν το παιδί δεν ξέρει καλό κολύμπι, μην το αφήνετε να κολυμπήσει χωρίς σωσίβιο, κουλούρα ή μπρατσάκια. Τα ΝΕΑ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου