ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΕΩΣ ΚΑΙ 40%
Εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου χωρίς τη χορήγηση "προσωπικής διαφοράς", εφαρμογή του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας και "λουκέτο" σε προβληματικούς οργανισμούς, οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για τη μείωση των κρατικών δαπανώνΝέος "Αρμαγεδδών" πλήττει τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα. Η κυβέρνηση υπό το βάρος και των ασφυκτικών πιέσεων της τρόικας προχωρεί στην εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ και λοιπούς δημόσιους φορείς χωρίς τη χορήγηση "προσωπικής διαφοράς", γεγονός που οδηγεί σε εισοδηματικές απώλειες από 10% έως και 40%, την υπαγωγή σε καθεστώς μισθωτής εφεδρείας περίπου 14.000 εργαζομένων και βάζει "λουκέτο" σε δεκάδες προβληματικούς φορείς, φέρνοντας προ των πυλών απολύσεις υπαλλήλων.
Παράλληλα καθιερώνεται ο θεσμός του κρατικού υπαλλήλου στον στενό πυρήνα του Δημοσίου, ώστε να είναι εύκολη η μετακίνηση των υπαλλήλων μέσω μετατάξεων για να καλυφθούν κενά και ελλείψεις υπηρεσιών από εκείνες που διαθέτουν πλεονάζον προσωπικό.
Τις παραπάνω αποφάσεις έλαβε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο σε μια προσπάθεια να μειωθούν άμεσα οι κρατικές δαπάνες, αλλά και να... κατευνάσει τους δανειστές μας ώστε να ανάψουν το "πράσινο φως" για την εκταμίευση της 6ης δόσης.
Πιο αναλυτικά, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, το νέο ενιαίο μισθολόγιο για τους εργαζομένους σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα θα τεθεί σε ισχύ το συντομότερο δυνατό (πιθανότατα εντός του Οκτωβρίου).
Θα προβλέπει την κατάργηση των πολύ υψηλών ειδικών και κλαδικών επιδομάτων που λαμβάνουν σήμερα οι εφοριακοί, οι τελωνειακοί και πολλές άλλες κατηγορίες υπαλλήλων που απασχολούνται σε υπουργεία ΔΕΚΟ, ΟΤΑ και ΝΠΔΔ. Δηλαδή δεν θα ισχύσει η κυβερνητική εξαγγελία ότι η ψαλίδα που θα προκύψει μεταξύ των αποδοχών του ισχύοντος σήμερα μισθολογίου και των πιο χαμηλών του νέου, χωρίς τα επιδόματα, θα περιοριστεί έως έναν βαθμό με τη μορφή "προσωπικής διαφοράς".
Αυτό σημαίνει ότι τα υψηλά επιδόματα που λαμβάνουν σήμερα περίπου 300.000 υπάλληλοι του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα θα καταργηθούν πλήρως ή στην καλύτερη περίπτωση θα περικοπούν σημαντικά, καθώς ένα μικρό τμήμα τους θα διασωθεί και θα ενσωματωθεί στους βασικούς μισθούς.