Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε ο τέως δήμαρχος Ζαχάρως, Πανταζής Χρονόπουλος, ζητώντας να δοθεί προσωρινή διαταγή αναστολής τής από 9.9.2011 απόφασης του γενικού γραμματέα Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου, με την οποία διαπιστώθηκε η έκπτωσή του από το αξίωμα του δημάρχου.
Παράλληλα, κατέθεσε προσφυγή (αίτηση ακύρωσης) με την οποία ζητάει να ακυρωθεί η επίμαχη απόφαση του γενικού γραμματέα Πελοποννήσου.Ο Π. Χρονόπουλος υποστηρίζει ότι η απόφαση έκπτωσής του από το αξίωμα του δημάρχου είναι αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αντισυνταγματική και παράνομη.
Υπενθυμίζεται ότι το 2008 καταδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Πατρών σε φυλάκιση δέκα μηνών, γιατί ως δήμαρχος Ζαχάρως το 2003 αποφάσισε να εργαστούν παράνομα στο Κέντρο Πληροφόρησης Πολιτών, από 15.5.2003 έως 15.11.2004 συμβασιούχοι με σύμβαση μισθώσεως έργου, κατά παράβαση της αρχής της νομιμότητας της διοικήσεως.
Απασχολήθηκαν παράνομα, καθώς δεν διέθεταν τα απαιτούμενα προσόντα, ενώ υπήρχαν άλλοι υποψήφιοι, που τα διέθεταν. Εξέδωσε, δε, χρηματικά εντάλματα ύψους 21.120 ευρώ για την καταβολή της αμοιβής των «παρανόμως» προσληφθέντων.
Τον Φεβρουάριο του 2011 ο 'Αρειος Πάγος, με την υπ' αριθμ. 298/2011 απόφασή του επικύρωσε την απόφαση του Εφετείου και έτσι πλέον αμετάκλητα ο Π. Χρονόπουλος καταδικάστηκε σε φυλάκιση δέκα μηνών. Με απόφαση του γενικού γραμματέα (7.7.2010) τέθηκε σε αργία και κατά αυτής της απόφασης εκκρεμεί από το ΣτΕ έκδοση άλλης, που συζητήθηκε στις 5.5.2011. Με την προσβαλλόμενη νέα απόφαση του γενικού γραμματέα, που εκδόθηκε κατ' επιταγήν του Καλλικράτη (Ν. 3852/2010), διαπιστώθηκε και πάλι η αυτοδίκαιη έκπτωσή του.
Σημειώνεται ότι ο Π. Χρονόπουλος, κατά τις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου 2010, επανεξελέγη δήμαρχος Ζαχάρως με ποσοστό 52,62%.
Με τη σημερινή αίτησή του υποστηρίζει ότι τυγχάνει εν ενεργεία δήμαρχος Ζαχάρως και με την απόφαση του γενικού γραμματέα με την οποία κηρύσσεται έκπτωτος δεν θα μπορεί να εκτελεί τα καθήκοντά του με αποτέλεσμα να υποστεί τεράστια ηθική βλάβη, προσωπική, κοινωνική και πολιτική. Επιπλέον, στην αίτησή του ισχυρίζεται ότι ο δήμος Ζαχάρως δεν υπέστη οικονομική ζημία από την απασχόληση των συμβασιούχων, που προσέλαβε, καθώς «κάποιοι άλλοι έτσι κι αλλιώς θα εργάζονταν στις θέσεις αυτές». Παράλληλα, αναφέρει ότι η απόφαση του γενικού γραμματέα είναι αντίθετη στη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, καθώς η ποινή που του επιβλήθηκε «είναι πολύ μεγάλη σε σχέση με το αδίκημα, που διέπραξε». Είναι, όμως, αντίθετη και στο άρθρο 20 του Συντάγματος και στο άρθρο 6 της ΕΣΔΑ, με τα οποία κατοχυρώνεται το δικαίωμα δικαστικής προστασίας και δίκαιης δίκης.